Investitiile in companii straine, mult mai profitabile decat dobanda bancara

Miercuri, 06 August 2014, ora 20:56
2519 citiri
Investitiile in companii straine, mult mai profitabile decat dobanda bancara

Investitiile in companiile straine de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) pot aduce castiguri de cel putin 3 ori mai mari decat in cazul depozitelor bancare, se arata intr-o analiza a specialistilor Tradeville.

Analistii de la Tradeville au realizat un raport legat de datele din primul semestru al acestui an publicate de companiile straine de la BVB. Primele zece companii straine de la BVB care si-au publicat rezultatele pe primul semestru din 2014, au raportat in majoritatea lor avansuri ale afacerilor si profiturilor (7 din 10), se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Specialistii Tradeville arata astfel ca cine ar fi investit in aceste actiuni de la inceputul anului ar fi obtinut pana in prezent un castig de peste 5 ori mai mare decat dobanda bancara, iar datorita asteptarilor pozitive pentru trimestrele viitoare, potentialul de castig pe urmatoarele 12 luni este de 11,7%, de cel putin 3 ori mai mare decat in cazul depozitelor.

Cele mai mari randamente inregistrate de la sfarsitul anului trecut si pana in prezent sunt raportate de Facebook (37,1%), Intel (31,9%), Apple (25%) si Microsoft (17,5%), in timp ce SAP si Bank of America au consemnat singurele scaderi, de 3,9%, respectiv de 0,45%. In medie, performanta celor zece actiuni a fost peste cea a pietei, mai transmite comunicatul.

Cine ar fi plasat banii in aceasta perioada intr-un depozit bancar ar fi obtinut in medie un randament brut de 2%, ceea ce inseamna ca portofoliul format din cele zece actiuni straine analizate ar fi adus un castig de 5,5 ori mai mare.

Compania cu cea mai mare crestere a veniturilor

Facebook a afisat cea mai mare crestere a veniturilor pe primul semestru, de circa 64%, pana la 10 miliarde dolari, gratie platformei sale mobile care continua sa genereze crestere. Pe locul doi se afla Google, care a raportat a doua cea mai ampla crestere a afacerilor din primele sase luni, de peste 20%, pana la 60,8 miliarde dolari.

Pe locul trei in acest top se situeaza Microsoft, care a raportat de asemenea o expansiune solida a afacerilor semestriale, de 11,5%, pana la 86,8 miliarde dolari, in special datorita cresterilor pe segmentul cloud si pe fondul achizitiei Nokia, mutare care insa a afectat profitul net.

Cele mai mari venituri

In ce priveste cele mai mari venituri din primul semestru, acestea au fost inregistrate de compania Apple - de 178 miliarde dolari, in crestere cu 5,2%, in special datorita parteneriatului cu China Mobile, in conditiile in care compania a intarziat sa lanseze noi produse precum iPhone 6, iWatch sau Apple TV.

Intel, SAP si McDonald's au raportat cresteri usoare ale afacerilor, cu 2%-3%, in timp ce Bank of America, JP Morgan si Coca Cola au inregistrat un regres moderat al veniturilor semestriale, cu circa 3%-5%, mai arata comunicatul.

Companiile cu cel mai mare profit

De asemenea, in ce priveste profitul net, insa, Facebook se afla pe primul loc, cu un avans de 327% pe primele sase luni, ajungand la 2,38 miliarde dolari. Pe locul doi se afla Bank of America, care a reusit sa raporteze un avans al profitului net de 21%, pana la 7,95 miliarde dolari, in timp ce pe locul trei se afla Google.

Apple a raportat de departe cel mai mare profit semestrial, de 38,5 miliarde dolari, urmata de Microsoft, cu 22 miliarde dolari, dar ambele fiind in crestere usoara, cu 2,1%, respectiv 1%. In schimb, Coca Cola si McDonald's au inregistrat scaderi ale profitului semestrial, de 2,7%, respectiv de 0,1%.

Citeste si:
Dan Barna își anunță susținerea pentru Cătălin Drulă la şefia USR: ”Am încredere în capacitatea lui de a duce organizaţia mai departe”
Dan Barna își anunță susținerea pentru Cătălin Drulă la şefia USR: ”Am încredere în capacitatea lui de a duce organizaţia mai departe”
Dan Barna, fost președinte al USR, a declarat, după ce Cătălin Drulă şi-a anunţat candidatura la şefia USR, că ”lupta pentru destinul României va fi una grea”. Barna apreciază că...
Scandal în PNȚCD. Aurelian Pavelescu, acuzat că a produs multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu
Scandal în PNȚCD. Aurelian Pavelescu, acuzat că a produs multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu
Comitetul Naţional de Conducere al PNŢCD îl acuză, sâmbătă, pe Aurelian Pavelescu de ”management defectuos” şi de multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu. Imobilul ar fi...