Rivalul Bitcoin: Creatia unui rus, care s-a apreciat cu 1.000% in trei luni

Luni, 28 Martie 2016, ora 12:26
8437 citiri
Rivalul Bitcoin: Creatia unui rus, care s-a apreciat cu 1.000% in trei luni
Foto: Twitter/Ethereum

Moneda digitala Bitcoin are un adversar redutabil in Ethereum, a carui valoare a crescut cu 1.000% in ultimele trei luni.

Nu numai ca a avut parte de o apreciere spectaculoasa, dar noua moneda digitala a atras atentia gigantilor din finante si IT, precum JPMorgan Chase, Microsoft sau IBM, transmite New York Times.

Ethereum a beneficiat si de pe urma unei "batalii" ce se poarta in comunitatea Bitcoin, legata de modul in care software-ul de baza ar trebui sa fie dezvoltat.

Acest lucru a determinat scaderea numarului de tranzactii realizate in Bitcoin, iar unii utilizatori au inceput sa caute alternative. In consecinta, cea mai viabila optiune a fost Ethereum, mai noteaza New York Times.

Bitcoin e sortita esecului. Un nume important din industrie dezvaluie amploarea problemei

Fara intermediari

La fel ca rivalul sau, sistemul Ethereum e construit dintr-o baza de date numita "blockchain", care ar trebui sa permita schimbul de bani si de active mai rapid si mai ieftin decat cele clasice, care se bazeaza pe un lung lant de intermediari.

Insa Ethereum promite ca poate face mai multe lucruri decat Bitcoin. In afara de moneda virtuala, software-ul sau ofera o modalitate de a crea piete online si tranzactii programabile, cunoscute sub denumirea de "contracte inteligente".

Publicatia citata arata ca se lucreaza deja la o aplicatie a Ethereum, care va permite fermierilor sa vanda produsele si sa-si ia banii direct de la consumatori, fara intermediari.

De asemenea, se incearca sa se stabileasca noi metode de a plati facturile la electricitate, a plasa pariuri si chiar a realiza scheme Ponzi.

BNR avertizeaza: Iata riscurile folosirii Bitcoin sau a altor monede virtuale

Corporatiile americane cocheteaza cu ideea

Toate aceste lucruri se afla intr-un stadiu incipient de dezvoltare. Prima versiune publica a software-ului Ethereum a fost lansata recent, insa si aceasta moneda digitala poate intampina aceleasi probleme pe care le-a avut si Bitcoin, atat de ordin tehnic, cat si legal.

In plus, New York Times mentioneaza ca sistemul este atat de complicat incat nici persoanele care au lucrat cu el nu prea stiu cum sa-l descrie pe intelesul tuturor.

Dar acest lucru are si o parte buna. Faptul ca e un software foarte sofisticat a atras atentia marilor corporatii americane. IBM a transmis inca de anul trecut ca experimenteaza cu Ethereum pentru a controla obiectele din jurul nostru, ca parte din proiectul cunoscut sub numele de Internetul lucrurilor (Internet of Things - IoT).

Nici Microsoft nu s-a lasat mai prejos, astfel ca gigantul IT lucreaza la cateva proiecte care ar trebui sa usureze accesarea tehnologiei de stocare in cloud Azure a Ethereum.

"Ethereum e o platforma generalista unde pot fi rezolvate probleme stringente ale unor industrii folosind o solutie eleganta", a spus Marley Gray, care conduce departamentul de dezvoltare de produse de la Microsoft.

Viitor incert

Ethereum se mai deosebeste prin ceva de principalul sau rival. Spre deosebire de Bitcoin, care a fost creata in 2009 de un personaj misterios cunoscut sub numele de Satoshi Nakamoto, lucrurile sunt mai transparente in cazul noii monede digitale.

Pacaleala sau adevar? Inventatorul misterios al monedei digitale Bitcoin ar fi fost descoperit. Din nou

Astfel, creatorul sau - Vitalik Buterin, in varsta de 21 de ani, cu origini ruso-canadiane - a dorit sa i se acorde meritele pentru inventia sa.

Va avea parte tehnologia lui de un succes mai mare ca Bitcoin si va reusi sa devina mai mult decat o moneda digitala folosita adesea in tranzactii obscure? Analistul Joseph Bonneau de la Stanford are unele rezerve.

"Bitcoin este in continuare cel mai sigur pariu, dar Ethereum a ajuns pe locul al doilea, iar unele voci sustin ca va dainui mai mult de 10 ani. Dar asta depinde daca pietele financiare reale vor construi ceva in jurul sau. Ramane de vazut daca va avea implicatii semnificative in lumea reala", a punctat expertul de la Stanford.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#noua moneda digitala, #moneda digitala rival Bitcoin, #rival Bitcoin , #bitcoin