Cea mai proasta zi pe bursele americane din octombrie 2018 incoace: Urmeaza o noua recesiune globala?

Joi, 15 August 2019, ora 14:10
9486 citiri
Cea mai proasta zi pe bursele americane din octombrie 2018 incoace: Urmeaza o noua recesiune globala?
Foto: Pixabay

Actiunile americane au inregistrat o scadere drastica miercuri, aceasta fiind cea mai proasta zi din octombrie 2018 incoace pentru investitori, pe fondul ingrijorarilor privind economia globala.

Astfel, indicele Dow Jones, care urmareste evolutia unora dintre cele mai mari companii americane, a scazut cu 800,49 puncte, respectiv 3,05%, reprezentand cea mai puternica scadere procentuala a anului si a patra scadere din toate timpurile, noteaza ABC News.

Scaderi importante au inregistrat si indicii S&P 500 (care a pierdut mai mult de 85 de puncte) si Nasdaq Composite (in scadere cu peste 240 de puncte), cei mai urmariti pe pietele bursiere din SUA, alaturi de Dow Jones.

Aceste evolutii au loc in contextul semnalelor ingrijoratoare care au venit saptamana aceasta din partea Germaniei si a Chinei, care ar putea indica o noua recesiune a economiei globale.

Astfel, motorul economic al Europei s-a contractat cu 0,1% in semestrul al doilea (aprilie-iunie), pe fondul declinului exporturilor, in timp ce China a raportat o incetinire a productiei industriale (la cel mai scazut nivel din ultimii 17 ani), a consumului si a investitiilor.

In acelasi timp, un fenomen rar a avut loc pe piata obligatiunilor americane miercuri, cand randamentul obligatiunilor pe zece ani a scazut astazi sub randamentele celor pe doi ani, avand loc asadar ceea ce analistii numesc "inversarea curbei randamentelor". Atunci cand se dovedeste a fi de durata, acest fenomen preceda de obicei recesiunile economice ale SUA. Totodata, randamentul obligatiunilor pe 30 de ani a scazut la 2,03%, fiind atins astfel un nou record minim.

"A fost aceasta realizare a faptului ca economia restului lumii incetineste mai repede decat se asteptau analistii, ceea ce duce la al doilea aspect, si anume inversarea curbei randamentelor pentru prima oara de la criza financiara. Istoric vorbind, acest lucru se intampla inainte de o recesiune", explica analistul Ryan Detrick de la LPL Financial, potrivit USA Today.

Cap de lista in ceea ce priveste ingrijorarile investitorilor este razboiului comercial dintre SUA si China, care se inteteste pe zi ce trece. Cel mai recent, Donald Trump a acuzat China ca isi manipuleaza moneda nationala, la cateva zile dupa ce a amenintat ca va aplica un tarif de 10% pentru importuri de bunuri si produse din China in valoare de 300 de miliarde de dolari.

Alte motive de neliniste sunt incertitudinile din jurul Brexitului si politica de relaxare monetara urmarita de Rezerva Federala (FED) din SUA.

C.S.

Citește și:
Marcel Ciolacu, pe aceeași pagină cu BOR pe tema Religiei la BAC: „Religia aduce cunoaștere. Și Sportul e opțional”
Marcel Ciolacu, pe aceeași pagină cu BOR pe tema Religiei la BAC: „Religia aduce cunoaștere. Și Sportul e opțional”
Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a precizat că progresiştii din România duc o campanie de denigrare împotriva Bisericii Ortodoxe Române (BOR), în contextul propunerii cultelor religioase ca...
Marcel Ciolacu: "USL s-a făcut împotriva cuiva, domnule. Eu nu fac alianţe ca să mă duşmănesc cu cineva"
Marcel Ciolacu: "USL s-a făcut împotriva cuiva, domnule. Eu nu fac alianţe ca să mă duşmănesc cu cineva"
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că nu îşi doreşte un alt USL, vorbind despre coaliţia actuală PSD-PNL şi UDMR. Acesta a reamintit că USL a fost făcut împotriva lui Traian Băsescu,...
#scadere burse americane recesiune globala, #scadere burse americane, #recesiune globala , #bursa