Bursa de peste, la Tulcea

Joi, 23 Iunie 2011, ora 21:55
2125 citiri
Bursa de peste, la Tulcea
Foto: Panoramio

Romania ar putea avea la sfarsitul lui 2012 sau inceputul lui 2013 o bursa de peste la Tulcea, proiect ce necesita o investitie de 20 milioane euro si care ar putea fi finantat cu fonduri europene, a declarat joi consilierul superior din Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura, Aurel Dinu.

"In acest sens, am preluat deja un teren de 10.000 metri patrati, cu sprijinul Consiliului Judetean Tulcea si al Primariei Tulcea, care ne-a oferit acest teren pe care se va construi sediul central al bursei.

Totodata, proiectul va include si 15 puncte de colectare a pestelui in judetul Tulcea, din care cinci pe uscat - Murighiol, Jurilovca, Chilia, Maliuc si Mahmudia - si restul pe apa, pontoane. Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA) a preluat deja cinci terenuri in Delta de la primariile locale", a declarat Aurel Dinu, la o intalnire cu presa.

Reprezentantul agentiei a precizat ca investitia necesara pentru aceasta bursa se ridica la aproape 20 milioane euro, proiectul urmand sa fie finantat integral din fonduri europene, prin Axa 3 a Programului Operational pentru Pescuit 2007-2013.

"ANPA a demarat deja licitatia pentru realizarea studiului de fezabilitate al acestui proiect. Agentia a realizat deja studiile geodezic si topografic si am obtinut si certificatul de urbanism. Cu tot cu studiul de fezabilitate, suma cheltuita se ridica la 60.000 euro", a preciza oficialul ANPA.

Tot pentru acest obiectiv, agentia vrea sa cumpere si mijloace de transport terestru si naval, masini si salupe.

"Prin aceasta bursa, se va realiza o monitorizare si o raportare corecta la Uniunea Europeana a capturilor de peste si mai ales se va diminua evaziunea fiscala. Tulcea este de altfel cea mai importanta zona in ceea ce priveste pescuitul intern, iar Delta, la randul ei, reprezinta o sursa de peste foarte importanta pentru Romania", a mentionat Aurel Dinu.

50% din capturile de peste nu sunt declarate

In prezent, circa 50% din capturile de peste nu sunt declarate. Dinu a mai spus ca Romania este singura tara europeana care nu are o bursa a pestelui.

Totodata, un alt proiect pe care ANPA in are in plan este construirea a trei porturi pescaresti la Sulina, Mangalia si Midia, pe care agentia vrea sa le construiasca tot din fonduri europene. "Pentru cel din Midia, avem deja un teren de 10 hectare. In prezent, am facut o solicitare la Primariile Sulina si Mangalia, pentru darea in administrare a unor suprafete de teren necesare obiectivelor", a spus Dinu.

Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA) se afla in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, fiind infiintata in anul 2005. ANPA acopera intreg teritoriul tarii prin cele cinci filiale regionale: Moldova, Muntenia, Oltenia, Ardeal si Dobrogea. Productia medie anuala a agentiei se ridica la circa 13.000 tone peste.

In 2010, ANPA a efectuat 6.270 de controale, din care 2.090 pe pescuit comercial, 1.650 pe pescuit recreativ/sportiv, 20 pe pescuit stiintific, 1.054 pe acvacultura, 1.306 pe transport si comercializare, 115 pe procesare si 31 pe privatizare/concesionare. Au fost constatate 1.292 de nereguli, aplicandu-se amenzi in valoare de 404.050 lei, fiind incasata o suma totala de 72.150 lei si o valoare a pestelui confiscat de 23.657 lei.

In plus, agentia a confiscat anul trecut 48 de barci, 202 undite si lansete si cinci motoare de barca. In 2010, Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura a incasat din redevente 3,4 milioane lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
#bursa peste Tulcea 2012, #investitie bursa peste , #bursa