Hormonii brokerilor, amenintare pentru pietele financiare

Luni, 06 Iulie 2015, ora 20:53
3642 citiri
Hormonii brokerilor, amenintare pentru pietele financiare
Foto: Hepta.ro

Hormonii secretati de brokeri reprezinta o reala amenintare la adresa pietelor financiare, fenomen care ar putea fi evitat daca in acest domeniu ar lucra mai multe femei, sustine un studiu realizat de oameni de stiinta din Spania si Marea Britanie, publicat in revista "Nature".

In situatii de stres si de concurenta, creste foarte puternic secretia de hidrocortizon si, respectiv, de testosteron, iar cocktailul rezultat "contribuie la destabilizarea pietelor financiare", sustine economistul Carlos Cueva, de la Universitatea din orasul spaniol Alicante, autor al studiului impreuna cu cercetatori de la University College London si de la Universitatea din Cambridge, ambele din Marea Britanie, scrie luni ziarul spaniol "El Pais".

Brokerii de pe Wall Street, nemultumiti de salarii - isi deschid propriile firme

Specialistii au recreat in laborator o piata financiara. Intr-o prima faza, s-a masurat nivelul de hormoni al celor 142 de voluntari transformati in agenti bursieri, observandu-se ca aceia cu un nivel mai ridicat de cortizol se lansau in investitii mai riscante, provocand instabilitatea preturilor de pe pietele simulate. Aceasta legatura a fost constatata numai in cazul barbatilor, nu si al femeilor.

In cea de-a doua etapa, esantionul s-a redus la numai 75 de barbati. Unii dintre acestia au primit cate o pastila cu hidrocortizon sau un gel de testosteron, iar altii o pilula placebo, fara niciun efect. Ambii hormoni actionau ca un factor de impulsionare a efectuarii unor operatiuni bursiere riscante.

"Am ajustat dozele pentru a ne apropia de un scenariu cu mult stres, in cazul cortizolului, si am incercat sa simulam un sir de castiguri, in ceea ce priveste testosteronul", iar rezultatele au pus in evidenta existenta unei relatii cauza-efect, a explicat Carlos Cueva.

Cum sa alegi un broker prin care sa investesti la bursa?

Brokerii care primisera cortizol au majorat cu 70 % investitiile de risc, iar cei carora le fusese administrat testosterton s-au simtit tot mai optimisti si au cumparat cu 46 % mai multe actiuni riscante.

"Barbatii isi asuma mai multe riscuri in situatii de stres prin comparatie cu femeile", asa incat o prezenta mai numeroasa a acestora din urma ar fi benefica in sectorul tranzactiilor bursiere, in care "prea mult testosteron strica".

Beneficii surprinzatoare ale testosteronului (II)

Autorii cercetarii amintesc faptul ca "instabilitatea preturilor se explica (...) prin decizii irationale" si sustin ca trebuie "luate in serios procesele hormonale".

"Este un studiu care pare solid", este de parere Richard Quinton, profesor la Newcastle University, care nu a participat la efectuarea acestui studiu: el apreciaza ca noile rezultate "merg pe linia unor cercetari anterioare, dar sunt semnificativ mai rafinate".

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#hormoni brokeri piete financiare, #studiu hormoni brokeri investitii riscante , #brokeri