Prabusirea Bitcoin: Ce inseamna sa iti pierzi economiile de-o viata

Duminica, 16 Septembrie 2018, ora 12:57
46438 citiri
Prabusirea Bitcoin: Ce inseamna sa iti pierzi economiile de-o viata

Incepand cu luna ianuarie a acestui an, valoarea cumulata a principalelor criptomonede a scazut, conform estimarilor, cu 400 de miliarde de dolari. Prabusirea Bitcoin si a celorlalte monede virtuale a insemnat pentru Sean Russell din Marea Britanie pierderea economiilor de-o viata.

Fara prea multa experienta in investitii, in noiembrie 2017, Russell, care lucreaza in domeniul imobiliar, a decis sa bage 120.000 de dolari in Bitcoin, relateaza CNN. Intr-o singura luna, suma s-a transformat in 500.000 de dolari.

"M-am trezit intr-o dimineata si facusem 12.000 de lire sterline (15.600 de dolari) si a continuat tot asa. Ma gandeam, asta inseamna ipoteci platite, vacantele la care am visat mereu", povesteste Russell.

Bula de sapun s-a spart curand. In decembrie, Bitcoin depasise 20.000 de dolari. Dupa aceea, a urmat colapsul. In prezent, moneda se tranzactioneaza la 6.300 de dolari. Incercand sa-si atenueze pierderile, Russell a mutat o parte din bani pe Bitcoin Cash, o ramura a Bitcoin, si pe alte monede virtuale, printre care Ethereum si Ripple. Nu a functinonat si a ajuns in final sa piarda 96% din investitia initiala.

"A fost devastator, chiar traumatizant. Am vazut in presa povestile unor miliardari care au dat faliment si ma gandeam cum se poate intampla, cum poti sa pierzi atatia bani. Si iata-ma in aceasta pozitie", spune Russell.

Nu este singurul. Explozia valorii monedelor virtuale inregistrata pe parcursul anului trecut a atras un val de investitori lipsiti de experienta, potrivit lui Michel Rauchs, cercetator in criptomonede si blockchain la Cambridge Centre for Alternative Finance.

"Investitori din retail, studenti, gospodine, chiar si bunici au fost atrasi de promovarea intensa. Mass media le-a spus ca aceasta este o oportunitate unica in viata. Au cumparat cand valoarea atinsese varful, iar acum suporta pierderi masive", spune Rauchs.

Viitorul monedelor virtuale este in acest moment invaluit in incertitudini.

"Frenezia pe care am vazut-o si volatilitatea pretului Bitcoin seamana in mod clar foarte mult cu alte bule financiare care s-au intamplat in repetate randuri de-a lungul istoriei noastre economice", spune Benedetto De Martino, economist la University College London.

Febra care i-a cuprins pe investitori s-a potolit in ultimele luni. Nume grele precum Warren Buffett si CEO-ul JPMorgan Jamie Dimon i-au avertizat pe oameni sa stea departe de Bitcoin.

Insa unii antreprenori din domeniu vad acest roller coster al evolutiei criptomonedelor ca ceva similar cu durerile de crestere.

"Pietele sunt ciclice si inca exista o oportunitate importanta pentru investitorii sofisticati", spune Benjamin Dives, CEO al platformei de tranzactionare de criptomonede London Block Exchange.

In ceea ce-l priveste pe Russell, ramane un investitor dedicat.

"Trebuie sa fiu optimist in legatura cu ceva. Trebuie sa imi tin mintea ocupata cu ceva, pentru ca, daca ma concentrez doar asupra banilor pe care i-am pierdut, acest lucru ma distruge mintal si emotional", explica el.

C.S.

Citeste si:
Vasile Dîncu: "Acest guvern va cădea, PSD nu îşi poate permite în acest moment să facă niciun fel de înţelegere cu PNL"
Vasile Dîncu: "Acest guvern va cădea, PSD nu îşi poate permite în acest moment să facă niciun fel de înţelegere cu PNL"
Preşedintele Consiliului Naţional al Partidului Social Democrat, Vasile Dîncu, a anunţat că Guvernul Florin Cîţu va cădea, deoarece PSD nu îşi permite să facă niciun fel de înţelegere...
Adrian Veştea, după ce a pierdut funcţia de prim-vicepreşedinte PNL: "Am fost martorul unei minuni - aproximativ 1.200 de votanţi au furnizat fix 1.842 de voturi"
Adrian Veştea, după ce a pierdut funcţia de prim-vicepreşedinte PNL: "Am fost martorul unei minuni - aproximativ 1.200 de votanţi au furnizat fix 1.842 de voturi"
Preşedintele CJ Braşov Adrian Veştea, care a pierdut funcţia de prim-vicepreşedinte PNL în faţa lui Rareş Bogdan, a afirmat ironic că, la Consiliul Naţional de duminică, 26 septembrie, a...
Sursa: Ziare.com