Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Martea de dupa "lunea neagra": Pietele s-au mai calmat, bursele inchid pe verde

Marti, 09 August 2011, ora 22:28
7479 citiri
Martea de dupa "lunea neagra": Pietele s-au mai calmat, bursele inchid pe verde
Foto: Arhiva

Bursele europene au fluctuat extrem de mult, bursa din New York a crescut neasteptat de mult, dar situatia s-a mentinut destul de tensionata, in martea de dupa ceea ce analistii au numit "lunea neagra" a burselor din intreaga lume, cea mai grea zi pe Wall Street din decembrie 2008.

Bursele din toata lumea au cazut abrupt si au inchis, luni, pe rosu, dupa ce agentia de rating Standard & Poor's a decis, saptamana trecuta, sa scada ratingul AAA al Statelor Unite, cea mai puternica economie a lumii.

Bursele din toata lumea au inchis pe rosu: Ne pregatim pentru o noua criza

Marti, situatia s-a mai stabilizat. Wall Street a inchis in crestere semnificativa (Dow Jones a castigat 3,98%, iar Nasdaq 5,29%), recuperand dupa anuntul Fed ca va mentine reduse dobanzile cel putin pana in 2013.

Bursa de la Paris a revenit pe plus, marti dupa-amiaza, (+0,87%), iar Ibex-35, indicele de referinta al Bursei de Valori din Madrid, s-a intors si el pe verde, crescand cu 0,22%.

Bursa din Londra a trecut din nou pe verde, indicele FTSE-100 a castigat 7,16 puncte sau 0,14%.

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a inchis pe rosu, in scadere cu 3,37%, dupa ce, in cursul sedintei, a inregistrat pierderi si de 12 procente.

Ziare.com ti-a prezentat, minut cu minut, evolutia burselor din intreaga lume:

- Wall Street a inchis in crestere semnificativa (Dow Jones a castigat 3,98%, iar Nasdaq 5,29%), recuperand dupa anuntul Fed ca va mentine reduse dobanzile cel putin pana in 2013

- Indicii bursieri au avut ulterior o crestere usoara, in ciuda scaderii provocate de anuntul Federal Reserve, ramanand pe verde. Indicele Dow Jones a avut o crestere de aproximativ 1%, pe cand a Nasdaq a avut cresteri de peste 2%, la fel si indicele FTSE 100. Indicele Cac 40 a avut o crestere de peste 1%, pe cand BBC Global 30 a crescut cu peste 2%.

- Anuntul Federal Reserve nu a oferit interventia pe care pietele o asteptau. Indicii Dow Jones si Nasdaq, care se stabilizasera pe verde inainte de anunt, au avut o usoara scadere.

Dow Jones a ramas pe rosu la -0.41% (10765.35), iar Nasdaq a avut o usoara scadere, insa s-a oprit la 0.44% (2368.09). Indicii Cac 40 si BBC Global 30 au ramas pe verde dupa anuntul FED, cu cresteri de 1.63%, respectiv 1.23%.

- Conducerea Federal Reserve s-a reunit marti, dupa o zi in care bursele mondiale au scazut brusc si a anuntat ca si-a luat angajamentul de a mentine dobanzile scazute pana in 2013, estimand ca economia Statelor Unite va fi in continuare slabita o perioada.

- Indicele Dow Jones a recuperat pe parcursul zilei o parte din pierderi, ajungand sa se stabilizeze pe verde si cu cresteri de aproape 1%, in asteptarea anuntului Federal Reserve. Indicele Nasdaq si FTSE 100 au ramas de asemenea pe verde, la valori de 2419.28, respectiv 5164.92, cu cresteri de 2,61% si 1,89%.

Si Indicii Cac 40 si BBC Global 30 au avut cresteri de pana in 2%, pe cand indicele DAX de pe bursa din Frankfurt a ramas pe rosu cu o scadere de -0.10%.

- Un sondaj realizat de Reuters arata ca 25% dintre investitori sunt de parere ca urmeaza o noua criza mondiala.

- Bursele asteapta intalnirea de marti a conducerii Federal Reserve: desi se estimeaza ca Fed nu va anunta o schimbare a strategiei sau o interventie pe piata, bursele ar putea sa cada in continuare, daca nu se da un semn ca institutia va actiona pentru a contracara caderea actuala.

- La 19.30, ora Romaniei, indicele Dow Jones industrial a avut o crestere usoara, ajungand pana la valoarea de 12810, insa continua sa fluctueze, la fel ca ceilalti indici de la Bursa din New York.

- Bursa de Valori din Sao Paulo, primul centru financiar din America de Sud, a crescut cu 2,5%, dupa scaderea de 8% de luni.

- La cateva minute dupa deschidere, bursa de pe Wall Street continua tranzactiile ezitant. Indicele Dow Jones a pierdut 0,04%, iar Nasdaq a castigat 0,28%.

- Bursa de la Bucuresti a inchis, marti, pe rosu, in scadere cu 3,37%. Astfel, indicele care monitorizeaza cele mai lichide zece companii de pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), inclusiv Fondul Proprietatea, OMV Petrom, Transelectrica sau BRD-Groupe Societe Generale, a inregistrat o scadere de 1,97%.

De asemenea, indicele BET-C, care reflecta evolutia preturilor tuturor companiilor listate pe piata reglementata BVB Categoria I si II, cu exceptia SIF-urilor, a scazut cu 3,37%. Indicele BET-FI, care monitorizeaza evolutia actiunilor societatilor de investitii financiare, a coborat cu 4,93, BET-XT, indicele ce urmareste evolutia preturilor celor mai lichide 25 de companii tranzactionate in segmentul de piata reglementata, inclusiv SIF-urile, a coborat cu 3,05%.

- Dupa ce bursele din intreaga lume au avut fluctuatii importante, investitorii au asteptat cu sufletul la gura bursa din New York, care a uimit pe toata lumea si inceput tranzactiile cu dreptul. Astfel, indicele Dow Jones a castigat 0,55%, iar Nasdaq 1,96%.

- Cu doar 40 de minute inainte de inchidere, Bursa de Valori de Bucuresti inregistreaza scaderi ceva mai aproape de o zi normala. Indicele BET-C scazuse cu 3,95%, BET cu 3,01, BET-FI c 4,82%, iar BET-NG cu 3,18%.

- Dupa o scadere puternica, de aproape 12%, in jurul pranzului, bursa de la Bucuresti da semne de revenire. La ora 15.00, indicele BET-C, care reflecta evolutia preturilor tuturor companiilor listate pe piata reglemetata BVB, era in scadere cu numai 5,08%.

- Bursa de la Paris a revenit pe plus, marti dupa-amiaza, (+0,87%), dupa pierderea de pana la 4% de dimineata, iar Ibex-35, indicele de referinta al Bursei de Valori din Madrid, s-a intors si el pe verde, crescand cu 0,22%.

- Bursa din Londra a trecut din nou pe verde, chiar inainte de deschiderea bursei de pe Wall Street. Dupa scaderea de dimineata, indicele FTSE-100 a castigat 7,16 puncte sau 0,14%.

- Bursa din Mumbai a terminat pe rosu, in scadere cu 0,78%. Indicele principal, Sensex 30, a inchis la nivelul de 16,857.91 puncte. Aceasta este a sasea zi la rand cand bursa inchide pe rosu si ajung la cel mai scazut nivel de dupa 3 iunie 2010.

- Bursa din Shanghai termina pe echilibru, reusind sa-si revina in urma pierderilor de dimineata.

- Bursa de Valori din Hong Kong a inchis cu o scadere de 5,66%, dupa o sesiune in care indicele a avut scaderi de pana la 7%.

- Cele doua burse de la Moscova au scazut puternic, iar rubla s-a devaloriat si ea. Indicele MICEX a scazut cu 4,21%, la 1.436,60 de puncte, iar indecele RTS a scazut cu 7,27%, la 1.537,27 de puncte.

- Pretul actiunilor Fondului Proprietatea a scazut sub nivelul de 0,4 la suta, pentru prima data, ajungand sa se tranzactioneze la nivelul de 0,3955 lei/unitate, la ora 12.32, in urma unei scaderi de 12,13%.

- FTSE 100 din Londra a scazut cu 4,1%, pana la 4.866,48 de puncte, fiind pentru prima data cand scade sub 5.000 de puncte din iulie 2008 pana in prezent. De asemenea, indicele european FTSE Eurofirst 300 pierdut 4 la suta.

- Indicele BET-C al BVB a inregistrat o scadere de 11,68 la suta, in jurul orei 12.20. De asemenea, indicele BET s-a prabusit cu 11,62 la suta, iar BET-FI cu 15,18%. De altfel, actiunile mai multor companii au inregistrat pierderi spectaculoase: OMV Petrom a scazut cu 14,72%, SIF Oltenia cu 13,27%, iar Banca Transilvania 10,59%.

- Indicele DAX, de pe bursa din Frankfurt, a inregistrat castiguri usoare, dupa ce deschisese in scadere cu 0,46 la suta. De asemenea, o schimbare similara s-a observat si pe bursa din Londra.

- Bursa de Valori din Seul a inchis cu o scadere de 3,6%.

- Bursa din Tokyo a incheiat, marti, cu 1,68%, dupa ce a pierdut mai mult de 3% in timpul sesiunii. Luni, aceasta a fost inchisa cu o scadere de 3,72%.

- Bursa de Valori Bucuresti a inceput ziua pe minus, indicele BET-C inregistrand o pierdere de 4,03 la suta la deschiderea sedintei de tanzactionare. De asemenea, indicele BET, care urmareste cele mai lichide 10 companii, a pierdut 3,06%. De asemenea, indicele BET-FI, care monitorizeaza SIF-urile si Fondul Proprietatea, a pierdut 2,52%.

- Cu 40 de minute inainte de deschiderea bursei din Paris, contractele futures monitorizate de indicele CAC 40 au pierdut 2,43%.

- Dupa o zi de pierderi, bursele asiatice au inceput sa se stabilizeze, indicii principali revenindu-si usor fata de inceputul zilei. Astfel, indicile Kospi din Coreea de Sud a inchis cu o scadere de 3,6 procente, dupa ce se prabusise cu 10 procente dimineata. Indicele Hang Seng, din Hong Kong, a revenit la o pierdere de 2,9%, dupa o scadere de 7 la suta la inceputul zilei, in timp ce Nikkei, din Japonia, a inchis cu o scadere de 1,7%, dupa o deschidere cu pierderi de 2,6%.

- Bursa din Australia a inchis pe plus, indicele S&P/ASX 200 urcand cu 1,2 procente. De asemenea, s-au raportat cresteri minore si pe bursele din China.

- Indicele Dow Jones a inregistrat un recul de 633 de puncte.

- Bursa de la Tokyo a deschis in pierdere cu 2,6 procente.

- Bursa din Coreea de Sud deschis in scadere cu 7,3 la suta, iar cea din din Hong Kong cu o scadere de 6,9 la suta.

- Bursele americane au inchis in scadere cu 5,6 la suta.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#caderi bursa, #criza financiara burse, #evolutii bursiere august 2011 , #bursa