Criza din Ucraina aduce profit pe Bursa romaneasca - care sunt actiunile vedeta

Marti, 08 Aprilie 2014, ora 12:58
2809 citiri
Criza din Ucraina aduce profit pe Bursa romaneasca - care sunt actiunile vedeta

Desi tensiunile din Ucraina au generat scaderi ale rulajelor si cotatiilor la Bursa de Valori Bucuresti, investitorii care au mizat pe datele fundamentale ale companiilor, ignorand disputa dintre Ucraina si Rusia, ar putea castiga pana la 30%.

Noua companii listate la BVB ar putea aduce in portofolii un plus de 10%-30% din dividende si cresterile ulterioare, potrivit analistilor casei de brokeraj Tradeville.

Acestia estimeaza ca un plasament in indicele BET ar putea avea un randament de 10%, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Targul de Investitii la Bursa: Cotarea Facebook la BVB, de maxim interes pentru tineri

Tensiunile din Ucraina au generat scaderi ale rulajelor si cotatiilor pe BVB, punctul culminant fiind atins in data de 14 martie, inaintea referendumului din Crimeea. Pe fondul acestor scaderi au aparut si oportunitati de investitii pe care investitorii le-au fructificat partial.

Astfel, din 14 martie si pana la 7 aprilie, indicele reprezentativ al bursei, BET, a avansat cu peste 5%, iar alte noua companii s-au apreciat cu 3%-10%, in frunte cu Transelectrica (TEL), Banca Transilvania (TLV) si Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

"In prezent, tensiunile din Ucraina sunt ignorate de piata, care se concentreaza din nou pe fundamentele pozitive. La nivel international, cateva dintre pietele emergente mai mari (India, Brazilia, Turcia, Thailanda sau Indonezia) fie incep sa isi revina, fie marcheaza deja avansuri importante.

La noi, indicele BET a crescut cu peste 10% in ultimul an, iar pana la finele anului ar putea avansa cu inca 10%. Totusi, noi turbulente au aparut pe pietele externe, cum ar fi vanzarile masive ale actiunilor din sectorul tehnologie si segmentul biotehnologie, declararea republicii separatiste de la Donetk sau probleme cu deficitul bugetar in Franta, ceea ce face extrem de importanta alegerea momenului de intrare, chestiune in care expertiza unui broker poate fi valorizata", spune Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct al Tradeville.

Investitorii pot miza in continuare pe castigul din dividende, precum si pe potentialul de crestere a cotatiilor pe fondul planurilor de afaceri ale companiilor aferente anului 2014. Cel mai simplu mod pentru un plasament diversificat in actiuni de tip "blue chips" este investitia in indicele BET, prin intermediul ETF BET Tradeville, pentru care se estimeaza un castig de 10% pana la finele anului.

Cele mai atractive actiuni

Potrivit analizei realizate de Tradeville, pe baza dividendelor anuntate de companii si a preturilor tinta estimate in medie de analistii chestionati de Reuters, noua actiuni de tip "blue chips" ar putea aduce investitorilor castiguri agregate de 10%-30% pana la finele anului.

Cele mai atractive actiuni sunt, potrivit analizei, Antibiotice (ATB), OMV Petrom (SNP) si SIF Moldova (SIF2), pentru care castigul agregat ar putea depasi 30%, in special pe fondul cresterii cotatiilor conform consensului Reuters, in timp ce randamentul dividendelor ar fi de 4%-7%.

De asemenea, alte trei actiuni ar putea aduce investitorilor castiguri cumulate cuprinse intre 20% si 30%. Este vorba de Transgaz (TGN), cu 28%, Bursa de Valori Bucuresti (BVB), cu 26%, si Transelectrica (TEL), cu 20%.

Castiguri de peste 10% ar mai putea aduce investitiile in Fondul Proprietatea (FP) - 16%, BRD (BRD) - 15% si SIF Muntenia - 14%, exclusiv pe baza aprecierii cotatiilor, exceptie facand FP, unde este considerat un castig de 6% din reducerea valorii nominale.

"In mod normal directia pentru urmatoarele luni este una ascendenta. Faptul ca situatia din zona de est a Ucrainei se mentine fluida si ca au aparut noi tensiuni aparute pe pietele externe se resimt la nivelul psihicului unora dintre investitorii locali, dar acest lucru nu ar trebui sa fie de durata. In ceea ce ne priveste, consideram ca exista o serie de puncte de atractivitate atat pe bursa locala cat si pe pietele internationale.

Daca ne ghidam dupa un faimos dicton al lui Warren Buffett - 'Trebuie sa fii lacom atunci cand celorlalti le e teama' - credem ca si anul curent ar trebui sa genereze randamente pozitive pentru investitiile in actiuni. Raman insa importante atat momentele de achizitie si de dezinvestire, cat si instrumentele in care se investeste. In acest sens, cum am amintit anterior, ajutorul unui broker profesionist poate fi util", adauga Ovidiu Dumitrescu.

Astfel, investitorii care nu s-au temut de situatia din Ucraina ar putea sa obtina pana la finele anului un castig de peste 30% in cazuri precum Transeletrica (TEL), BVB, Transgaz (TGN) si SIF Moldova (SIF2), in timp ce plasamentul in Fondul Proprietatea si BRD le-ar putea aduce castiguri de circa 20%.

C.P.

Citește și:
Rafila, convins că Ciolacu va fi premier: ”Nu cred că se pune problema să nu se producă această schimbare”
Rafila, convins că Ciolacu va fi premier: ”Nu cred că se pune problema să nu se producă această schimbare”
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, susține că schimbarea de premier va avea loc cu siguranță, fiind parafată în cadrul protocolului care a stat la baza formării coaliției de...
Cum arată documentul care atestă că Sorin Cîmpeanu l-a dat în judecată pe Cristian Preda. Pârâtul: "Ceva este în neregulă"
Cum arată documentul care atestă că Sorin Cîmpeanu l-a dat în judecată pe Cristian Preda. Pârâtul: "Ceva este în neregulă"
Fostul ministru al Educației Sorin Cîmpeanu a introdus o acțiune în justiție pe numele fostului europarlamentar Cristian Preda. Preda susține că a aflat de la un jurnalist că Sorin...
Comentarii
Poza D ILIU
D ILIU
rank 4
Poza Litza Chitzalau
Litza Chitzalau
rank 2