Frauda la Harinvest: ASF a sezisat DIICOT pentru angajati BCR

Marti, 18 Martie 2014, ora 10:26
5323 citiri
Frauda la Harinvest: ASF a sezisat DIICOT pentru angajati BCR

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a sesizat DIICOT pentru savarsirea faptei de manipulare a pietei de catre un fost broker BCR, precum si ca urmare a unor suspiciuni cu privire la actiuni similare din partea a trei angajati BCR, in cazul firmei de brokeraj Harinvest.

De asemenea, ASF i-a amendat cu 10.000 de lei pe directorul general al Depozitarului Central si cu 7.000 de lei pe patru angajati ai SSIF Broker, se precizeaza intr-un comunicat al institutiei, publicat luni.

Aceste decizii au fost luate la finalul operatiunilor de control derulate de ASF la BCR, SSIF Broker si Depozitarul Central, institutii implicate in cazul fraudei de la casa de brokeraj Harinvest din Ramnicu Valcea.

Controalele au fost initiate pe 8 ianuarie pentru toate cele trei institutii si au vizat tranzactiile realizate in perioada aprilie 2012 - noiembrie 2013 in cazul BCR si Depozitarul Central, respectiv septembrie 2012 - noiembrie 2012 in cazul SSIF Broker.

Frauda anchetata a constat in vanzarea de catre un broker de la Harinvest, Maria Voinea, a actiunilor din portofoliile a 48 de clienti pentru a acoperi pierderile rezultate din tranzactionarea de produse structurate emise de Erste si SSIF Broker.

BCR si SSIF Broker au fost contraparti in tranzactii derulate de brokerul de la Harinvest, potrivit Mediafax.

Constatarile controlului la BCR:

"ASF a concluzionat ca persoane din cadrul societatii, prin actiunile intreprinse, au realizat tranzactii care au dat semnale false si au indus in eroare investitorii si posibilii investitori in legatura cu cererea si oferta de actiuni pentru un numar de 9 emitenti si au mentinut la un nivel anormal pretul actiunilor pentru doi dintre cei noua emitenti (in raport cu pretul istoric inregistrat de aceste actiuni in perioada anterioara), realizand astfel actiuni de manipulare a pietei.

Prin urmare, ASF a decis sa sesizeze PICCJ - DIICOT pentru:

- savarsirea faptei de manipulare a pietei pentru o persoana care la data evenimentelor avea calitatea de ASIF in cadrul BCR;

- existenta unor suspiciuni cu privire la participarea a 3 angajati din cadrul BCR la realizarea actiunii de manipulare a pietei;

- totodata, in sesizarea PICCJ - DIICOT, ASF prezinta si indiciile privind manipularea pietei de catre o persoana care la data evenimentelor avea calitatea de ASIF in cadrul SSIF Harinvest", se arata in comunicatul ASF.

Brokerul de la BCR este cel mai probabil Dan Deak, concediat de banca in urma scandalului Harinvest, izbucnit in luna noiembrie a anului trecut, scrie Mediafax.

De asemenea, ASF precizeaza ca la Depozitarul Central a dispus amendarea directorului general, Adriana Tanasoiu, cu suma de 10.000 de lei pentru ca nu a asigurat respectarea prevederilor Codului Depozitarului Central si nu a dispus masurile necesare pentru respectarea de catre Harinvest a prevederilor Codului.

In plus, ASF a cerut initierea, in termen de cel mult 90 de zile, de catre Depozitarul Central a unor modificari ale Codului Depozitarului, in conformitate cu cerintele ASF, avand ca scop evitarea unor situatii similare.

In cazul SSIF Broker, ASF a constat neactualizarea unei proceduri interne a intermediarului conform unei hotarari a Consiliului de Administratie al SSIF Broker, precum si nerespectarea unei proceduri interne referitoare la desemnarea unei persoane responsabile cu operatiunile cu instrumente financiare cu risc scazut.

Totodata, au fost constatate existenta unor neconcordante intre momentul tranzactiilor asa cum a fost inregistrat in sistemul ARENA si momentul tranzactiilor asa cum a fost inscris in confirmarile de executare a ordinelor, dar si nerespectarea reglementarilor operatorului de piata referitoare la notificarea modificarilor intervenite in Cadrul Anexei 3 la Codul BVB.

Directorul general al SSIF Broker, Grigore Chis, directorul general adjunct, Florica Zoicas-Ienciu, si reprezentantul compartimentului de control intern Oana Tudora au fost amendati cu cate 2.000 de lei. Un alt reprezentant al compartimentului de control intern, Rares Florian Bodea, a fost amendat cu 1.000 de lei.

"Pe langa masurile anterior mentionate, ASF va initia, in perioada imediat urmatoare, modificari ale legislatiei primare care sa permita aplicarea de sanctiuni contraventionale adecvate in cazul nerespectarii reglementarilor proprii de catre personalul Depozitarului Central si al intermediarilor institutiilor de credit", se mai mentioneaza in comunicat.

C.S.

Citeste si:
De ce insistă PSD pe modificarea Constituției privind alegerea președintelui și ce riscuri sunt ignorate. „Frustrare și tehnică de negociere”
De ce insistă PSD pe modificarea Constituției privind alegerea președintelui și ce riscuri sunt ignorate. „Frustrare și tehnică de negociere”
Încă din primele zile în care se năștea noua coaliție formată din PSD, PSD și UDMR, social-democrații au lansat în spațiul public ideea unei reforme constituționale, precum și o...
Kelemen Hunor, despre încrederea între membrii coaliției: ”Suntem pe un drum bun, dar nu așteptați minuni”
Kelemen Hunor, despre încrederea între membrii coaliției: ”Suntem pe un drum bun, dar nu așteptați minuni”
Liderul UDMR Kelemen Hunor susține că relația între membrii coaliției de guvernare este la început de drum. Președintele UDMR a spus marți seara că a propus coaliției instituirea unei...