Nuclearelectrica, succes la bursa: Cat a obtinut statul din vanzarea pachetului minoritar de actiuni

Luni, 23 Septembrie 2013, ora 15:10
1468 citiri
Nuclearelectrica, succes la bursa: Cat a obtinut statul din vanzarea pachetului minoritar de actiuni

Statul a atras 281,87 milioane lei (63 milioane euro) din vanzarea pachetului minoritar de 10% din actiunile a Nuclearelectrica.

Oferta publica initiala (IPO) s-a incheiat cu succes, la pretul minim de subscriere de 11,2 lei/actiune.

Majorarea de capital a companiei va fi de 312,478 milioane lei, respectiv 70,2 milioane euro, potrivit informatiilor transmise Ziare.com de Departamentul pentru Energie, condus de Constantin Nita.

Ea va fi operata cu pachetul de 10% de actiuni din oferta publica la care se adauga o participatie de 1,07% din partea Fondului Proprietatea.

Ministrul Constantin Nita a afirmat ca succesul ofertei Nuclearelectrica arata ca exista interes din partea pietei pentru companiile energetice romanesti, iar autoritatile romane sunt interesate sa dezvolte piata de capital si vor continua programul anuntat de listari.

Nuclearelectrica se listeaza pe bursa: Cum poti obtine o bucatica din "perla energiei"

"Listarea Nuclearelectrica la Bursa de Valori Bucuresti face parte dintr-un proiect ambitios asumat de Guvernul Romaniei, prin calendarul de privatizari, in relatia cu Fondul Monetar International. Dezvoltarea unui ecosistem financiar complex si finantarea prin bursa sunt elemente esentiale pentru crearea unui mediu economico-financiar modern pe piata locala.

Venirea la bursa a unui nou emitent de prestigiu, SNN, dupa mai bine de 6 ani in care nu s-au inregistrat prezente notabile, constituie un eveniment important, definitoriu pentru politica Guvernului Romaniei, respectiv a Departamentului pentru Energie, de redefinire a sectorului financiar si energetic utilizand mecanisme consacrate pe pietele internationale", a declarat Constantin Nita, ministrul delegat pentru Energie.

Potrivit lui Rares Nilas, director general al Casei de brokeraj BT Securities, din consortiul de intermediere a ofertei, pretul a fost de 11,2 lei/actiune pentru investitorii institutionali, la fel ca pentru transa subscrierilor mari, iar pentru transa subscrierilor mici pretul a fost de 10,304 lei/actiune pentru investitorii care au subscris in primele trei zile de oferta si de 10,864 lei/actiune pentru ceilalti.

Oferta a fost suprasubscrisa, iar indici de alocare au fost de 0,43 pe transa subscrierilor mari si de 0,17 pe transa subscrierilor mici.

Importanta companiei pentru Romania

Nuclearelectrica este o companie ce activeaza intr-un domeniu strategic, fiind unul dintre cei mai importanti producatori de energie, asigurand circa 20% din totalul de electricitate produsa in Romania.

Cu o capacitate instalata totala de 1.413 MWe, Nuclearelectrica utilizeaza doua reactoare nucleare de tehnologie CANDU, aflate in operare din 1996, Unitatea nr. 1 si respectiv, 2007, Unitatea nr. 2, care corespund standardelor ridicate de securitate si siguranta nucleara impuse de legislatia Europeana si internationala.

"Evolutia sectorului de energie nucleara este posibila in Romania, iar discutiile din aceste ultime luni ne-au aratat ca exista un interes real din partea investitorilor pentru ceea ce noi prezentam ca proiect strategic pentru sectorul energetic romanesc - Reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda", a adaugat Ministrul delegat pentru Energie.

In acest an, Departamentul pentru Energie a finalizat oferta publica secundara Transgaz (aprilie) si listarea Conpet pe BVB (septembrie).

C.P.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#vanzare Nuclearelectrica, #listare bursa Nuclearelectrica, #vanzare actiuni Nuclearelectrica, #bursa Nuclearelectrica , #bursa