Listarea Fondului Proprietatea, o injectie cu adrenalina - Financial Times

Marti, 25 Ianuarie 2011, ora 20:18
2492 citiri
Listarea Fondului Proprietatea, o injectie cu adrenalina - Financial Times
Foto: Arhiva

Pontentialii investitori in Romania, una dintre cele mai sarace tari din Uniunea Europeana, au fost mereu frustrati de piata de capital subdezvoltata, proasta guvernanta corporativa si ritmul lent al privatizarii, insa listarea Fondului Proprietatea pe Bursa de Valori Bucuresti ar putea schimba acest lucru, potrivit analistilor internationali.

"I-am putea spune un fond al sanatatii financiare pentru tara. Este o imensa responsabilitate pentru noi, nu doar fata de tara, dar si fata de persoanele care au asteptat ani de zile sa fie recompensati", a declarat Mark Mobius, presedintele Franklin Templeton, pentru Financial Times.

Fondul Proprietatea a fost infiintat de Guvernul Romaniei in 2005, pentru a compensa persoanele ale caror averi au fost confiscate in timpul regimului comunist.

Potrivit analistilor publicatiei financiare, listarea FP vine intr-un moment critic pentru Romania, tara a primit ajutor financiar in valoare de 20 de miliarde de euro din partea Fondului Monetar International si se chinuie inca sa iasa din recesiune, prin implementarea unor aspre masuri de austeritate.

Potrivit analistilor, Fondul Proprietatea are potentialul de majora semnificativ lichiditatea Bursei de Valori Bucuresti, atragand, in acest mod, alti investitori straini. De altfel, FP este a doua cea mai mare companie de pe BVB dupa capitalizare.

FP a ridicat lichiditatea Bursei la cel mai mare nivel din ultimele 11 luni

"Nu exista nicio indoiala: listarea va fi o injectie cu adrenalina in sistem", a spus Mobius.

In prezent, statul detine 39 la suta din fond, dupa ce si-a redus participatia. Drept rezultat, aproximativ 5.200 de persoane controleaza 42 la suta din capitalul FP. In acest an, participatia statului ar trebui sa coboare sub 33 la suta.

Templeton si-a asumat deja rolul de investitor activist, prin luarea unei pozitii legale in cazul donatiei de 400 de milioane de lei facute de Romgaz catre bugetul de stat. De asemenea, Mobius a reusit sa blocheze, momentan, si procesul de restructurare al companiilor energetice din Romania, prin care companiile foarte profitabile si-ar pierde din putere, in urma fuziunii cu alte companii aflate in pierdere.

Aceste conflicte cu statul roman au subliniat riscurile la care se expun investitorii ale caror interese nu sunt intotdeauna aceleasi cu ale Guvernului.

Cu toate acestea, reactia analistilor la listarea Fondului Proprietatea a fost pozitiva, iar investitorii spera ca, in acest mod, vor avea acces la facil la companiile din sectorul energetic.

OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei de capital din România, a anunţat că acţionarii societăţii au aprobat miercuri, 24 aprilie distribuirea unor dividende de 12,5 milioane de...
#listare Fondul Proprietatea, #listare FP, #pret actiuni FP , #bursa
Comentarii
Poza Nastratin
Nastratin
rank 1
mda...listarea asta e probabil soptita la ureche de FMI!...asta mi-aduce aminte de manipularile lui Ilici: "noi nu ne vindem tara!", adica au devalizat-o pina la saracie lucie FSN-ul, iar acum avem noi sobolani!