Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Bursa de la New York se prabuseste. Incepe o noua criza?

Joi, 04 August 2011, ora 23:55
10906 citiri
Bursa de la New York se prabuseste. Incepe o noua criza?

Bursa din New York a avut, joi, cea mai proasta zi de la debutul crizei financiare, in 2009. Indicele Dow Jones a inregistrat o scadere de 513 puncte, ceea ce ii face pe investitori sa se intrebe daca nu cumva acesta este semnul declansarii unei noi crize a economiei americane.

Toti cei trei indici semnificativi de pe Wall Street au inregistrat scaderi de 10% sau mai mult fata de maximele atinse anterior, ceea ce reprezinta o corectie puternica a pietei.

Indicele Dow Jones a scazut cu 512,77 puncte (4,3%), ajungand la 11.383,68, in cea mai slaba zi a sa de dupa 22 octombrie 2008, scrie AP.

Indicele S&P 500 a scazut cu 60,20 de puncte (4,8%), ajungand la 1.200,14.

Toate cele 10 ramuri industriale din indicele S&P au inregistrat scaderi. Sectorul energetic, constructiile si industria au pierdut fiecare 5% sau mai mult.

Nasdaq a scazut cu 136,38 puncte (5,1%), pana la 2.556,39.

Pretul barilului de petrol a scazut la 87 de dolari, pe fondul anticiparii reducerii cererii, din cauza scaderii activitatii economice.

Foto: Reuters

Panicati, investitorii vand, ca sa-si limiteze pierderile

Tot mai multi investitori decid sa vanda, in incercarea de a preveni pierderi semnificative. Pentru fiecare actiune care a crescut pe bursa din New York, alte douazeci au scazut.

Actiunile de la bursele europene au scazut, de asemenea, pe fondul ingrijorarilor ca Italia si Spania vor avea nevoie de ajutor din partea Uniunii Europene pentru acoperirea deficitului si plata datoriilor. Indicii bursieri de referinta din Italia, Germania si Marea Britanie au scazut fiecare cu cate 3%.

Tranzactiile cu actiuni, in aceasta saptamana, au fost extrem de volatile deoarece, in randul investitorilor a existat in permanenta temerea ca economia SUA ar putea sa intre din nou in criza.

Ce a provocat panica

Analistii sustin ca trei factori ar fi declansat panica de pe Wall Street. Prelungirea disputei privind majorarea plafonului datoriei SUA nu a facut decat sa intinda nervii investitorilor la maximum. Chiar daca, intr-un final, s-a luat decizia majorarii plafonului datoriei, temerile privind intrarea intr-o noua criza nu au disparut.

SUA scapa de incapacitatea de plata ... momentan

La aceste temeri s-au adaugat si vestile proaste privind situatia unor state europene, a caror economie pare ca nu va mai putea fi salvata decat prin acordarea unui ajutor substantial din partea Uniunii Europene.

Italia si Spania, pe urmele Greciei. Cum incearca sa se salveze?

Pe acest fundal tensionat, cateva vesti proaste - cum ar fi raportul privind rata somajului in SUA si alte rapoarte care arata ca economia SUA este mai slaba decat se credea - au creat panica si i-au determinat pe investitori sa ia decizia sa vanda.

Dolar slab si dobanzi uriase - simptomele unui soc financiar in SUA

Economia SUA, mai slaba decat se credea?

Astfel, investitorii si brokerii au decis, joi, sa vanda fara sa mai astepte publicarea, vineri, a datelor privind somajul in Statele Unite. Chiar daca cifrele privind rata somajului pareau sa fie pozitive (mentinerea la 9,2%, in ultima luna).

Un reprezentant al Guvernului a declarat, inainte de deschiderea pietelor, ca numarul persoanelor care au solicitat pentru prima data ajutor de somaj a fost de 400.000, in usoara scadere. Totusi, numarul solicitarilor este in continuare peste 375.000, nivel care, spun economistii, ar indica o piata sanatoasa a locurilor de munca. Acesta parte sa fi fost un ultim indiciu de slabiciune pentru economia americana.

Atat productia, cheltuielile de consum, cat si angajarile companiilor private s-au situat sub pragurile normale pentru o economie sanatoasa. Toti acesti indicatori raportati au pus sub semnul intrebarii declaratiile optimiste ale economistilor, inclusiv ale sefului Fed, Ben Bernanke, care estimau ca economia americana va creste mult mai rapid in a doua parte a anului.

Investitorii cauta plasamente mai sigure

Panicati, investitorii s-au orientat catre instrumente financiare considerate relativ sigure atunci cand pietele sunt turbulente. Astfel, randamentul titlurilor de stat pe doi ani a coborat la un nivel record, de 0,26%. Randamentele titlurilor de trezorerie scad atunci cand cererea pentru ele creste.

"Cu cicatricile din 2008 inca proaspete, unii clienti nu vor sa rateze sansa de a-si reduce pierderile pe care ar putea sa le sufere daca nu s-ar retrage la timp de pe piata", explica Mark Luschini, seful investitiilor strategice de la Janney Montgomery Scott, o firma de investitii din Philadelphia.

Pe masura ce tot mai multi investitori decid sa isi lichideze conturile, bancile americane incep sa ia masuri pentru descurajarea retragerii banilor. Astfel, pentru a mai tempera retragerea unor sume din ce in ce mai consistente de catre marii investitori, Bank of New York a decis, miercuri, sa perceapa un comision de 0,13% din suma retrasa.

In ultima luna, clientii Bank of New York, printre care se numara fonduri de pensii si mari companii de investitii, s-au orientat catre plasamente mai sigure, pe termen lung.

Este un moment delicat, in care investitorii se intreaba daca actiunile vor intra intr-un declin prelungit, similar cu perioada de dupa Marea Depresiune.

Piata de capital, per total, a inregistrat cea mai mare scadere de la declinul in care a intrat, incepand cu martie 2009. Raportul dintre actiunile care au crescut si cele care au scazut a fost de 1 la 20. Volumul tranzactiilor a fost foarte mare, de 7,5 miliarde de actiuni.

S&P a inregistrat cea mai mare scadere de la prabusirea cu 45 de puncte, pe 20 ianuarie 2009. Indicele Dow Jones a scazut cu 1,7%, la nivelul anului, in timp ce S&P 500 a scazut cu 4,7%. De asemenea, Nasdaq a scazut cu 3,6%. Russell 2000, un index care arata evolutia actiunilor companiilor mici, a inregistrat joi cea mai drastica scadere, de 5,6%, iar la nivelul anului, de 7,3%.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#bursa New York prabusit, #scadere Indice Dow , #bursa