Genialii de pe Wall Street

Sambata, 27 Iulie 2013, ora 13:02
3175 citiri
Genialii de pe Wall Street
Foto: Arhiva

Este ora 13.07, 23 aprilie 2013. Contul de Twitter al Associated Press a fost spart, toti abonatii primind o depesa urgenta: "Doua explozii la Casa Alba: Barack Obama este ranit".

Pana sa se precizeze ca stirea este falsa, agentia americana de presa ajungand pe mana hackerilor de la "Armata Electronica Siriana", computerele de pe Wall Street au luat foc.

Programate sa scaneze Internetul pentru cuvinte sau expresii care ar putea afecta stabilitatea bursei americane, masinile fara creier au detectat combinatia de cuvinte "Obama, explozie, Casa Alba" si au emis alerta, scrie The Telegraph, intr-un articol despre "capetele luminate" care lucreaza pe Wall Street.

In cateva secunde, Dow Jones a picat cu 140 de puncte si 200 de miliarde au fost pierdute, in tranzactii bursiere. Dupa cateva minute, farsa a fost descoperita, piata financiara s-a repliat rapid, iar valorile principalilor indici s-au intors la momentul initial.

Dar, pentru multi din interiorul Wall Street, intrebarea ramane: Cum poate un mesaj pe Twitter sa aiba un asemenea impact asupra pietelor financiare? Cine conduce, de fapt, Wall Street? Oamenii sau masinile?

Daca ati fi tentat sa raspundeti "oamenii", in mod clar sunteti depasit de tehnologie. In ultimii zece ani, computerele au preluat puterea. Vechii "maestri", cum ar fi celebrul Gordon Gekko, imbracat in costume de 5.000 de dolari - au fost depasiti de computere capabile sa analizeze cantitati uriase de informatii financiare.

La ora actuala, daca ati face o vizita in sala de tranzactii a Wall Street, n-ati vedea urma de om agitat, cu cravata pusa stramb, care tipa la un telefon, cu ochii intr-un ecran. Ati gasi oameni linistiti - majoritatea barbati, fireste - stand in fata computerelor si lucrand "din tastatura".

Aproximativ 70 la suta dintre tranzactiile facute pe Wall Street sunt facute prin intermediul programelor de computer, iar cei care le tranzactioneaza sunt genii ale matematicii capabile sa analizeze date financiare intr-o fractiune de secunda si sa ia decizii cu viteza fulgerului.

Programele pe baza carora functioneaza bursa americana au fost initiate inca din anii '60. Edward Thorp, profesor de matematica la Universitatea din California, a publicat, in 1967, o carte numita "Cum sa invingi piata", in care sustinea ca cel mai bun mod de a face bani la bursa este aplicarea sistemului folosit pentru a castiga la blackjack, in cazinouri.

Descoperirea sistemului ce face posibile castigurile la blackjack a obligat cazinourile sa-si schimbe regulile de joc. "Cum sa invingi piata" i-a invatat pe brokeri sa vanda obligatiuni si actiuni la un pret si sa le cumpere inapoi cu un pret mai mic, dupa ce le scade valoarea.

Prin 1969, dupa ce americanii au ajuns pe Luna, guvernul de la Washington a taiat fondurile alocate cercetarii si dezvoltarii stiintei, si le-a redirectionat spre razboiul din Vietnam.

"O generatie intreaga de matematicieni, fizicieni si chimisti au ajuns pe piata muncii si au facut cu totul altceva decat cercetare. Multi dintre ei au ajuns in lumea finantelor", sustine James Owen Weatherall, autor al volumului "Fizica finantelor".

Caderea Uniunii Sovietice a avut drept efect un aflux al oamenilor de stiinta din statele membre ale Pactului de la Varsovia. Acestia au adus cu ei metodologia pe care se bazau analizele de date. Noua stiinta creata in acea perioada, analiza cantitativa, a stat la baza programelor de computer ce guverneaza astazi Wall Street-ul.

Deloc surprinzator, traderii pe stil vechi nu prea sunt de acord cu informatizarea Wall Street-ului.

Computerele nu sunt vii si mai ales nu poti face conversatie cu ele. Asa cum scria pe blog un fost trader: "Nu poti avea o conversatie interesanta cu un computer si nici cu cei care le opereaza. Cand am fost ultima data la bursa m-a intampinat cu tanar care nu parea dornic sa vorbeasca nici macar despre vreme. Am facut o gluma nevinovata si s-a uitat prin mine".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
#bursa americana computere, #Wall Street tranzactii, #oameni Wall Street , #bursa
Comentarii
Poza imbacsitul
imbacsitul
rank 5
Articolul ne arata stadiul la care a ajuns alienarea umana provocata