De ce nu vom fi niciodata ca americanii

Luni, 11 Martie 2013, ora 07:19
4242 citiri
De ce nu vom fi niciodata ca americanii

Bursele din Statele Unite si Marea Britanie au inregistrat o evolutie semnificativa, saptamana trecuta, indicele american Dow Jones a atins cel mai inalt nivel inregistrat vreodata, iar cel londonez a depasit valoarea de dinaintea anilor de criza.

Indicele american Dow Jones a inchis la 14.254 de puncte, saptamana trecuta, depasind astfel nivelul anterior de 14.164 de puncte, atins in octombrie 2007, cu putin timp inaintea primelor etape ale crizei financiare.

Fata de cel mai mic nivel atins in mijlocul crizei, in martie 2009, valoarea acestuia s-a dublat.

De asemenea, indicele FTSE, reprezentativ pentru bursa londoneza, a ajuns la 6.432 de puncte, adica cel mai mare nivel din ianuarie 2008.

Cu toate ca aceste doua economii se confrunta cu numeroase probleme (recesiunea din Marea Britanie, somajul si datoria uriasa), piata de capital a explodat.

Bursa americana a atins maximul absolut

Razvan Rusu, director de investitii la Certinvest, a explicat, pentru Ziare.com, care sunt motivele acestei cresteri.

"Principalul motiv il constituie optimismul investitorilor americani, generat de datele macroeconomice consistent pozitive (indicatori precum somajul in scadere, productia industriala in crestere), insa si politicile laxe ale bancilor centrale care au injectat suficienta lichiditate in piata", ne-a precizat Razvan Rusu.

De asemenea, dobanzile joase generate de operatiunile bancilor centrale (care au avut loc fie prin infuzii directe de lichiditate - operatiuni repo, fie prin cumpararea de obligatiuni din piata) au determinat investitorii ce cauta randament sa migreze din clasa obligatiunilor (care nu mai ofera randamente satisfacatoare) in cea a actiunilor, a mai explicat acesta.

Potrivit directorului de investitii de la Certinvest, din punct de vedere sectorial, operatiunile bancilor centrale au influentat in primul rand evolutia actiunilor bancilor, care au fost si cele mai afectate de criza.

"Masura in care lichiditatea transmisa bancilor va fi mai departe regasita in economie (mecanismul de transmisie) va constitui un factor determinant pentru perspectiva stabila pe termen lung a economiei", a mai spus acesta.

Totusi, bursa din Romania nu se descurca atat de bine

In ciuda evolutiilor extrem de bune ale burselor londoneze si americane, cea romaneasca pare sa nu reactioneze.

Bursa de la Bucuresti a incheiat luna februarie pe plus, principala referinta, indicele BET, afisand o crestere lunara de 3,15%.

Prudenta investitorilor s-a reflectat mai ales in lichiditatea bursei, care a scazut in februarie cu aproape 24%, la 411 milioane lei (93,7 milioane euro), dupa ce in ianuarie tranzactiile cu actiuni au cumulat 538 milioane de lei (122,8 milioane de euro).

Mihai Chisu de la Swiss Capital aminteste ca exista diferente uriase intre bursa locala si cea americana.

"Bursa din Romania nu intra in categoria celor dezvoltate, in cel mai bun caz, suntem categorisiti ca piata emergenta, de fapt, cel mai adesea, ne incadram in categoria piata de frontiera, ceea ce inseamna ca afluxul de bani este unul mult mai redus. Iar acesta, daca nu exista, nu genereaza mai departe flux de crestere", a explicat Mihi Chisu, pentru Ziare.com.

De asemenea, el reitereaza ca Romania nu este America sau Marea Britanie, astfel ca noi nu o sa ne bucuram de maxime istorice prea curand.

"Vom reusi sa facem acest lucru doar intr-o etapa secundara, cand valul de bani reuseste sa patrunda in economiile emergente, dupa ce le-au saturat deja pe cele dezvoltate", a sustinut Mihai Chisu.

Nu in ultimul rand, e vorba de gradul de dezvoltare a bursei romanesti.

"Noi suntem si ne incapatanam de ani de zile sa ramanem intr-o forma incipienta de dezvoltare si pana cand nu vom reusi sa bifam toate capitolele si sa ne aliniem la niste standarde, sa acceptam bursa ca o sursa de finantare si nu ca pe o refractare, asa cum este adesea vazuta, chiar si de reprezentantii statului, care nici macar nu vor sa listeze pe bursa, pentru ca ei considera ca transparenta este daunatoare", a afirmat Mihai Chisu.

Toate aceste elemente au dat dimensiunea reala a bursei si reflecta dezinteresul fondurilor straine fata de bursa romaneasca, fapt care se vede in cotatii, care nu cresc asa cum ar fi trebuit sa creasca, a fost concluzia acestuia.

De asemenea, Razvan Rusu mentioneaza ca datele macroeconomice la nivel european nu arata o imagine la fel de optimista ca in cazul celor din SUA, in ciuda eforturilor BCE de a stimula economia zonei.

"De aceea, capitalul investitorilor institutionali mari (diversificati la nivel global) este directionat cu precadere catre regiunile care au un potential pozitiv din punct de vedere fundamental. In orice caz, a existat o corelatie intre piete in ultima perioada, lucru care s-a regasit si in performanta pietei noastre", a precizat directorul de investitii al Certinvest.

Care sunt problemele bursei din Romania

Problemele bursei locale constau in lipsa de diversificare, insa exista si unele de profunzime.

"Cele cateva sectoare (petrol, utilitati si financiar) nu pot fi subiectul unui portofoliu investit cu precadere in Romania, deoarece nu ofera gradul necesar de diversificare pentru a genera o volatilitate in parametri normali. De asemenea, free-float-ul scazut aferent multor companii listate pe bursa afecteaza lichiditatea titlurilor acestora, nepermitand o tranzactionare eficienta in cazul unor alocari mari de portofoliu", a spus Razvan Rusu.

De asemenea, de mentionat este si lipsa de transparenta caracteristica majoritatii firmelor prezente pe bursa, necesarul minim de raportari cerut conform legislatiei actuale nepermitand o analiza temeinica a acestora, lucru ce constituie un pas capital in procesul investitional, mai ales in cazul investitorilor mari.

"Toate aceste probleme pot fi solutionate prin listari ale companiilor de stat, printr-o legislatie mai stricta in ceea ce priveste raportarile companiilor, si de ce nu, printr-o mai buna educare a antreprenorilor locali in ceea ce priveste finantarea prin piata de capital", a conchis Razvan Rusu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
#cresteri bursa sua, #maxim absolut dow jones, #maxim absolut bursa sua, #probleme bursa Romania, #probleme BVB , #bursa
Comentarii
Poza schmit
schmit
rank 5
Poza paraipan
paraipan
rank 5
De ce? Pentru ca Mioritzia ie’n alta constelatzie!