Ziare.com

Fizica rezolva crashul fulger si prabusirea indicelui Dow Jones

Joi, 23 Septembrie 2010, ora 21:14

   

Fizica rezolva crashul fulger si prabusirea indicelui Dow Jones
Fostul fizician Gregg Berman investigheaza crash-ul fulger din data de 5 iunie 2010, data la care indicele Dow Jones Industrial Average a scazut brusc cu 600 de puncte in aproximativ 5 minute, apoi in urmatoarele 20 minute a recuperat cea mai mare parte din pierdere, ca in final sa termine ziua cu 200 de puncte mai jos.

Avand 16 ani de experienta pe Wall Street, Gregg Berman lucreaza la raportul pentru Securities and Exchange Commission (SEC) conducand echipa de peste 20 de anchetatori pentru a afla ce a cauzat crash-ul bursei din New York, precizeaza Physorg.

Gregg Berman este si specialist in fizica particulelor, ca si formare initiala, avand 2 ani de studii doctorale la Princenton. A conceput strategii algoritmice privind tranzactionarea in cazul fondurilor speculative, iar alaturi de specialistii de la RiskMetrics Group a creat software-uri pentru gestionarea riscurilor bancare apreciate de managerii de active, banci si fondurile de hedging.

In articolul publicat de The New York Times el precizeaza ca nu a gasit nici o dovada referitor la o posibila tentativa deliberata de a manipula pietele de capital. In schimb, anchetatorii au identificat o serie de evenimente specifice care au condus la accidentul bursier de acum cateva luni.

Berman a mai declarat ca "raportul va demonstra in mod clar modul in care conditiile de piata si evenimente specifice au generat crash-ul fulger care a dus la pozitionarea preturilor actiunilor intre extreme".

Abandonand teoria conform careia aceasta criza a fost generata de europeni, din cauza instabilitatii politice in unele state, Berman a ajuns la concluzia ca volatilizarea pietelor de capital a fost provocata in mare masura de programele de tranzactionare computerizate.

Berman emite o noua teorie in care sunt implicati mai multi factori, variabile care actioneaza simultan, concluzionand ca politicul a fost responsabil de prabusirea bursei, generand confuzie, care a dus la o lipsa de coordonare pe pietele de capital.

Cu minuozitatea fizicianului, Berman a examinat toate datele privind stocurile tranzactionate citind sute de transcrieri ale evenimentului petrecut in urma cu cateva luni, reusind in final sa emita concluzii referitor la evenimentele echiprobabile generate de variabile independente, care pot avea loc in piata bursiera.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2069 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu fusese ziua in care un trader fàcuse o eroare intr-o tranzactie si pusese 000 in plus ( miliarde in loc de milioane )

cand si-au dat seama cà àla gresise au echilibrat tranzactiile, nu cred cà poate face multe fizica ...

 

se numeste ECONOFIZICA, si este stiinta de granita...

ce este Econofizica???
– abordarea fenomenelor economice folosind analiza seriilor temporale, modelarea si controlul haosului deterministic in modelele economice cu aplicatii in domeniul pietei competitive si al sectorului bancar...
... observabile, evenimente probabile, echiprobabile, serii de distributii etc,... este meritul fizicienilor si in dom. economiei...

 

Apocalipsa cibernetica este o amenintare reala deoarece computerele si software-ul specializat au ajuns sa controleze mecanic o mare parte din deciziile de vanzare-cumparare din pietele globale

Pietele globale sunt foarte vulnerabile la atacuri cibernetice sau la disfunctionalitati accidentale, datorita interconectarilor globale si tranzactiilor automatizate (peste 40 %) care reactioneaza in fractiuni de secunda la orice miscare din piata si pot genera reactii in lant cu implicatii multiple deosebite, contrare realitatilor economice ale sectoarelor afectate

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor