Bursa de Valori Bucuresti a incheiat "pe verde" si a doua zi de tranzactionare din 2019

Vineri, 04 Ianuarie 2019, ora 19:06
3291 citiri
Bursa de Valori Bucuresti a incheiat "pe verde" si a doua zi de tranzactionare din 2019

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a incheiat pe plus a doua zi de tranzactionare din 2019. Mai exact, indicele principal BET a inregistrat un avans de 2,6%. In plus, cotatiile unor companii care la finele anului trecut scazusera masiv - cum ar fi Romagaz si OMV Petrom - au inceput sa creasca.

Indicele BET al Bursei de la Bucuresti a crescut cu 1,18% inca de joi, prima zi de tranzactionare din acest an. Vineri, BET a inregistrat inca un plus, in valoare de 2,6%.

Au reinceput sa creasca si cotatiile unora dintre companiile care anul trecut au avut mari probleme, pe bursa. Spre exemplu, actiunile Bancii Transilvania - care pe 19 decembrie aproape ca au fost oprite de la tranzactionare din cauza scaderilor masive - au crescut ieri cu 2,19%. Cotatiile BRD - care, de asemenea, scazusera masiv in decembrie - inregistrau ieri o crestere de 1,9%.

Si companiile de energie, care au pierdut mult pe bursa in decembrie 2018, erau ieri pe plus. Mai exact, valoarea actiunilor OMV Petrom au crescut cu 4,51%, cele ale Romgaz cu 4,40%, iar valoarea cotatiilor Nuclearelectrica s-au majorat cu 3,07%.

Reamintim ca, pe 19 decembrie, dupa ce Guvernul a anuntat ca va da Ordonanta Teodorovici - adica va aplica o taxa "pe lacomie" pentru banci, va impozita mai aspru companiile din energie si va plafona pretul la gaze si electricitate - Bursa de la Bucuresti s-a prabusit. Mai multi specialisti au numit fenomenul "baie de sange".

Gabriel Aldea, Head of Brokerage Department la Tradeville, a explicat pentru Ziare.com ca asemenea scaderi nu s-au mai inregistrat la bursa bucuresteana de 10 ani. Si, din pacate, cauzele sunt mai complexe decat faptul ca Guvernul a anuntat atunci Ordonanta Teodorovici.

"Scaderi de amplitudinea celor de miercuri (19 decembrie - n.red.) nu au mai fost inregistrate de piata noastra din toamna anului 2008, dupa caderea bancii Lehman Brothers. Situatia (...) nu este insa similara cu cea de atunci, deoarece de data aceasta elementul declansator a fost intentia statului roman de a introduce noi impozite sau de a le creste pe cele existente".

Cu toate astea, nu doar Ordonanta Teodorovici e de vina pentru scaderi.

"La o privire superficiala am putea spune ca aceste scaderi sunt determinate exclusiv de aceste masuri (anuntae de Guvern - n.red.) . Totusi, daca avem in vedere faptul ca inregistram in acest an un context international negativ, in care, de exemplu, indicele american S&P500 a inregistrat o scadere de peste 15% fata de nivelurile maxime sau indicele german DAX30 al bursei germane a scazut cu peste 22% din maxime, intelegem ca scaderile din aceste zile reprezinta in fapt o reajustare a bursei locale la situatia existenta pe majoritatea pietelor de capital globale.

Practic, masurile anuntate de guvernul Romaniei au avut ca efect recuplarea pietei noastre cu pietele internationale, aceasta avand o evolutie decorelata pana in urma cu cateva zile, pe fondul unei perceptii potrivit careia piata piata noastra nu va fi afectata de scaderile pietelor internationale. Aceasta perceptie a fost sustinuta de dividendele mari platite de companiile de stat sau de banci, iar masurile propuse de guvern vin practic sa o invalideze".

Citeste si:
Cum a încercat Florin Roman să dovedească existența cărții pe care ar fi scris-o: A trimis presei primele pagini plagiate din teza sa de master
Cum a încercat Florin Roman să dovedească existența cărții pe care ar fi scris-o: A trimis presei primele pagini plagiate din teza sa de master
Pentru a dovedi că volumul pe care l-ar fi scris există cu adevărat, ministrul Transformării digitale Florin Roman a trimis către publicația Libertatea 10 pagini din lucrarea sa de master,...
Nicușor Dan s-a vaccinat cu prima doză împotriva Covid-19
Nicușor Dan s-a vaccinat cu prima doză împotriva Covid-19
Primarul Capitalei Nicușor Dan a anunțat joi dimineața, 9 decembrie, într-o intervenție la Digi24, că s-a vaccinat cu prima doză împotriva Covid-19. În trecut, edilul a anunțat în...
Comentarii
Cucucorapshan
rank 4
Nu s-a tavalit pe jos nici un Rezist ca astazi si ieri lumea a