Cum vor evolua actiunile FP in 2011

Marti, 25 Ianuarie 2011, ora 13:27
2523 citiri
Cum vor evolua actiunile FP in 2011
Foto: Orasul.ro

Actiunile Fondului Proprietatea au sanse sa devina cele mai tranzactionate titluri de pe Bursa de Valori Bucuresti, atat de speculatorii locali, cat si de fondurile de investitii externe, potrivit analistilor firmei de brokeraj Tradeville.

Desi listarea Fondului Proprietatea pe Bursa a starnit interesul fondurilor de investitii straine, ramane de vazut daca acestea vor cumpara chiar din primele zile de tranzactionare sau daca vor astepta, cu scopul de a cumpara la un pret mai mic, a declarat, pentru Ziare.com, Dragos Darabut, analist financiar in cadrul Tradeville.

"Pe baza analizei fundamentale, compararea mediei P/BV a sectorului international de fonduri de investitii cu active similare cu valoarea contabila pe actiune a FP estimata pentru 2010 ofera un pret orientativ de 0,8 lei/actiune care ar putea fi atins pe parcursul lui 2011", a spus Darabut.

Potrivit spuselor sale, s-ar putea asista la o presiune puternica de vanzare in primele zile de tranzactionare, dupa ce o parte din speculatori au cumparat actiuni la preturi cuprinse intre 0,2 - 0,4 lei/actiune, in ultimii doi ani, iar vanzarea la nivelul de 0,5 - 0,6 lei/titlu le-ar aduce un randament de 50 - 200 la suta.

Investitiile in Fondul Proprietatea nu sunt lipsite de riscuri, cele mai mari fiind riscul de lichiditate si riscul ca statul sa restructureze sectorul energetic din Romania.

Astfel, potrivit ultimei estimari Franklin Templeton, valoarea fondului este de 15,3 miliarde de lei, reprezentand 13,3 la suta din capitalizarea bursei, sau 25 la suta, daca se exclude Erste.

"In acest fel, orice achizitie/vanzare de actiuni in piata risca sa fie facuta la un pret mai mare/mic decat in mod normal influentand negativ profitabilitatea fondului. Detinerile actuale ale fondului nu sunt lichide, o mare parte din societati fiind nelistate, in timp ce unele din cele listate nu au dezvoltat o piata lichida. In acest fel poate fi dificil ca acestea sa fie vandute in cazul in care ar fi necesara lichidarea investitiei. Daca fondul intentioneaza sa lichideze rapid, partial sau integral, o detinere, acesta poate obtine semnificativ mai putin decat valoarea la care a fost inregistrata anterior investitia, ceea ce ar putea duce la o scadere a valorii activului net", a explicat Darabut.

Pe de alta parte, faptul ca statul intentioneaza fuzionarea unor companii energetice profitabile cu unele aflate pe pierdere ar putea influenta si evolutia FP.

Guvernul vrea sa formeze doua companii energetice mari, Electra, din care ar face parte complexurile energetice de la Turceni, Rovinari si Craiova, Nuclearelectrica, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia si filiale ale Hidroelectrica, si Hidroenergetica, din care ar face parte sucursale ale Termoelectrica, Electrocentrale Bucuresti, filiale ale Hidroelectrica si parti ale Companiei Nationale a Huilei. Fondul Proprietatea ar detine 15,1 la suta din Electra si 15,9 la suta din Hidroenergetica.

"In urma fuziunilor, profitabilitatea celor doi colosi energetici va fi inferioara marjelor nete inregistrate de Hidroelectrica si Nuclearelectrica, cu impact negativ asupra FP. De asemenea, statul ar putea majora capitalul social al celor doua companii, ceea ce ar putea dilua participatia FP", a incheiat Darabut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#listare Fondul Proprietatea, #listare FP, #Bursa Valori Bucuresti, #pret actiuni FP , #bursa
Comentarii
Poza Nastratin
Nastratin
rank 1
simplu vor evolua: de la stat, catre conturile mafiotilor Tiriac-Felix-SOV-Patriciu plus Udrinela-Videanu-berceanu-Prigoana-Boureanu!