Bursele din Europa nu au resimtit la fel de puternic lovitura de pe Wall Street

Vineri, 09 Februarie 2018, ora 11:21
1659 citiri
Bursele din Europa nu au resimtit la fel de puternic lovitura de pe Wall Street
Foto: Arhiva Pixabay

Bursele europene inregistrau, vineri dimineata, o scadere moderata, dupa ce indicele S&P 500 al bursei de pe Wall Street a intrat intr-un teritoriu de corectie, inregistrand un declin de 10% fata de nivelul ridicat din ianuarie.

Asta a sporit temerile ca va urma o perioada indelungata de turbulente, asa cum s-a intamplat in urma crizei financiare din 2008.

Indicele bursier pan-european STOXX 600 a scazut cu 0,6%, iar analistul Kerry Craig de la JP Morgan Asset Management a apreciat ca actualele corectii de pe piete sunt legate de temerile privind cresterea inflatiei, in conditiile in care pietele inca nu s-au ajustat la probabilitatea ca Rezerva Federala a SUA sa majoreze dobanda de patru ori in 2018.

In deschiderea sedintei bursiere de vineri, indicele FTSE 100 al bursei de la Londra a inregistrat un declin de 0,36%, in timp ce indicele DAX al bursei de la Frankfurt a scazut cu 0,4%, iar indicele CAC 40 al Bursei de la Paris inregistra un recul de 0,31%.

"Nu este ieftin, dar este mai aproape de valoarea corecta. Pentru prima data in ultimele saptamani, piata este verticala, dupa ce, in ultimele luni, valoarea actiunilor era extrem de ridicata. Din acest punct de vedere, corectia pe care o vedem acum este de fapt extrem de folositoare", a apreciat analistul Pierre Bose, de la Credit Suisse.

Volatilitatea s-a extins si pe pietele din Asia, toate pietele bursiere inregistrau scaderi masive vineri dimineata, stergand majoritatea castigurilor inregistrate in precedentele doua sesiuni.

Bursele din Asia deschid in scadere, dupa ce Dow Jones a inregistrat o a doua prabusire istorica

Bursa din Hong Kong a incheiat prima sedinta de tranzactionare de vineri in scadere cu 3,33%, indicele Hang Seng a ajuns la valoarea de 29.436,73 puncte, in scadere cu 1.014,54 puncte comparativ cu valoarea inregistrata la inchiderea sedintei precedente.

Indicele Nikkei-225 al Bursei japoneze a scazut cu 3,2%, indicele Shanghai Composite Index al Bursei din Shanghai inregistra un declin de 6%, ajungand la cel mai redus nivel din mai 2017, in timp ce in Australia, indicele S&P/ASX200 s-a depreciat cu 1,2%, iar indicele Kospi al Bursei sud-coreene inregistra un declin de 1,4%.

Indicele MSCI, care monitorizeaza pietele din regiunea Asia-Pacific, cu exceptia Japoniei, a inregistrat un declin de 2,3%, ajungand la cel mai redus nivel din ultimele doua luni.

"Este o indelung asteptata corectie, determinata de temerile investitorilor ca Rezerva Federala a SUA (Fed) va fi nevoita sa majoreze rapid dobanzile. Declinul ar putea continua o perioada, pana cand valoarea actiunilor va ajunge la un nivel relativ atractiv", a afirmat Ben Kwong, analist in Hong Kong.

Amintim ca bursa de pe Wall Street a inchis din nou in scadere, joi, iar indicele Dow Jones a inregistrat a doua cea mai mare scadere din istoria sa, de 4,2%, in timp ce randamentele obligatiunilor au crescut.

Noua prabusire a bursei din SUA vine dupa ce, luni, Dow Jones a scazut cu 4,6%, cea mai mare scadere din 2011.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#Wall Street efecte burse Europa, #indici bursieri Europa afectati , #bursa