Fondul Proprietatea, rampa de lansare a Romaniei in lume?

Miercuri, 26 Ianuarie 2011, ora 12:25
3781 citiri
Fondul Proprietatea, rampa de lansare a Romaniei in lume?
Foto: Daylife

Prima zi de tranzactionare a actiunilor Fondul Proprietatea pe Bursa de Valori Bucuresti s-a dovedit de bun augur, crescand lichiditatea pietei la cel mai inalt nivel din ultimele 11 luni, in urma unor transferuri in valoare de 213,6 milioane de lei, investitorii si analistii privind deja spre momentul listarii Fondului pe o bursa straina.

Pietele internationale spre care reprezentantii companiilor din Romania se uita in mod automat sunt cele din Viena sau Londra, insa Mark Mobius, presedintele Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, a venit cu o idee mai interesanta: listarea pe bursa din Hong Kong.

"Listarea Fondului Proprietatea pe alta piata este un vis. Intreabarea este unde va exista cerere. Am vrea sa facem acest lucru pe termen lung, dar trebuie sa subliniem doua lucruri: Unul din obiectivele cheie este de a privatiza o parte din companiile romanesti, in Romania si pe pietele internationale. Al doilea este de a nu privi doar spre Vest, ci si spre Est, pentru ca, daca luam in calcul volumele de bani din China, Japonia, etc, Romania trebuie sa priveasca spre Vest si sa listeze in Hong Kong", a declarat Mark Mobius, in discursul dinainte lansarii pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a Fondului Proprietatea (FP).

El a dat chiar exemplul unor companii din Rusia care au reusit sa obtina miliarde de dolari prin listarea pe bursa asiatica. "Vrem sa ajutam Guvernul Romaniei sa stranga bani prin aceste companii", a precizat presedintele Franklin Templeton.

Cat de benefica ar fi listarea, fie a Fondului Proprietatea, fie a unei alte companii din Romania, pe una din cele mai puternice burse din lume, avand in vedere ca in Hong Kong se ruleaza 63,1 miliarde de dolari pe zi, potrivit raportarii financiare pentru trimestrul al treilea din 2010?

Economistul Mircea Cosea este de parere ca atat listarea pe o bursa europeana, cat si pe cea din Hong Kong, au parti pozitive. "Hong Kong-ul are avantajele lui si din punctul de vedere al mobilitatii pe care piata asta o are si faptul ca are un avantaj de timp real de negociere fata de zona vestica a Europei", a explicat Cosea, pentru Ziare.com.

Variantele preferate de investitorii romani ar putea fi Viena sau Londra, insa economistul propune o alta varianta: Varsovia. "Eu cred ca ar trebui sa ne orientam catre o bursa mai apropiata de noi, mai apropiata si ca stil, in mare ascensiune, care este cea a Varsoviei. Bursa din Hong Kong este o bursa mult mai importanta decat multe din Europa, dar are si alte dezavantaje. Intra pe un sistem putin mai complicat, intra pe o chestiune pe care nu sunt convins ca noi o cunoastem foarte bine din tranzactiile de tip asiatic", a spus Cosea.

Potrivit spuselor sale, listarea Fondului Proprietatea pe o bursa internationala ar fi un test al iesirii companiilor romanesti pe pietele internationale si nu ar trebui, in acest caz, sa ne "repezim" pe o bursa puternica, pe care nu o cunoastem foarte bine.

Avantajele si dezavantajele listarii pe doua burse

Luand in calcul faptul ca Hong Kong este cel mai renumit centru financiar din Asia, listarea unei companii din Romania ar reprezenta recunoastere a transparentei si a oportunitatilor pe care investitia intr-o astfel de societate le confera, este de parere analistul financiar Dragos Darabot, din cadrul firmei de brokeraj Tradeville.

Potrivit spuselor sale, in ciuda costurilor suplimentare pe care le presupune, listarea unei companii pe doua piete de capital are mai multe avantaje: o mai buna diversificare a capitalului si acces la fonduri mai mari, faptul ca structura diversificata a actionariatului reduce riscul unei posibile achizitii si accesul mai facil la capital si promovarea produselor.

De asemenea, in cazul Fondului Proprietatea, procesul de listare ar fi mai usor de realizat datorita experientei administratorului Franklin Templeton pe pietele asiatice. "Un eventual succes al Fondului Proprietatea pe pietele asiatice ar incuraja tarile asiatice sa investeasca si mai mult in Romania", a spus Darabot, pentru Ziare.com.

In schimb, un dezavantaj ar putea fi cresterea volatilitatii actiunii, din cauza perceptiei mai puternice a pietelor externe la stirile negative de pe piata interna. Astfel, un eveniment politic din Romania ar putea influenta mai mult cotatia FP pe bursa din Hong Kong, decat pe bursa din Bucuresti.

Totusi, listarea FP pe doua burse, indiferent ca este cea din Londra, Varsovia, Viena sau Hong Kong, ar fi benefica deoarece ar promova economia romaneasca si ar atrage atentia asupra potentialului.

Cine urmeaza dupa Fondul Proprietatea?

Listarea pe bursa a Fondului Proprietatea a fost doar primul pas in intrarea companiilor din Romania pe pietele financiare, specialistii asteptandu-se la un val de listari in viitor.

In luna decembrie din acest an, Ministerul Economiei intentioneaza sa listeze pe piata de capital Romgaz, dupa ce, in al doilea trimestru, ar urma sa puna in vanzare noi pachete de actiuni ale Transelectrica si Transgaz.

De altfel, Dorobot este ca parere ca sunt sanse mari ca, in 2011, sa se listeze Romgaz, mai ales ca a primit deja aprobarea Guvernului. De asemenea, in 2012, ar fi bine sa se listeze Hidroelectrica si Nuclearelectrica, desi analistul ramane sceptic in aceasta privinta. "Pentru 2012 este greu de spus ce alte companii de stat se vor lista pentru ca am vazut ca a durat cinci ani pentru ca FP sa se tranzactioneze pe piata principala", a explicat el.

Mircea Cosea este si mai pesimist, sustinand ca este putin probabil sa se mai listeze alta companie in acest an, deoarece Romania nu se bucura de o foarte mare credibilitate bursiera.

"Listarea Fondului Proprietatea trebuie sa fie un test. Trebuie sa vedem cum se desfasoara, ce avantaje avem, care este mersul si apoi sa scoatem altele, care, chiar daca ar avea veleitati de scoatere pe bursa, deocamdata, dupa parerea mea, nu au o pregatire necesara pentru o competitie atat de importanta", a spus economistul.

Potrivit spuselor sale, dupa iesirea Romaniei din recesiune si inchierea unui acord de precautie cu Fondul Monetar International, ne-am putea gandi la listarea altor companii din domeniile prioritare bursiere, cum ar fi cel energetic.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#listarea Fondul Proprietatea, #bursa Hong Kong, #listare bursa companii Romania , #bursa
Comentarii
Poza SpiritCivic
SpiritCivic
rank 5
Romania este falimentara ? Imprumurile externe angajate de Puterea Portocalie sunt mult peste capacitate de rambursare a tarii si, cu toate masurile dra.conice operate deja de guvern -reduceri de 25-60% la salarii, pensii; TVA 24%- se cersesc bani la FMI