Cand stiu ca bursa este o optiune pentru economiile mele?

Vineri, 25 Aprilie 2014, ora 07:35
3255 citiri
Cand stiu ca bursa este o optiune pentru economiile mele?

Aproximativ 34.000 de romani au decis intr-un anumit moment sa isi investesca economiile cumparand actiuni la Bursa de Valori Bucuresti, potrivit unui studiu referitor la semestrul al doilea al anului trecut.

Ziare.com va spune in ce conditii astfel de plasamente sunt potrivite in functie de profilul personal.

In primul rand, trebuie sa ai un buget familial lunar pe plus, care sa iti genereze niste economii.

Diferenta dintre veniturile si cheltuielile lunare da suma economisita lunar. Aceasta reprezinta o posibila rezerva disponibila, care poate fi investita.

Dupa ce ai testat acest buget, timp in care poti evalua mai bine daca valoarea economiilor calculata corespunde realitatii, decizi daca poti face investitii sau nu.

Odata stabilit faptul ca poti economisi lunar bani, ti se deschide inainte o alta intrebare: "ce pot face cu aceste economii astfel incat sa obtin un randament cat mai bun?".

Economiile tale ar putea fi plasate intr-un depozit bancar, intr-un cont de economii sau in certificate de depozit, insa randamentul ar fi unul scazut.

Aceste economii ar avea sansa de a obtine un randament mai ridicat intr-un orizont de timp rezonabil, care poate fi similar celui asociat depozitelor bancare, daca te deschizi si catre alte investitii in afara celor amintite si investesti la bursa.

Poti incepe cu sume mici, pe care sa le investesti in ETF-uri, adica in fonduri deschise de investitii care se tranzactioneaza la bursa si care replica performanta unui indice bursier.

Pe masura ce suma pe care doresti sa o investesti si cunostintele tale in domeniul investitiilor cresc, te poti indrepta catre alte tipuri de active: obligatiuni, actiuni, instrumente derivate. Daca esti incepator si ai o retinere cauzata de lipsa ta de cunostinte, poti apela la un broker sau inscrie-te la un curs dedicat incepatorilor.

Daca dispui de fonduri suficiente pentru a face investitii, iar dobanda la depozitele bancare devine nesatisfacatoare, se ridica o alta intrebare: "ce pot face cu aceste fonduri astfel incat sa nu mi le erodeze inflatia?".

Fondurile tale pot fi investite in ETF-uri, in obligatiuni, in actiuni sau in instrumente derivate. Pentru o diversificare imediata a plasamentelor, ETF BET Tradeville (TVBETETF), care se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti din 2012 si care replica performanta indicelui BET al celor mai lichide 10 actiuni romanesti, poate reprezenta o oportunitate de a profita de trendul pietei de capital.

Profit mai mare decat in cazul unui depozit la banca

Investitiile in actiuni au adus randamente superioare depozitelor bancare in ultimii ani, chiar daca in anumite perioade se pot inregistra pierderi.

Profiturile pe care ti le aduc obligatiunile sunt, de obicei, mai mari decat cele oferite de banci la depozite, dar mai mici decat cele pe care le-ai putea obtine dintr-o investitie in actiuni, in timp ce riscurile sunt mai mici decat pentru actiuni, dar mai mari decat daca ai depune banii la banca.

Instrumentele financiare derivate iti pot aduce castiguri considerabile in conditiile in care mecanismul lor de functionare este foarte bine inteles, dar si riscurile asumate sunt corespunzatoare.

Dar inainte de a face pasul catre bursa, iti recomandam sa calculezi care este nivel de risc maxim acceptat pentru tine. Incepe AICI testul!

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#investitie bursa economii, #economii bursa, #investitie BVB, #bani investiti BVB, #bani investiti bursa , #bursa