Finantele Europei, asezate intre ciocan si nicovala

Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 19:04
2046 citiri
Finantele Europei, asezate intre ciocan si nicovala
Foto: Arhiva

Influentata de evenimentele politice, ultima saptamana financiara s-a dovedit foarte fluctuanta, atat pe pietele europene, cat si pe cea americana sau pe pietele asiatice.

Acestea din urma vor sa lase impresia ca ar asista pasive la tulburarile politice, dar nu iarta nicio miscare, fara s-o sanctioneze prompt pe plan valutar sau bursier.

Startul l-a deschis Banca Japoniei, care, simtind tendinta de apreciere a yenului si pericolul presiunii asupra propriului export, a vandut pe piata o cantitate uriasa de yeni, sustinand stabilitatea dolarului pe piata.

Expertii Forex Club apreciaza ca Japonia si-ar lovi puternic interesele comerciale, daca n-ar tine in frau tendinta fluctuatiei aleatorii a raportului dolar/yen, propunandu-si sa-l mentina pe termen mediu in jurul nivelului 75,60 - informeaza bigness.ru.

Este foarte probabil, deci, ca perioada urmatoare sa nu fie marcata de schimbari privind acest raport, chiar daca volumul lichiditatilor se va mentine ridicat, in masura in care Banca Japoniei va considera acest lucru necesar.

Fata de disponibilitatile tarii, asemenea gesturi n-ar crea gauri insuportabile in bugetul Japoniei.

In Europa, insa, intalnirile anuntate pe tema stabilitatii au provocat, cum era de asteptat, numai nestabilitate: atat asupra valutei, cat si asupra fluctuatii bursiere.

China poate sa ajute, dar nu baga in traista

Jucatorii la bursa pur si simplu si-au pierdut capul: dupa ce, in prima parte, cotele explodaseara "pe rosu", vineri s-au calmat si au inchis "pe verde", mizand mai mult pe efectul de imagine, decat pe cel al evenimentelor.

Aceasta este consecinta faptului ca stabilitatea - sau, mai bine zis, instabilitatea - monetara urmeaza pas cu pas pulsul politic.

Un sindrom de bajbaiala generala lasa de inteles ca numai din afara continentului mai poate spera cineva credite.

Pana la urma, expertii isi indreapta privirile tot spre China si la importantul ei excedent bugetar, tocmai bun de investit intr-o Europa cam epuizata, cam divizata si, in parte, chiar debusolata.

Dar China nu este o societate de binefacere. Acest lucru l-au lasat de inteles, in repetate randuri, oficialii chinezi, ceea ce inseamna ca Imperiul Ceresc isi va formula pretentiile, la momentul potrivit.

Probabil ca, pana sa ajunga la solutia salvatoate din partea Chinei, Europa va mai fierbe mult timp in suc propriu.

In ceasul al doisprezecelea, nimic nou

Deocamdata, Grecia, ca principal protagonist, ne ofera scenarii alternative ba cu referendum, ba cu vot de incredere, demisie, guvern de uniune nationala, numai solutii strict politice, de parca bolovanul legat de gatul Greciei n-ar fi strict economic.

De fapt, nu de bolovanul grecesc se simte Europa trasa spre fund, ci de efectele lui adverse. De cand cu Grecia, euro scade (ce n-ar da japonezii, sa le scada si lor yenul!), somajul creste.

Si in partea cealalta a oceanului se simte un oarecare zbucium, dar mai mult legat tot de euro. Operatiunile financiare dintre SUA si Australia sau Canada, de exemplu, isi mentin ritmul neschimbat si cam la fel cele cu India sau Brazilia.

Este imposibil sa nu faci legatura dintre convulsiile economice si inabilitatea politica, specifica actorilor de pe pretentioasele scene europene.

Chiar si in ceasul al doisprezecelea, lipsesc solutiile economice si continua nestingherit baletul politic. Premierul grec a incercat un referendum fara succes, acum incearca un guvern de uniune nationala, urmat probabil de demisia sa si de alegeri anticipate.

Alti actori, aceeasi piesa

Ziarul german Frankfurter Allgemeine citeaza, cu oarecare ironie, ca "purtatorul de cuvant al Guvernului grec a cerut tuturor liderilor politici din tara sa se grabeasca in gasirea unei solutii". De parca, pana acum, nu s-au grabit, pentru ca n-o ceruse respectivul purtator de cuvant.

Pe de alta parte, liderul Opozitiei, Samaras, cere alegeri imediate - probabil ca raspuns la Guvernul de larga reprezentare.

Ca si la noi, programul Opozitiei nu este iesirea din criza, este numai intrarea la guvernare, pe baza principiului: "da-te tu jos de pe scaun, ca sa ma asez eu".

Evenimentele lasa impresia ca, in loc sa schimbam piesa, cazuta la premiera, cautam sa schimbam actorii, cu altii, pregatiti sa joace aceeasi piesa, doar cu decoruri schimbate, pentru ca bursele din intreaga lume sa aplaude frenetic.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#criza Grecia, #criza zona euro, #schimb valutar , #bursa