Majorarea pragului de detinere la SIF-uri - cine pierde, cine castiga?

Luni, 21 Noiembrie 2011, ora 12:47
2233 citiri
Majorarea pragului de detinere la SIF-uri - cine pierde, cine castiga?
Foto: Arhiva

Soarta societatilor de investitii financiare va fi hotarata, luni sau marti, in Camera Deputatilor, unde urmeaza sa aiba loc votul privind ridicarea pragului de detinere de la 1 la 5 la suta.

Asteptata de ani de zile, aceasta masura ar putea deschide "portile" societatilor de investitii financiare (SIF) pentru mai multi actionari, ar conduce la o lichiditate sporita si ar avea un impact major asupra evolutiilor acestor fonduri, potrivit analistilor.

Proiectul legislativ, initiat de senatorul PDL Ovidiu Marian, in 2009, dupa ce drepturile mai multor actionari ai SIF Banat-Crisana (SIF1) au fost reduse din cauza faptului ca ar fi actionat concertat, este trecut in ordinea de zi a Camerei Deputatilor, camera decizionala in acest caz, atat luni, cat si marti.

Care va fi impactul, in cazul in care deputatii vor fi de acord cu un prag de detinere de 5 procente? Potrivit lui Eugen Voicu, presedintele companiei de administrare a investitiilor Certinvest, cea mai importanta urmare ar fi o guvernanta corporativa mai puternica.

"Urmarile cred ca ar fi cresterea ponderii actionarilor institutionali locali si straini si asta ar duce la o guvernanta corporativa mult mai puternica si la o transparenta mult mai mare si, implicit, la o eficienta mai buna", a explicat Eugen Voicu, pentru Ziare.com.

Presedintele Certinvest precizeaza ca, daca ar creste pragul de detinere la 5 la suta, discount-ul la care se tranzactioneaza actiunile societatilor de investitii financiare ar fi mai mic decat in prezent si ar trebui sa urce pretul acestor emitenti.

"Ar fi o mobilizare suplimentara a managementului actual ca sa obtina rezultate si poate chiar niste schimbari care sa imbunatateasca managementul", a opinat Voicu.

De altfel, presedintele Certinvest sustine ca limitele din prezent, de 1 la suta, nu au nici un sens, fiind implementate intr-un moment cand nu existau investitori instutionali (fonduri de pensii, fonduri de investitii, companii de asigurari sau chiar banci) prea bine definiti. In prezent, insa, limitarea nuse mai justifica, iar majorarea pragului la 5% ar fi "un pas spre normalitate", care ar conduce la o lichiditate mai mare.

Liber la conducerea SIF-urilor

In schimb, analistul economic Valentin Ionescu este de parere ca, prin aceasta decizie, s-ar distruge monopolul celor care controleaza SIF-urile.

"Trebuie distrus monopolul celor care controleaza, in momentul de fata, aceste societati de investitii financiare si care sunt acolo de ani de zile. SIF-urile trebuie sa functioneaze la fel ca toate celelalte societati de investitii financiare. Nu trebuie sa aiba un regim derogatoriu", a declarat Valentin Ionescu pentru Ziare.com.

Astfel, daca deputatii vor da un vot pozitiv, se vor putea face mai multe investitii, mai multe persoane vor avea acces in cadrul acestor societati si va exista un control public mai bun. In plus, Ionescu sustine ca acest prag nu ar trebui limitat nici la 5 procente.

"Era de mult timp necesar, inca de la infiintare, ca aceste fonduri sa functioneze in mod normal, ca orice alt fond. De fapt, accesul nu trebuie sa fie limitat la 5 la suta, trebuie sa fie limitat la 10 la suta. Daca toate fondurile din Romania pot atinge pragul acesta, de ce sa nu fie din partea unui investitor atat?", a comentat analistul.

Un alt efect cu importanta deosebita ar fi posibilitatea accesului altor persoane la functiile de conducere. "In felul asta, se pune pentru prima data problema schimbarii unor consilii de administratie care s-au osificat de multa vreme acolo. Practic, ingradirea care exista va fi eliminata si mai multi investitori vor putea cumpara titluri emise de aceste fonduri si vor avea acces inclusiv la mai multe date si la conducerea fondului respectiv, cu vremea", a subliniat Ionescu.

Pe termen scurt, analistul estimeaza o crestere a pretului actiunilor SIF-urilor, datorita unei cereri mai mari.

In schimb, daca deputatii nu vor fi de acord cu majorarea pragului de detinere, "inseamna ca exista niste interese particulare, care depasesc normalitatea si corectitudinea care ar trebui sa existe in functionarea unei piete de capital", a conchis analistul.

Pretul actiunilor SIF-urilor, in scadere

Luni, inainte de discutiile din Camera Deputatilor, investitorii nu au reactionat prea bine, actinile SIF-urilor inregistrand scaderi pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Astfel, in cazul SIF Banat-Crisana (SIF1), pretul titlurilor a scazut cu 0,10 la suta, pana la 1,0150 lei/unitate.

Cea mai mare scadere s-a inregistrat in cazul SIF Oltenia (SIF5), de 1,75 procente, pana la un pret de 1,1810 lei/unitate, in timp ce, la SIF Muntenia (SIF4), scaderea a fost de 1,44%, la SIF Transilvania (SIF3), de 1,39%, iar la SIF Moldova (SIF2), de 1,27 procente.

Indicele BET-FI, ce monitorizeaza evolutia celor cinci SIF-uri si a Fondului Proprietatea, a inregistrat o scadere de 1,60 la suta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#SIF Moldova, #SIF Transilvania, #SIF Muntenia, #SIF Oltenia, #SIF Banat Crisana, #detinere SIF , #bursa