Divizarea Prodplast "marca" Pogonaru - un precedent periculos pentru piata de capital

Miercuri, 20 Octombrie 2010, ora 07:20
3847 citiri
Divizarea Prodplast "marca" Pogonaru - un precedent periculos pentru piata de capital

Decizia luata de Florin Pogonaru, actionarul majoritar, in procesul de divizare a Prodplast Bucuresti (PPL), si care a iscat un adevarat conflict cu fondurile de investitii minoritare, printre care ING Fond de Pensii si Broadhurst Investments, se poate dovedi un precedent extrem de periculos pe piata de capital din Romania.

Reamintim ca Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, care controleaza firma Prodplast Bucuresti (PPL), este acuzat de mai multe fonduri de investitii, printre care ING Fond de Pensii si Broadhurst Investment, ca nu au fost lasate sa se retraga din companie.

Mai mult, actionarii - Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital, Asociatia Actionarilor din Romania si actionari minoritari persoane fizice, precum si cele doua fonduri mai sus mentionate, sustin ca listarea Prodplast Imobiliare a sfidat decizia lor din momentul demararii procesului de divizare, firma fiind listata pe platforma ATS a Sibex si nu pe o piata reglementata.

Astfel, actionarii mici, care nu isi permit sa porneasca un proces cu Pogonaru, sunt blocati intr-o societate care aproape doi ani nu a fost listata, iar astazi este tranzactionabila netransparent.

Pogonaru, in razboi cu fondurile de investitii. Miza: milioanele de euro de la Prodplast

In conditiile in care lichiditatea pe piata de capital este data de un numar restrans de companii, orice proces similar de divizare a unui jucator important ar putea aduce cu sine prejudicii semnificative actionarilor minoritari.

Sa ne imaginam ca domnul Pogonaru (n.r. presedintele Prodplast si principalul actionar al companiei, cu circa 35% din actiuni.) isi duce la bun sfarsit opera de delistare a Prodplast Imobiliare. Orice companie listata ii poate urma exemplul si se poate diviza intr-o companie ce detine numai poarta de la intrare in companie, pe care o pastreaza listata pe Bursa, si o alta companie care detine intreaga afacere, toate terenurile si cladirile, pe care o listeaza pe ATS sau pe care o delisteaza.

Nici macar nu e nevoie ca exemplul domnului Pogonaru sa fie urmat de multi, avand in vedere ca lichiditatea la bursa e data de 5-10 companii. Ar fi de ajuns ca numai cateva dintre acestea sa apeleze la divizarea "marca" Pogonaru si lovitura ar fi una dura pentru piata romaneasca, iar scaderea increderii investitorilor ar fi dramatica.

Printre riscurile majore care rezulta in urma unui astfel de proces de divizare se numara tranzactionarea pe informatii privilegiate care nu mai este incriminata, alaturi de lipsa dispozitiilor referitoare la OPP (oferte publice de preluare) obligatorii la depasirea pragului de 33% sau "secretizarea" contractele intre partile afiliate.

In cazul in care actionarul majoritar va refuza sa listeze compania Prodplast Imobiliare (PPLI) la BVB, asa cum a fost prevazut in proiectul de divizare aprobat de CNVM, actionarii minoritari sunt hotarati sa deschida un nou proces impotriva conducerii Prodplast.

"Daca actionarul majoritar si implicit societatea nu va reintra in legalitate de buna voie, actionarilor minoritari nu le ramane decat sa apeleze la instantele de judecata si la alte institutii abilitate pentru a-si apara drepturile", ne-au declarat surse din cadrul fondurilor de investitii care detin participatii minoritare.

Deja, dupa ce i s-a refuzat dreptul de a se retrage din companie, unul dintre fondurile de investitii, Broadhurst Investment, a deschis o actiune in instanta pentru anularea procesului de divizare.

Istoria Prodplast

Producatorul de mase plastice Prodplast Bucuresti (PPL) s-a divizat in 2008 prin desprinderea celor mai valoroase active din patrimoniu care au fost preluate de firma imobiliara nou-infiintata Prodplast Imobiliare (PPLI).

Mai multi actionari institutionali, printre care si Broadhurst, care detine 12,7% din actiunile Prodplast, nu au fost de acord cu divizarea si au depus cerere de retragere din societate. S-a solicitat si s-a obtinut numirea unui expert evaluator care urmeaza sa evalueze pretul actiunilor PPL (si PPLI), conform dispozitiilor legale incidente in materia retragerii din societate a unui actionar.

Procedura legala de urmat pentru Prodplast si Prodplast Imobiliare este de a duce la capat procesul de retragere a actionarilor care nu au fost de acord cu delistarea si de listare a Prodplast Imobiliare - deoarece CNVM a aprobat proiectul de divizare, proiect in care era prevazuta obligatia de listare pe BVB.

Pogonaru a fost sanctionat de CNVM pentru ca nu a lansat in termenul legal de trei luni oferta obligatorie de preluare a Prodplast Bucuresti, dupa ce la inceputul anului a depasit pragul de control de 33% din actiuni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#Florin Pogonaru divizare Prodplast, #Prodplast Imobiliare, #Broadhurst Investments , #bursa
Comentarii