De ce si pana cand vor scadea bursele? - Interviu

Marti, 09 August 2011, ora 18:29
3079 citiri
De ce si pana cand vor scadea bursele? - Interviu

Bursele din intreaga lume au inregistrat, incepand de vineri, scaderi dramatice, iar Bursa de la Bucuresti pare sa tina isonul celor de peste hotare, insa mult mai grav, avand, in cadrul sedintei de marti, pierderi de pana la 12%.

Daca unii analisti dau vina pe temerile legate de criza datoriilor din Europa, dar si pe decizia Standard & Poor's de a reduce calificativul SUA, evenimente care au creat panica in randul investitorilor, ce s-au grabit sa-si vanda activele, altii spun ca este chiar mai mult decat atat, vehiculandu-se ideea unui crah bursier sau chiar a unei noi recesiuni la nivel mondial.

Odata cu aceasta situatie, toata lumea se intreaba acum cum s-a ajuns in situatia asta, ce trebuie facut si cat timp va mai fi panica pe piete. Ziare.com a vorbit cu Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, si a incercat sa afle ce raspunsuri la toate aceste intrebari.

Care este explicatia pentru faptul ca bursele din intreaga lume au avut, in ultimele zile, scaderi atat de mari?

Eu cred ca, de vineri incoace, problemele nu mai sunt atat de mari. Problemele au fost mari joi, pentru ca joi a fost 4 august. Joi a fost un mic crah bursier, daca pot sa il numesc asa, care a trecut foarte repede. Vineri, pietele s-au linistit, chiar daca scaderea a continuat. Scaderea a continuat si luni, azi e marti, sa vedem cum va merge bursa, dar cred ca fenomenul trebuie sa-l luam asa cum este el si sa nu-i dam o amploare mai mare, pentru ca nu foloseste nimanui.

Din punctul meu de vedere, joi a fost si o situatie de trezire, pentru ca, pe 31 iulie, in America, democratii si cu republicanii au ajuns la un compromis. Unii l-au numit marea targuiala, altii marea intelegere, dar este un compromis. Luni, deja Camera Reprezentantilor a votat legea de crestere a plafonului datoriei Statelor Unite, marti a votat-o si Senatul, iar marti seara presedintele Obama s-a si reprezit sa o promulge. Miercuri a fost o zi foarte interesanta pe bursa, dupa multe perioade de scadere, bursa americana a crescut, iar asta le-a dat multora sentimentul ca parca s-ar apropia sfarsitul crizei. Dintr-o data, joi, pe neasteptate, a venit bomba. Bursa americana a scazut brusc si, dupa bursa americana, si celelalte burse.

Ce s-a intamplat joi?

Daca ne uitam si in teoria economica si daca tinem seama si de istoria economiei o sa vedem ca scaderile bursiere nu au avut niciodata o singura cauza. Au avut intotdeauna mai multe cauze. Eu cred ca joi s-au intamplat urmatoarele lucruri: in primul rand, dupa ce miercuri bursa a crescut, marii investitori americani si-au dat seama ca pot sa profite de noua conjunctura in care a intrat Trezoreria americana. Plaonul s-a ridicat si, bineinteles, vor fi scoase imediat la vanzare titluri de trezorerie. Marii investitori au vandut pe bursa, ca sa isi scoata bani din bursa si sa-i plaseze in Trezoreria americana, pentru ca acolo a fost, este si continua sa fie, chiar si dupa subgradarea SUA, cea mai sigura investitie la aceasta ora.

Dar bursa are si efectul de turma, puzderia de mici investitori s-a repezit sa vanda si ei. Ordinele de vanzare s-au inmultit si, dintr-o data, s-a produs ceva care dadea imaginea unui crah. Dupa mine, nu a fost un crah dupa toate regulile economiei politice. A fost pur si simplu o zdruncinatura care a produs o cadere semnificativa. Luni, scaderile au continuat, dar nu era panica, ceea ce ne da macar sentimentul, daca nu si convingerea ca nu se intampla nimic grav la nivelul pietelor bursiere.

Dar se intampla totusi ceva. Felul in care s-au manifestat micii investitori, cu puzderia care a constituit grosul turmei, nu este chiar asa, un efect animalic, si cand spun animalic ma refer la Keynes, care spunea ca investitorul este un animal sperios. A fost si un efect de judecata, nimic nu era pe piata americana, pe piata europeana si nici pe piata asiatica care sa dea convingerea ca cerul se insenineaza, criza se sfarseste. Dimpotriva, cresterea economica americana este anemica. Indiferent de povestea cu incetarea de plati care se vantura, premisele unei noi recesiuni erau citite. Este posibil ca America sa mai incerce pilula amara a unei recesiuni, poate nu la nivelul de la inceputil crizei, dar o recesiune.

Se va propaga recesiunea care pandeste America si in Europa?

Depinde de intensitatea ei. Au fost reesiuni care nu s-au propagat si in Europa, ca cea din 2001. In Europa sunt, insa, probleme grave, apar dincolo de trio-ul Irlanda, Portugalia, Grecia, care a dat atatea batai de cap, apare acum un duet, Italia si Spania, care vin cu urmatoare mari probleme: ambele tari sunt prea mari ca sa poata sa fie lasate sa cada si prea mari ca sa poata sa fie salvate.

UE, CE si BCE fac acum presiuni pe Spania si Italia, sa gaseasca solutii sa se salveze singure. In aceste conditii, nu putem sa speram ca se sfarseste criza. Sa dea Dumnezeu sa nu vina o noua recesiune in Europa. Sa nu vina nici in America. Eu cred ca pericolul unei recesiuni mari, odata cu compromisul politic de la 31 iulie, nu mai este, dar o recesiune de mici proportii s-ar putea sa mai indure America, fara sa o transmita Europei si Asiei. Speranta noastra este ca Europa sa se indrepte spre o crestere robusta.

Bursa din Romania a avut cea mai mare scadere din regiune. Ce se intampla la noi?

Va dau doua explicatii: una care nu este a mea si una care este a mea. Am vazut un analist care il cita pe Guvernatorul BNR si spunea ca, atunci cnad o piata nu este adanca, o mica zguduitura face valuri mai mari. Bursa noastra nu este o piata adanca, dar valuri sunt mai mari la mal. Explicatia mea este ca bursa romaneasca este cu toti ochii indreptati spre exterior, pentru ca sunt si multi investitori straini pe bursa asta. Ea nu este o bursa legata puternic de economia romaneasca.

Bursa de la Londra reflecta in foarte mare masura evenimentele din economia respectiva. Bursa noastra are foarte slabe legaturi cu economia. Mare parte din economia romaneasca nu are nicio legatura cu bursa, mari companii nu sunt cotate la bursa si, in conditiile acestea, ce se intampla pe bursa nici nu reflecta starea economiei si nici nu o influenteaza. Cu ochii la bursele internationale, valurile la mal sunt mai mari.

Cat va mai continua situatia aceasta, in care bursele vor scadea?

Cred ca suntem intr-o perioada de reasezari. Investotorii vor sa scape de activele riscante si sa-si paseze banii in active care sunt mai putin riscante sau care li se par lor mai putin riscante. S-ar putea sa vedem in continuare reasezari, dupa ce se vor trezi ca activele pe care au mizat sunt la fel de riscante ca cele de care au scapat sau poate mai riscante. Valurile nu vor fi mari si periculoase, vor fi chestiuni de judecati economice, de logica economica si joc psihologic pentru ca bursa este, in primul rand, un domeniu al psihologiei.

Citeste si:
Nicușor Dan, despre studiul privind ciorile din Cișmigiu: „Unii umblă cu cioara vopsită. Este un proiect decis de cetățeni pe baza unui concurs”
Nicușor Dan, despre studiul privind ciorile din Cișmigiu: „Unii umblă cu cioara vopsită. Este un proiect decis de cetățeni pe baza unui concurs”
Primarul Capitalei Nicușor Dan a venit vineri, 28 ianuarie, cu o explicație după ce în presă a apărut informația că primăria ar fi pregătit un milion de lei pentru un studiu de...
Paznicul Constituției și judecata cu dublă măsură
Paznicul Constituției și judecata cu dublă măsură
Citim deseori în presă că partidele de dreapta nu au reușit să aibă o Curte Constituțională care să le fie „favorabilă“. Curtea Constituțională a României este din nou în...