China a interzis tranzacţiile şi minarea de criptomonede, provocând scăderea bitcoin şi acţiunilor care au legatură cu tehnologia blockchain

Sambata, 25 Septembrie 2021, ora 07:16
3922 citiri
China a interzis tranzacţiile şi minarea de criptomonede, provocând scăderea bitcoin şi acţiunilor care au legatură cu tehnologia blockchain
Prima dacă când autorităţile de supraveghere şi-au unit forţele pentru a interzice în mod explicit toate activităţile legate de criptomonede FOTO Unsplash.com

Cele mai puternice agenţii de reglementare din China au interzis vineri, 24 septembrie, toate tranzacţiile şi minarea de criptomonede, determinând scăderea bitcoin şi a altor monede majore, precum şi a acţiunilor care au legătură cu cripto şi tehnologia blockchain, transmite Reuters.

Zece agenţii, între care banca centrală şi autorităţile de reglementare a sectorului financiar, a pieţei de capital şi a pieţei valutare s-au angajat să colaboreze pentru a scoate la iveală activităţile ilegale cu criptomonede, fiind pentru prima dacă când autorităţile de supraveghere şi-au unit forţele pentru a interzice în mod explicit toate activităţile legate de criptomonede.

În luna mai, China a interzis instituţiilor financiare şi companiilor de plăţi să ofere servicii legate de tranzacţiile cu criptomonede. Decizii similare au mai fost luate în 2013 şi 2017.

Reluarea acestor interdicţii scoate în evidenţă dificultăţile de a bloca lacunele legislative şi de a ide ntifica tranzacţiile cu bitcoin, deşi băncile şi firmele de plăţi afirmă că susşin aceste eforturi.

Declaraţia de vineri este cea mai detaliată şi extinsă publicată până acum de principalele autorităţi de reglementare din ţară, subliniind angajamentul Beijingului de a sufoca piaţa criptografică chineză.

"În istoria reglementării pieţei criptografice din China, acesta este cel mai direct şi mai cuprinzător cadru de reglementare care implică cel mai mare număr de ministere", a spus profesorul adjunct al Facultăţii de Drept din NYU, Winston Ma.

Mişcarea are loc pe fondul măsurilor restrictive luate la nivel global împotriva criptomonedelorpe fondul îngrijorării guvernelor din Asia şi Statele Unite că monedele digitale private, extrem de volatile, le-ar putea submina controlul asupra sistemelor financiare şi monetare, ar putea creşte riscul sistemic, promova criminalitatea financiară şi afecta investitorii.

”Minarea”, procesul de calcul care consumă multă energie, dăunează obiectivelor globale de mediu

De asemenea, autorităţileîşi fac griji că ”minarea”, procesul de calcul care consumă multă energie prin care sunt create bitcoin şi alte monede, dăunează obiectivelor globale de mediu.

Agenţiile guvernamentale chineze şi-au exprimat în mod repetat îngrijorarea că speculaţiile cu criptomonede ar putea perturba ordinea economică şi financiară a ţării, una dintre priorităţile de top ale Beijingului.

Analiştii spun că China vede, de asemenea, criptomonedele ca pe o ameninţare la adresa yuanului digital, care se află într-un stadiu pilot avansat.

Bitcoin, cea mai valoroasă criptomonedă din lume, a scăzut cu peste 9%, iar ulterior a recuperat din pierderi, fiind tranzacţionat în declin cu 6,6% la 41,937 dolari pe unitate. Alte monede mai mici au scăzut la rândul lor.

Citește și:
Românii plătesc lunar chiar și triplu pentru un parlamentar față de cele mai puternice democrații ale lumii. Cât ne costă un ales
Românii plătesc lunar chiar și triplu pentru un parlamentar față de cele mai puternice democrații ale lumii. Cât ne costă un ales
Parlamentarii români câștigă lună de lună aproximativ 10.000 de euro sub formă de indemnizație și sume forfetare. Conform unor calcule realizate de Ziare.com, pe cap de locuitor, țara...
Vasile Dîncu îl împinge pe Ciolacu către prezidențialele din 2024. De ce refuză liderul social-democrat să ia o decizie
Vasile Dîncu îl împinge pe Ciolacu către prezidențialele din 2024. De ce refuză liderul social-democrat să ia o decizie
Fostul ministru al Apărării Vasile Dîncu afirmă că, în prezent, liderul PSD Marcel Ciolacu este varianta potrivită de candidat al partidului pentru prezidențialele din 2024, deși acesta...