Dezastru la bursa din China: Un jurnalist marturiseste

Luni, 31 August 2015, ora 07:40
4960 citiri
Dezastru la bursa din China: Un jurnalist marturiseste

Un jurnalist financiar "a marturisit" ca a provocat "panica si dezordine" pe pietele bursiere chineze si "pierderi uriase tarii".

Wang Xiaolu, un jurnalist de la revista Caijing, a fost retinut dupa recenta furtuna bursiera chineza pentru raspandirea de informatii false cu privire la titlurile financiare cu contracte la termen, potrivit agentiei oficiale China Noua (Xinhua), preluata de France Presse.

Intr-un articol publicat in iulie, Wang a afirmat ca autoritatea de reglementare a valorilor mobiliare studia posibilitatea iesirii fondurilor publice de pe piata.

Comisia chineza de reglementare a pietelor financiare (CSRC) a dezmintit rapid ceea ce a scris jurnalistul, numindu-l "iresponsabil".

Potrivit agentiei oficiale, jurnalistul "a marturisit" ca "informatiile sale false au creat panica si dezordine la Bursa, subminand serios increderea in piete si provocand pierderi uriase tarii si investitorilor".

Dar revista Caijing a declarat, intr-un comunicat postat pe site-ul ei, ca "apara dreptul jurnalistilor de a-si face datoria potrivit legii".

China Noua a anuntat de asemenea retinerea unui oficial al organismului de supraveghere a pietei chineze si a altor patru inalti responsabili pentru "infractiuni" pe piata de capital.

Mass-media guvernamentala din China anunta regulat ceea ce sunt prezentate drept marturisiri ale unor suspecti in afaceri importante, aminteste France Presse.

Agentia de presa chineza a anuntat de asemenea ca 197 de persoane au fost sanctionate in cadrul unei campanii speciale a politiei contra zvonurilor pe Internet asupra pietelor bursiere din China, in legatura cu recentele explozii mortale din Tianjin si alte "evenimente importante".

Niciun detaliu nu a fost furnizat privind sanctiunile, dar potrivit China Noua acuzatiile includ afirmatia ca un barbat a murit la Beijing din cauza crizei bursiere, falsificarea numarului de victime de la Tianjin si difuzarea de zvonuri "seditioase" (care indeamna la razvratire) asupra festivitatilor din China pentru a 70-a aniversare a sfarsitului celui de-Al Doilea Razboi Mondial, adauga AFP.

Citeste si:
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...
Comentarii
MatusaTamara
rank 5
In comunism, toata lumea marturiseste