Castigi bani la bursa, cu rabdare si cu intelepciune

Marti, 14 Februarie 2012, ora 18:45
6297 citiri
Castigi bani la bursa, cu rabdare si cu intelepciune
Foto: Arhiva

Asta toamna, cand bursa inregistra scaderi spectaculoase, comentam chiar pe Ziare.com faptul ca deprecierile bursiere nu sunt totdeauna spre paguba jucatorilor.

Fireste, pentru cine a investit sume mari, asteptand numai cresteri, deprecierile sunt un dezastru, dar micul jucator, inteligent si perspicace, poate sa profite daca, pe langa aceste calitati, are si rabdare.

La bursa, nu stii de unde sare iepurele

Scriam atunci ca trendul bursei, prezentat in grafice, are aspectul "dinti de fierastrau", pe jocul carora investitorul poate inregistra mici castiguri, vanzand cand "dintii sunt sus" si cumparand cand au cazut. Un asemenea castig este mic, dar, repetat in timp, devine sensibil.

Principalul avantaj al acestui tip de jucator nu este, totusi, micul castig, ci antrenamentul pe care i-l ofera bursa cu trendul cazut jos, pentru ziua cand va urca. Si iata ca ziua a sosit. In acest februarie 2012, bursa cunoaste un reviriment care o face sa se intoarca la nivelurile din primavara trecuta, cea dupa care a urmat cunoscuta prabusire din toamna.

Cu titlu de exemplu, as mentiona cateva cazuri semnificative, acelea ale fondurilor de investiti care inglobeaza mesajul sintetic al fluctatiilor aproximative din ultimele cateva luni.

Cateva exemple:

* SIF1 Banat - Crisana inregistreaza o crestere de peste 50%, din toamna trecuta pana in prezent - in numai 4 luni.

* SIF2 Moldova creste cu aproape 80%, cam in aceeasi perioada.

* O crestere asemanatoare se observa pe graficul variatiilor de valori la SIF3 Trasilvania, care scazuse sub 0,4 lei/actiune si a ajuns la 0,68 lei/actiune (tot marti la pranz).

* SIF4 Muntenia, care in toamna ajunsese sub 0,5 lei/actiune, inregistra tot marti la pranz 0,787 lei/actiune

* SIF5 Oltenia se inscrie in acelasi trend de crestere cu peste 50%.

O dobanda ispititoare: 100% pe an

Aceasta inseamna ca, cine a avut curajul, flerul si chiar intelepciunea sa investeasca in momentele cand bursa s-a prabusit (octombrie-noiembrie 2011) are ocazia astazi sa-si vada capitalul crescut cu 50%, adica, in termeni bancari, o dobanda de 100% pe an - ceea ce n-a oferit nicaieri niciodata nicio banca.

Fireste, trebuie sa fii naiv sa-ti inchipui ca, daca mai astepti vreo cateva luni de aici incolo, ai putea castiga inca pe atat. Ar fi incorect - si chiar neetic - sa dau aici sfaturi, dar experienta arata ca, la micile fluctuatii, bursa face corectii, iar la marile trenduri are reveniri.

Eu, personal, intr-o asemenea situatie ca aceea de astazi, as vinde, chiar cu riscul sa nu mai castig in cazul cand trendul va continua sa creasca. M-as multumi cu ce am castigat si as astepta momentul scaderii, cand as cumpara. Este o aritmetica elementara, o simpla optiune, care imi apartine si nu trebuie luata ca regula.

In fond, ce a determinat revenirea bursei?

Intre timp, as reflecta la motivele care au determinat speculaculoasa revenire a bursei. Ele sunt multe, unele vadite, altele presupuese, dar cele mai plauzibile mi se par cinci din ele:

1. Cu toate nemultumirile si rabufnelile politice, economia romaneasca da semnale de oarecare stablitate: inflatia a scazut, se inregistreaza o crestere economica mai buna decat a altora, echilibrul valutar se afla sub control.

2. Primenirea echipei guvernamentale (partiala) sugereaza suficienta stabilitate politica, pentru ca investitorii sa nu astepte, din aceasta directie, lovituri sub centura.

3. Investitorii straini care actioneaza in Romania nu mai bat in retragere, ca pana acum. Ba chiar sunt informatii ca ne tatoneaza amatori noi, cum sunt cei dornici sa se instaleze in spatiile detinute de Nokia si sa lucreze cu personalul de acolo.

4. Modul cum actioneaza autoritatile statului impotriva coruptiei lasa de inteles ca, macar acum, problema este tratata, cat de cat, serios. Pentru mediul de afaceri, coruptia este ceva care descurajeaza fatal - vezi licitatiile.

5. Mediul de afaceri romanesc nu este detasat de cel european. Sub acest aspect, el reflecta destule tendinte pozitive din statele cu economie sanatoasa ale Europei, ceea ce, de altfel, ne pozitioneaza bine.

Este momentul sa fim prudenti

Fireste, nu trebuie sa ne facem iluzii. Suntem intr-un an electoral si ar fi putin probabil ca perioada campaniei sa fie incurajatoare pentru un nou avant bursier. Mai curand, dimpotriva.

Ba chiar, este de asteptat o scadere, dar investitorii inspirati si rabdatori pot profita si de asemenea momente oscilante, ca sa castige din micile jocuri despre care vorbeam la inceputul acestor randuri, cumparand si vanzand pe principiul "dintilor de fierastrau".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#tranzactii Bursa, #speculatii bursa, #bani bursa, #fond bursa, #broker bursa , #bursa