Grecia dinamiteaza bursele de pe intreg continentul

Miercuri, 05 Octombrie 2011, ora 07:30
4053 citiri
Grecia dinamiteaza bursele de pe intreg continentul
foto google

Bursele europene au sanctionat marti cu duritate lipsa unei solutii pentru problemele Greciei. Reactia burselor confirma proverbul romanesc "boala lunga - moarte sigura", iar amanarea si reamanarea solutiilor are cu adevarat sindromul de boala lunga.

O noua prabusire a burselor era de asteptat

Simtind ca incepe luna octombrie fara ca solutiile crizei grecesti sa fie clare nici pe termen imediat, nici pe altul mai lung, bursele europene au reactionat sever.

Marti, in marile capitale europene, bursele au inchis "pe rosu". Ziarul La Tribune enumara astfel principalele caderi ale indicilor specifici: la Paris -2,83% (indice CAC40), la Frankfurt -3,21% (Dax30), la Londra -2,41% (Footsie100).

Bursa de valori Bucuresti a inchis de asemeni pe rosu la toti indicii, afisand fluctuatiile pe site-ul sau, astfel: BET -1,15%; BET-C -1,33%; BET-FI -5.36%.

Caderi spectaculoase la bursa Bucuresti

La Bucuresti, cele cinci SIF-uri au inregistrat scaderi de proprotii, cu semnificatii multiple, intrucat ele provin din combinatii de investitii, deci au un carcater oarecum sintetic:

SIF 1 Banat Crisana a incheiat cu minus 7,68

SIF 2 Moldova a incheiat cu minus 7,10

SIF 3 Transilvania a incheiat cu minus 7,23

SIF 4 Muntenia a incheiat cu minus 6,10

SIF 5 Oltenia a incheiat cu minus 7,72

Toate bursele europene au devenit deosebit de nervoase, dupa ce s-a aflat ca ministrii de Finante ai zonei euro, intruniti luni la Bruxelles, au plecat asa cum au venit, amanand pentru ziua de 13 noiembrie mult asteptata decizie privind salvarea Greciei de la faliment.

Confuzia este totala, iar noua amanare nu da sperante

In plus, ministrii Finantelor au hotarat sa revizuiasca hotararea anterioara privind participarea bancilor private europene cu 50 miliarde, din totalul de 159 miliarde prevazut a fi alocat Greciei, fara sa precizeze insa ce trebuie inteles prin aceasta revizuire.

Si, pentru ca starea de confuzie sa fie totala, tot luni a inceput sa circule zvonul dupa care premierul grec George Papandreu ar intentiona sa-si prezinte demisia.

Pe de alta parte, actiunile bancilor elene au inceput sa scada dramatic inca de saptamana trecuta. Vineri la Atena actiunile sectorului bancar grecesc au inregistrat o scadere de 5,2% iar scaderea a continuat atat luni, cat si marti.

In acelasi timp, actiunile marilor banci europene au cresut cu 1,5%. Multi observatori opineaza ca acordul incheiat la 21 iulie 2011 este mort, iar in prezent factorii decizionali avanseaza scenarii cat mai putin dureroase pentru intrarea Greciei in incapacitate de plata.

In acest caz, singura consolare pentru Grecia este aceea ca, in ultimele doua secole, tara a mai fost in incapacitate de plata si a reusit sa reziste.

Dar intrarea in incapacitate de plata a unei tari membre a UE si chiar cuprinsa in zona euro ar fi o premiera absoluta. Daca vom ajunge acolo, nimeni nu poate anticipa cum se va oglindi faptul asupra intregii UE.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#Grecia bani ajutor burse, #burse scadere europa Romania , #bursa