Ziare.com

Fuziunea dintre Sibex si Bursa de Valori, sub semnul intrebarii

de Paul Barbu, Redactor
Marti, 03 Mai 2011, ora 18:32

   

Fuziunea dintre Sibex si Bursa de Valori, sub semnul intrebarii
Aprobata de Sibiu Stock Exchange (Sibex), fuziunea bursei de la Sibiu cu Bursa de Valori Bucuresti este pusa sub semnul intrebarii din cauza cvorumului necesar pentru validare de catre actionarii bursei bucurestene.

Astfel, actionarii Bursei Monetar Financiare si de Marfuri Sibiu (SIBEX) au aprobat, in cadrul Adunarii Generale Extraordinare (AGEA) din 29 aprilie, fuziunea cu Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Actionarii bursei din Sibiu au dat "aprobarea de principiu, cu majoritate de voturi, a fuziunii dintre S.C. SIBEX S.A, in calitate de societate absorbita, si S.C. Bursa de Valori S.A. - Bucuresti, in calitate de societate absorbanta".

Sibex va fuziona cu Bursa de la Bucuresti si are un nou presedinte al CA

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Fuziunea este insa pusa sub semnul intrebarii deoarece la Bursa de Valori Bucuresti intrunirea cvorumului necesar pentru luarea unei astfel de decizii este aproape o misiune imposibila.

Daca la prima Adunare Generala Extraordinara a Actionarilor (AGEA), desfasurata in data de 29 aprilie, nu s-au intrunit decat putin peste 60% din voturi, in conditiile in care este necesara prezenta a 75% din totalul actionarilor, la cea de-a doua adunare, din 30 aprilie, cand trebuiau sa fie prezenti 50%, nu s-au strans decat 8%.

In aceste conditii, luarea unei decizii privind fuziunea celor doua burse a fost amanata pentru data de 24 iunie, cand actionarii au fost convocati pentru o alta adunare extraordinara.

Presedintele BVB, Stere Farmache, admite ca nu s-a intrunit cvorumul la nici una din intalniri pentru ca actiunile companiei sunt prea dispersate pentru a putea sa realizeze un lucru concret. "Nu s-a intrunit cvorumul pentru Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor (AGEA). In prima adunare pentru indeplinirea cvorumului va fi nevoie de 75% dintre actionari, in timp ce la o a doua intrunire vor trebui sa se prezinte 50%", a declarat Stere Farmache, pentru Ziare.com.

Dispersia actiunilor este prea mare

Potrivit lui Stere Farmache, consiliul trebuie sa fie consecvent cu proiectul fuziunii care a fost pus pe agenda, mai cu seama ca acest subiect a fost dezbatut si transat in favoarea fuziunii si el trebuie repus pe agenda AGA, cel mai probabil pe 24 iunie.

"Este foarte greu de intrunit acest cvorum la bursa, pentru ca este un grad de dispersie din ce in ce mai mare si atunci 75% este un procent foarte important. Iar reducerea acestui procent, pentru a ne putea intruni mai usor, se poate decide tot printr-o intrunire a cvorumului in AGEA", ne-a mai declarat Farmache.

Sibex, sedusa si abandonata

De cealalta parte, presedintele CA al Sibex, Criatian Sima, spune ca este destul de dezamagit si catalogheaza situatia ca fiind o "casatorie esuata".

"De ce nu s-a realizat fuziunea ar trebui sa-i intrebati pe cei de la BVB. Eu am spus clar, "mirele" ne-a cerut in casatorie, noi am spus DA, dar el nu a venit la nunta", a declarat Sima pentru Ziare.com.

Acesta sustine ca nu se poate spune ca nu se doreste fuziunea cu Sibex, pentru ca actionarii nu s-au pronuntat si explica felul in care s-a ajuns la aceasta situatie: "Am primit vizita domnului Farmache, a domnului Valentin Ionescu si a altor 4 membri din Consiliu, inainte de AGA, in care ma rugau sa votez aceasta fuziune. Si le-am spus atunci ca eu o voi vota aceasta fuziune, nu trebuie sa ma roage, trebuie sa ne asezam la masa tratativelor. Dar dupa AGA nu m-a mai sunat, presupun ca o sa ma suna zilele acestea", ne-a mai declarat Sima.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 674 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor