Bursele, la pamant - Se scumpeste euro si intram intr-o noua criza?

Vineri, 05 August 2011, ora 13:09
6796 citiri
Bursele, la pamant - Se scumpeste euro si intram intr-o noua criza?
Foto: Daylife

Disputele privind plafonul de indatorare din Statele Unite, precum si cresterea economica sub asteptari din aceasta tara, alaturi de dificultatile intampinate in stoparea crizei datoriilor din zona euro s-au reflectat pana la urma si in pietele financiare, bursele din toata lumea inregistrand pierderi majore joi si vineri.

Desi piata bursiera din Romania nu este foarte dezvoltata, romanii vor fi afectati la un alt nivel: cursul de schimb euro - leu.

Potrivit analistului economic Mircea Cosea, chiar daca nu avem o moneda importanta precum dolarul sau euro, Romania are o economie puternic "eurizata", astfel incat va exista un impact negativ, in cateva zile sau o saptamana, atat pe bursa, cat si pe cursul de schimb valutar.

Afla pe Ziare.com totul despre prabusirea pietelor.

"Bursa la noi nu reprezinta mare lucru, deci nu trebuie sa ne sperie, dar cursul va fi in pericol si aici ramane de vazut cum va juca Banca Nationala a Romaniei. E foarte greu de spus cat ar putea scadea", a declarat Mircea Cosea, pentru Ziare.com.

"Nu trebuie sa eliminam rolul Bancii Nationale, care ar putea sa echilibreze cursul prin piata bancara, dar cu rezultate destul de mediocre. Rezerva bancii a scazut si ea, deci nu poate sa riste foarte mult. Banca nu a vrut sa modifice dobanda de referinta, deci instrumentele de lucru ale bancii sunt pur comerciale, pe piata", a explicat analistul.

Bursele din Asia urmeaza SUA in prapastie. Vine randul celor din Europa?

Valul scaderilor majore a inceput in New York, indicele Dow Jones inchizand ziua de joi (deja vineri dimineata pentru pietele din Asia) cu o scadere de 4,31 la suta, la 11.383,45 de puncte. De asemenea, indicele Standard & Poor's 500 a inchis cu o pierdere de 4,78 la suta, la 1200,07 puncte, cel mai slab rezultat de pe 10 februarie 2009. La randul sau, indicele Nasdaq s-a diminuat cu 5,08 la suta, pana la 2556,39 de puncte, toti indicii bursieri americani aflandu-se, in prezent, sub nivelul inregistrat la inceputul acestui an.

Vineri dimineata, bursele asiatice au preluat tendinta de scadere, MSCI Asia Pacific, din Tokyo, avand o scadere de 4 la suta, cea mai mare din 2008. De asemenea, indicele Nikkei s-a redus cu 3,7 procente, in timp ce Hang Seng, din Hong Kong, a pierdut 5%. Cea mai importanta scadere pe pietele din Asia s-a inregistrat in Taiwan, Taipex pierzand 5,6%, in timp ce piata australiana s-a diminuat cu 4 procente.

In Europa, insa, investitorii s-au mai calmat. Dupa ce a pierdut 3 la suta la deschidere, indicele CAC 40 si-a redus pierderile la 1,17 procente, pana la 3281,62 de puncte. Scaderi similare, de pana in 3 la suta, s-au inregistrat si pe restul burselor europene majore: indicele DAX 30, din Frankfurt, a pierdut 1,33%, FTSE MIB din Milano, 0,39%, Bel 20 din Bruxelles, 2,72%, iar Ibex, din Madrid, 0,17%. De asemenea, indicele Footsie-100 din Londra a scazut cu 1,72%.

BVB inregistreaza pierderi, pe fondul prabusirii burselor externe

In Romania, scaderile au fost mai semnificative, BET depreciindu-se cu 4,70%, in jurul orei 11.30, iar BET-C reducandu-se cu 5,14 procente. Acest lucru poate fi explicat de specifiul pietelor emergente.

"Istoric vorbind, pietele emergente au o senzitivitate supraunitara la acest gen de miscari: in anticiparea cresterilor economice ele cresc mai mult decat tarile dezvoltate, iar, in situatiile inverse, scaderile sunt mai abrupte. Totusi, regula nu este una absoluta si nici nu se poate determina cu un grad de certitudine suficient de mare o cifra pentru aceste cresteri sau scaderi", a explicat, pentru Ziare.com, Ovidiu Dumitrescu, analist financiar in cadrul firmei de brokeraj Tradeville.

El a adaugat ca leul, ca moneda a unei tari din periferia Uniunii Europene, ar putea fi pus sub presiune de aceste pierderi bursiere la nivel mondial.

Urmeaza o noua criza mondiala?

Analistii internationali au inceput, deja, sa discute despre izbucnirea unei noi crize financiare la nivel mondial. Semnele nu sunt imbucuratoare pentru cele mai importante economii, avand in vedere cresterile sub asteptari si dificultatile in rezolvarea problemelor legate de datorii.

"Problema o constituie detaliile celor doua compromisuri (cel european si cel american). Avand in vedere ca cele doua economii nu erau intr-o expansiune sustinuta, ci, mai degraba, intr-o revenire timida, o runda severa de austeritate, asa cum este cea care se prefigureaza, poate conduce, in cel mai bun caz, la o crestere anemica pentru un numar mare de ani, inclusiv o situatie de genul celei din Japonia. In cel mai rau caz, rezultatul poate fi o noua criza", a spus Ovidiu Dumitrescu.

La randul sau, Eugen Voicu, presedintele firmei de administrare a investitiilor Certinvest, crede ca este posibila o noua criza, deoarece acum se fac resimtite ingrijorarile ce existau in piata de mai mult timp. Cea mai importanta din acestea o reprezinta legea privind ridicarea plafonului de indatorare in Statele Unite, care nu a adus solutia mult sperata.

"Legea respectiva nu prevede planuri concrete si asta a dezamagit investitorii. Legea prevede doar niste masuri la nivel foarte inalt. Trebuie sa se infiinteze niste comisii, care sa faca ceva la un moment dat, nu este nimic foarte clar. Asta a dezamagit investitorii: ca nu s-a venit cu un plan mult mai clar, mai detaliat, mai amanuntit, s-a venit doar cu o idee de creare a unei comisii care sa dezbata cum se implementeaza masurile pe care le-au propus", a explicat Voicu, pentru Ziare.com. Potrivit spuselor sale, la acest lucru se adauga si dificultatile de finantare avute de Italia si Spania, randamentele pentru obligatiunile celor doua tari ajungand foarte aproape de pragul de 7%, la care Grecia, Irlanda si Spania au fost obligate sa ceara sprijin financiar international.

Pretul actiunilor Fondului Proprietatea a atins minimul de la listare

Pe de alta parte, analistul economic Mircea Cosea crede ca nu se poate discuta despre o noua criza, ci, in cel mai rau caz, despre continuarea celei incepute in 2008. "Cred ca este doar o problema de moment, care poate sa dureze zile sau saptamani, dar nu cred ca intram pe un alt ciclu al crizei, si pentru ca in Europa s-au luat, pana la urma, unele masuri de stabilizare a euro si exista mijloace de control mai puternice decat acum cateva luni sau un an", a spus Cosea.

El a precizat, insa, ca nu s-a iesit inca din criza, la nivel mondial, desi unele tari au iesit din recesiune, avand in vedere ca apar probleme chiar si in pietele ce inregistrau cresteri spectaculoase, cum ar fi China. "Chinezii sunt legati de dolar, avand cele mai mari rezerve in dolari, si de exporturile pe piata americana, care scad. Dupa cum vedeti, apare mult mai repede decat ne-am asteptat noi fenomenul crizei alimentare. Exista o foamete afisata in Africa si preturile produselor alimentare cresc permanent, deci efectele, spre sfarsitul acestui an, vor fi destul de negative", a explicat analistul.

"In ceea ce ne priveste, nu cred ca trebuie sa fim foarte festivisti, pentru ca inca nu am trecut hopul", a incheiat acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#Bursa Valori Bucuresti, #scadere burse Asia, #scadere burse Europa , #bursa