Depreciere semnificativa a burselor emergente, in iulie - Raiffeisen

Miercuri, 17 August 2011, ora 15:09
1083 citiri
Depreciere semnificativa a burselor emergente, in iulie - Raiffeisen
Foto: Arhiva

Pretul actiunilor din pietele emergente s-a depreciat semnificativ, in luna iulie, desi o serie de burse sud-asiatice si Rusia s-au manifestat impotriva acestei tendinte, inregistrand aprecieri masive.

Astfel, in timp ce bursa din Thailanda a urcat cu 9 procente, cea din Filipine cu 5 la suta, iar indicele Micex din Moscova cu 2%, Brazilia a scazut cu peste 6 la suta, se arata intr-o analiza realizata de Raiffeisen, remisa Ziare.com.

In China, principalii indicatori economici semnaleaza o noua faza de incetinire a cresterii, presiunea preturilor resimtindu-se intr-o oarecare masura, dar mai putin decat sperasera guvernul si pietele.

Un accident feroviar grav pe liniile de mare viteza chineze a lasat sa se intrevada deficiente de securitate si probleme de calitate care ar putea avea consecinte pe termen lung asupra economiei chineze. Este vorba pe de o parte de constructia intr-un timp record si cu un aport masiv de capital, a retelei de cale ferata chineze, unul dintre proiectele de prestigiu pentru China. Nu in ultimul rand acesta ar trebui sa le serveasca producatorilor chinezi de trenuri de mare viteza ca si referinta pentru obtinerea de contracte internationale la export, se arata in analiza.

Piata de actiuni chineza s-a impus inca odata de o maniera satisfacatoare comparativ cu alte piete reusind, cu o scadere de numai 2%, sa obtina rezultate mai bune decat multe alte tari emergente.

Piata de actiuni din India nu a putut continua recuperarea lansata la sfarsitul lunii iunie si a anuntat, in iulie, o scadere de aproximativ 3,5%. Valorile din telecomunicatii si producatorii de ciment sunt in crestere, impotriva tendintei generale - desi ultimele valori mentionate au cunoscut lunile trecute o depreciere puternica. Valorile metalurgice, utilitatile si companiile de infrastructura au inregistrat ca si luna precedenta o dezvoltare sub medie.

Redresarea economica a Rusiei continua insa isi pierde din dinamica vazand cu ochii. Asa cum era preconizat, banca centrala a lasat neschimbata dobanda de referinta. Recolta din acest an ar trebui sa fie una buna astfel incat, fata de anul trecut (unul secetos), niciun puseu inflationist nu ar trebui sa apara datorita pretului produselor alimentare. Acest lucru ar trebui sa se reflecte pozitiv asupra inflatiei in a doua jumatate a anului, aceasta fiind in prezent peste 8% (inflatia de baza).

In iulie, piata de actiuni a Rusiei a evoluat de la stabil la o usoara apreciere spre finalul lunii. La inceputul lunii august, Rusia nu s-a putut sustrage tendintei globale de vanzare. Principala stire pentru luna iulie a fost, fara indoiala, salvarea Bank of Moscow de catre statul rus, printr-o injectie de capital de 14 miliarde de dolari. Cu toate astea, bancile rusesti s-au mentinut mai bine decat valorile bancare de pe pietele dezvoltate. Valorile sectorului de consum si imobiliare au avut o evolutie nat mai slaba comparativ cu media pietei.

Economia din Polonia continua sa se prezinte foarte solid, cererea interna semnificativa ramanand principalul motor al cresterii economice. Ultimele cifre privind comertul cu amanuntul arata o crestere semnificativa fata de anul anterior iar somajul a scazut din nou. Se observa totusi o scadere in ceea ce priveste productia industriala si o temperare a dinamismului economic din lunile precedente. Inflatia a surprins de o maniera foarte pozitiva, fiind mai scazuta in comparatie lunara.

Piata de actiuni poloneza a continuat si in iulie tendinta de corectie, depreciindu-se cu aproximativ 2,5%; actiunile din telecomunicatii si ale furnizorilor de energie au fost cele mai cerute datorita caracterului defensiv, comportandu-se mai bine decat majoritatea pietei.

In primul trimestru al anului 2011, economia maghiara a inregistrat o crestere de 2,5% in comparatie anuala - in principal datorita intensificarii exporturilor, in timp ce pe plan intern cererea ramane slaba. Ungaria profita si ea in primul rand de cererea externa, care se reflecta. printre altele, in balanta comerciala solida. Indicele Purchasing Managers Index, pentru sectorul de productie a scazut usor la 52,2%, semnaland o continuare a cresterii economice - totusi, increderea manifesta in domeniul afacerilor si increderea consumatorilor au scazut.

In iulie, piata ungara de actiuni a cunoscut o corectie de aproape 5%. OTP, una dintre piesele importante ale indicelui, a cunoscut o depreciere puternica (-8.6%). Valoarea bancii a suferit datorita aprecierii francului elvetian. Multi debitori maghiari s-au indatorat semnificativ in monede straine, iar aprecierea recenta a francului elvetian creaza o serie de probleme. O continuare a aprecierii monedei elvetiene afecteaza negativ Ungaria si bancile din aceasta tara.

T.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#piete financiare emergente, #bursa Rusia, #bursa India, #bursa China , #bursa