Cum sa iti investesti banii in mod inteligent - ghidul incepatorului

Joi, 17 Aprilie 2014, ora 18:50
7524 citiri
Cum sa iti investesti banii in mod inteligent - ghidul incepatorului

Fiecare persoana ia deciziile legate de finantele sale in functie de personalitatea si experienta sa. Insa care sunt pasii pentru a face investitii inteligente?

Oamenii au, in general, o atitudine diferita fata de bani, iar in functie de acest aspect ei manifesta si un anumit comportament financiar.

Din fericire, exista instrumente financiare pentru fiecare tip de personalitate, astfel ca, pentru inceput, fiecare ar trebui sa isi cunosca profilul investitional, au explicat pentru Ziare.com specialistii casei de brokeraj Tradeville, cel mai mare intermediar online.

In mod evident, un investitor perfect, care sa nu piarda niciodata bani si sa aleaga de fiecare data actiunile care vor creste cel mai mult, nu poate exista. Un investitor foarte bun este cel care obtine performante peste medie, corespunzatoare obiectivelor pe care si le-a trasat si in conformitate cu profilul sau de risc, durata si valoare a investitiei.

Astfel, nu trebuie sa iti schimbi radical personalitatea pentru a investi la bursa, ci trebuie sa iei deciziile corecte profilului tau financiar. Capacitatea de a te expune la risc este influentata de varsta, de importanta economiilor in bugetul anual, nivelul averii nete raportat la cheltuieli, obiectivele importante in viata si orizontul de timp pentru care iti construiesti portofoliul.

La acest calcul se adauga factorul psihologic si relatia cu riscul in general, insa trebuie sa iti pui in balanta capacitatea de a-ti asuma un risc cu emotiile legate de o investitie.

Impreuna, cele doua determina decizia ta de alocare, adica felul in care iti imparti banii intre mai multe clase de active, de la depozite bancare pana la actiuni sau instrumente derivate, iar de aceasta decizie aparent generala poate depinde pana la 95% din randamentul final al portofoliului tau, arat sursa citata.

Care este profilul investitorului roman la inceput de drum

Nu exista un profil bine definit, bursa este deschisa pentru toti, nu trebuie sa se incadreze intr-un anumit tipar. Dar exista motivatii diferite ce ii fac pe oameni sa investeasca la bursa. Unii ajung adusi de prieteni, altii se hotarasc sa faca acest pas in momentul in care ajung la concluzia ca oferta investitionala alternativa nu mai este foarte atractiva, sustin brokerii Tradeville.

La fel, banii alocati sunt in functie de investitor, o suma aloca un student sau un proaspat absolvent si de o alta cantitate de bani dispune un investitor nemultumit de dobanzaile bancare.

La inceput de drum, cel mai important lucru peste care trebuie sa treaca debutantii este teama ca vor pierde. Chiar daca au facut pasul important si au investit, o oarecare teama persista, lucrurile sunt noi si noutatea genereaza teama.

De aceea, stabilirea profilului propriu de investitie si a strategiilor corespunzatoare acestuia este esentiala, iar aceasta nu se poate face decat de fiecare investitor in parte, cu ajutorul unui broker, intrucat investitorul isi cunoaste cel mai bine obiectivele si caracteristicile. cei mai buni brokeri incearca sa inteleaga profilul investitional al fiecarui client si sa-i ofere, in consecinta, instrumentele potrivite, arata Tradeville.

In functie de acest profil intervin criteriile dupa care isi aleg actiunile. De obicei sunt alese companiile cu nume, companiile stabile, lichide si cele ce ofera randamente bune ale dividendului.

Cum distribui banii pe tipuri de active

Odata decisa alocarea pe actiuni, pasul urmator este sa alegi companiile in care doresti sa investesti efectiv.

Daca ai suficient timp la dispozitie pentru acest demers si cunostinte de analiza financiara, poti face selectia independent, exclusiv prin cercetari proprii asupra perspectivelor diverselor sectoare din economie, cum ar fi cel industrial, de energie sau farmaceutic, concentrandu-te apoi asupra profitabilitatii companiilor din acest sector, mentioneaza brokerii Tradeville.

Dar daca iti lipsesc cunostintele necesare, poti fie sa apelezi la rapoartele si recomandarile unui consultant sau broker. Chiar si in acest al doilea caz, decizia finala in privinta actiunilor dorite iti apartine intotdeauna.

Indiferent cum alegi sa lucrezi, poti sa iti mentii alocarea in mod pasiv, trecand peste fluctuatiile din piata si adaugand in permanenta actiuni cand preturile acestora scad sau poti gestiona portofoliul in mod activ, modificand atat procentul investit in fiecare actiune, cat si actiunile propriu-zise in functie de conditiile de piata.

Daca doresti sa iti construiesti un portofoliu pe termen mediu, adica pe un orizont de 1-3 ani, este suficient sa revizuiesti actiunile trimestrial, atunci cand companiile isi raporteaza situatiile financiare.

Fa primul pas catre bursa si vezi ce fel de investitor esti. Fa testul AICI!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
#investitii bani, #investitii bani bursa, #investitii BVB , #bursa