Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Managerul FP: Listarea Hidroelectrica si Nuclearelectrica trebuie realizata cat mai curand

Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 23:28
2104 citiri
Managerul FP: Listarea Hidroelectrica si Nuclearelectrica trebuie realizata cat mai curand
Foto: Arhiva

Guvernul ar trebui sa listeze pe bursa Hidroelectrica si Nuclearelectrica mai repede, astfel incat sa evite riscul scaderii valorii actiunilor acestora, este de parere Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea.

"Noi incercam sa colaboram cu autoritatile pentru a face acest proces de privatizare cat mai usor si mai atractiv pentru investitori. De asemenea, lucram pentru a ne asigura ca aceste companii vor fi pregatite intern sa faca fata unor noi investitori", ne-a declarat Konieczny.

Potrivit spuselor sale, rezultatele privatizarii, chiar si in contextul crizei internationale, pot fi pozitive. Totusi, pentru a convinge investitorii sa se implice, aceste pachete de actiuni la companiile de stat trebuie sa fie atractive, mai ales din punctul de vedere al pretului.

"Exista riscul ca investitorii sa se orienteze spre alte piete, unde exista mai multa lichiditate si mai multe oportunitati", a subliniat seful Fondului Proprietatea.

Pe de alta parte, el a afirmat ca investitorii straini sunt foarte interesati de bursa din Romania, dovada fiind intrarile de 500 de milioane de euro din portofoliile investitorilor fondului, in ultimul an. "Nu cred ca a mai fost pana acum o intrare atat de mare de capital de la investitorii straini. Multi dintre ei au investit pentru prima oara in Romania", a precizat Konieczny.

"Intrebarea este daca piata de capital, Guvernul si ceilalti participanti vor veni cu noi companii, noi idei pentru a-i convinge pe investitori sa ramana si sa nu se limiteze doar la Fondul Proprietatea", a adaugat el.

In privinta fondului pe care il gestioneaza, Konieczny spune ca listarea pe bursa din Varsovia, unde exista o cantitate mare de bani din fondurile de hedging (deschise doar anumitor tipuri de investitori, cum ar fi fondurile de pensii sau miliardarii), va fi benefica.

"Multi dintre brokerii si investitorii internationali tranzactioneaza pe aceasta piata. Cum am mai spus, aceasta bursa va oferi mai multa vizibilitate Fondului. Termenul pentru listarea FP pe aceasta bursa a ramas prima jumatate a acestui an", a spus Konieczny.

Potrivit spuselor sale, aceasta a fost cea mai dinamica piata din ultimii ani, iar, pentru Fondul Proprietatea, este bine deoarece mai multi investitori inseamna si un pret mai mare.

Nu in ultimul rand, managerul FP s-a aratat putin dezamagit de pretul pe care actiunile fondului il au pe Bursa de Valori Bucuresti, aflat sub valoarea nominala. De asemenea, el a enumerat printre esecuri incercarea de vanzare a unui pachet detinut de stat din Petrom, in vara anului trecut, pentru care nu s-a obtinut un pret convenabil.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#fondul proprietatea, #Greg Konieczny, #listare Hidroelectrica, #listare Nuclearelectrica , #bursa