Bursa, in suspans dupa rezultatele referendumului

Luni, 30 Iulie 2012, ora 15:09
3182 citiri
Bursa, in suspans dupa rezultatele referendumului
Foto: Arhiva

Potrivit datelor Biroului Electoral Central (BEC), referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu din functia de presedinte este invalidat, avand in vedere prezenta scazuta la vot. Astfel, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) se va afla in suspans in urmatoarea perioada, in asteptarea deciziilor politice.

"Mentinem starea de expectatie pe bursa, pentru ca tot ceea ce inseamna piata va astepta sa vada ce se intampla. Este extrem de important ce pozitie vor lua Guvernul si Basescu. Nu stim exact ce se va intampla, decat peste cateva zile", a declarat analistul Mircea Cosea, pentru Ziare.com.

Referendum 2012 - 46,13% prezenta la vot - rezultate partiale BEC

Analistul considera ca, daca va fi o miscare pe bursa, ea va fi negativa. "Ramanerea lui Basescu la presedintie nu garanteaza ca economia va merge bine, deoarece Romania va fi, din nou, preocupata de politica, si nu de economie", a completata acesta.

Luni dimineata, bursa a deschis in usoara scadere, indicele de referinte inregistrand un declin de 0,07 la suta.

Bursa deschide in usoara scadere, dupa referendum

Si analistul Aurelian Dochia este rezervat in ceea ce priveste viitorul pe termen scurt al bursei.

"Fara indoiala, toata lumea priveste cu usurare faptul ca s-a trecut de momentul referendumului, dar bursa este un microcosmos care reflecta toata economia. Iar atat vreme cat economia nu merge, nu se vor misca prea multe nici pe bursa", a opinat acesta, pentru Ziare.com.

Bursa ar putea fi un factor-cheie in viitorul economic al Romaniei

In aceste vremuri de incertitudini si lupte politice, bursa ar putea reprezenta o piatra de temelie pentru stabilitatea economica a tarii noastre.

"Cred ca, in acest moment, bursa insasi trebuie sa dea un semnal. Institutia trebuie sa se delimiteze de politic, atat cat se poate, si sa vina cu mesaje coerente, care sa arate ca BVB incearca sa se consolideze", a mentionat analistul Constantin Rudnitchi, pentru Ziare.com.

El considera ca reprezentantii bursei ar trebui sa invite Guvernul la dialog si sa gaseasca impreuna un program de cotare la BVB, mai ales in contextul in care tot mai multe companii de stat se confrunta cu probleme serioase.

"Daca aceasta minune se va intampla, atunci investitorii de la bursa vor capata incredere si nu vor renunta la portofiile pe care le au", a sustinut Rudnitchi.

In caz contrar, scenariul pesimist se va adeveri, astfel ca neincrederea va determina jucatorii la bursa sa retraga din investitii.

"Presedintele bursei ar trebui sa vina cu mesajele clare despre ce vrea sa faca institutia si, in acelasi timp, sa traga aproape cu forta pe oficialii guvernamentali la discutii. Nu in ultimul rand, cei de la bursa ar trebui sa se intalneasca cu reprezentantii FMI, ca sa le ceara sa includa intr-un calendar eventuala cotare a unor companii de stat pe bursa", a conchis Rudnitchi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Ministerul Muncii a anunțat deschiderea platformei ANOFM prin care beneficiarii de servicii ocazionale în gospodărie pot plăti prestatorii de servicii prin tichetele pentru activități...
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
#rezultate referendum efecte bursa, #referendum efecte bursa, #BVB referendum, #prognoze bursa , #bursa