Moscova, urmatorul mare centru financiar al lumii?

Sambata, 16 Februarie 2013, ora 12:20
3022 citiri
Moscova, urmatorul mare centru financiar al lumii?
Foto: RT

Bursa de Valori din Moscova a lansat oferta publica initiala, vineri, fiind cea mai mare listare pe o platforma de acest gen din Rusia.

Oferta publica initiala (IPO), care evalueaza Bursa de Valori din Moscova la aproximativ 126,9 miliarde de ruble (4,2 miliarde de dolari), este o incercare a guvernului rus de a transforma Moscova intr-un centru financiar demn de a rivaliza Londra, New York si Tokio.

In plus, aceasta listare va ajuta tarile din cadrul BRIC (Brazilia, Rusia, India si China) sa aiba o prezenta mai importanta in piata de capital mondiala, atragand companiile locale mari sa se listeze pe bursa din Moscova.

"Este o tinta foarte serioasa", a declarat ministrul rus de Finante, Anton Siluanov, citat de CNBC.

Totusi, rusii vor fi nevoiti sa duca o adevarata lupta de convingere pentru a atrage companiile pe bursa locala. Investitorii sunt ingrijorati nu doar de evaluarile scazute pe bursa, dar mai ales de guvernanta corporativa si coruptia din cadrul companiilor rusesti in general.

Oferta publica initiala a strans 15 miliarde de ruble (500 de milioane de dolari), fiind nivelul cel mai scazut posibil, la un pret de 55 de ruble (1,82 dolari) pe actiune. In plus, oficialii bursei au ales sa nu ridice oferta pana s-ar fi atins valoarea de 20 de miliarde de ruble, desi spusesera ca vor face acest lucru, daca investitorii se vor arata interesati.

"Trebuie sa spunem ca 55 de ruble pe actiune este, intr-o masura, o dezamagire", a declarat Oleg Dushin, analist sef la Zurich Capital Management.

Totusi, directorul financiar al Bursei de Valori Moscova, Evegeni Fetisov, a declarat ca oferta a fost suprasubscrisa de mai multe ori, mai ales de catre investitori institutionali. "Diferenta dintre piata din Londra si cea de aici este ca, in Rusia, au loc multe schimbari pozitive, pentru a atrage fondurile de pensii locale si banii locali", a spus Fetisov.

El a adaugat ca grijile privind volatilitatea bursei din Rusia sunt depasite. "Nu aveam o piata destul de adanca. Erau multi bani care intrau si ieseau. Acum, cu fondurile de pensii care se listeaza, avem o piata mai adanca", a explicat el.

Oferta publica initiala, pe propria platforma, este importanta nu doar din punct de vedere economic, dar si politic, presedintele Vladimir Putin dorind sa sporeasca statutul financiar al capitalei.

"Am dovedit ca investitorii internationali sunt pregatiti sa vina in Moscova, daca activele sunt interesante", a spus directorul executiv al Bursei, Alexander Afanasiev, citat de Reuters.

Potrivit unor surse din pietele financiare, listarea a atras investitori straini, inclusiv fondul CIC din China, dar si fondul RDIF din Rusia, care a investit 80 de milioane de dolari, cumparand 4,5 la suta din actiunile bursei.

Bursa din Moscova este cea mai mare din Europa de Est dupa cifra de afaceri si baza de clienti. A fost infiintata pe 19 decembrie 2011, dupa fuzionarea principalelor burse din Rusia, Bursa de schimb valutar Interbank Moscova si Sistemul de Tranzactionare din Rusia.

Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
#listare Bursa Valori Moscova, #centru financiar Moscova , #bursa