O idee care a zdruncinat bursele americane: Administratia Trump analizeaza delistarea companiilor chineze

Sambata, 28 Septembrie 2019, ora 13:12
5546 citiri
O idee care a zdruncinat bursele americane: Administratia Trump analizeaza delistarea companiilor chineze

Administratia presedintelui Donald Trump analizeaza daca sa impuna delistarea companiiilor chineze de la bursele americane, masura care ar fi o escaladare radicala a tensiunilor comerciale dintre Statele Unite si China, au declarat trei surse apropiate situatiei, citate de Reuters.

Masura ar face parte din eforturile mai largi de a limita investitiile americane in companii chineze, au spus doua dintre surse. Una dintre persoane a declarat ca masura ar fi motivata de ingrijorarea tot mai mare legata de securitate, provocata de activitatile companiiilor.

Principalii indici bursieri americani au scazut in urma informatiilor, care au aparut cu cateva zile inainte de aniversarea de catre China a 70 de ani de la crearea republicii populare, pe 1 octombrie.

Actiunile grupului Alibaba au inchis in scadere cu 5,95%, iar cele ale Baidu cu 3,67%. Indicele iShares China Large-Cap ETF a pierdut 1,15%.

Titlurile Intercontinental Exchange, proprietara New York Stock Exchange, au scazut cu 1,88%, iar actiunile operatorului Nasdaq au coborat cu 1,7%.

Nu este clar cum ar avea loc delistarea.

In luna iunie, parlamentari din ambele partide au introdus un proiect de lege pentru a obliga companiile chineze listate la o bursa in SUA sa se supuna supravegherii autoritatilor de reglementare, oferind acces inclusiv la auditori, in caz contrar riscand delistarea.

Autoritatile chineze au fost reticente mult timp sa permita autoritatilor de reglementare straine sa inspecteze firmele locale, din motive de securitate nationala.

"Beijingul nu ar trebui sa mai poata sa isi protejeze companiile de respectarea legilor si reglementarilor americane referitoare la transparenta si responsabilitate", a declarat senatorul republican Marco Rubio la momentul depunerii proiectului.

Una dintre surse a spus ca ideea delistarii este ultima salva in disputa comerciala care dureaza de mult timp.

"Este o prioritate foarte mare pentru administratie. Nerespectarea de catre companiile chineze a procedurii Comisiei pentru Supravegherea Contabila a Companiilor Publice reprezinta riscuri pentru investitorii americani", a aratat sursa.

Un astfel de plan trebuie sa fie aprobat de presedintele Trump, care a fost deja de acord cu discutiile pe aceasta tema, a declarat o persoana apropiata discutiilor, citata de Bloomberg.

Oficialii analizeaza si modul in care Statele Unite ar putea impune limite companiilor chineze incluse in indicii gestionati de companii americane, au spus trei surse citate de Bloomberg.

Nu sunt iminente decizii sau masuri, au declarat pentru Reuters doua surse apropiate discutiilor.

La sfarsitul lunii februarie, 156 de companii chineze erau listate la bursa Nasdaq si la bursele din New York, intre acestea aflandu-se si cel putin 11 companii de stat, potrivit datelor guvernului american.

China afirma ca nu poate permite companiilor sale sa se supuna supravegherii Comisiei pentru Supravegherea Contabila a Companiilor Publice, din cauza regulilor privind interzicerea stocarii, procesarii sau transferului oricaror materiale considerate secrete de stat sau probleme de securitate nationala.

Yuanul chinezesc, tranzactionat pe pietele externe, a scazut vineri in raport cu dolarul la cel mai redus nivel din ultimele trei saptamani, in urma acestor informatii.

Noi negocieri comerciale intre SUA si China ar urma sa aiba loc pe 10-11 octombrie, dupa ce masurile de retorsiune adoptate de cele doua state in ultimele luni au slabit cresterea economiei mondiale si au provocat fluctuatii pe pietele financiare.

Citeste si:
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Fostul lider PSD Liviu Dragnea îl critică pe șeful DSU Raed Arafat și consideră că acesta este mânat de dorința de a conduce singur sistemul de urgență din România. Dragnea spune că...
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Fostul primar al Oradei, actualul președinte al Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, este văzut de mulți drept unul dintre cei mai valoroși liberali. Unii merg mai departe și îl văd...