Oamenii de afaceri romani nu se simt afectati de caderea burselor

Miercuri, 10 August 2011, ora 08:14
1441 citiri
Oamenii de afaceri romani nu se simt afectati de caderea burselor

Oamenii de afaceri romani nu sunt prea speriati de caderea burselor, chiar daca evolutiile acestora din ultimele zile le-a redus semnificativ valoarea actiunilor detinute.

In general, este vorba despre investitori pe termen lung si, in ciuda caderii burselor, multi dintre ei se gandesc sa-si majoreze portofoliile, profitand de pretul mic al actiunilor.

Valoarea actiunilor detinute de oamenii de afaceri pe bursa a scazut cu pana la 30% in ultimele trei sedinte. Ei spun, insa, ca pierderile vor fi recuperate pe termen mediu.

Omul de afaceri Dinu Patriciu, cel mai bogat roman potrivit "Forbes Romania", spune ca majoritatea investitiilor sale sunt in societati nelistate sau pe care le-a delistat pentru a le restructura.

"Incerc sa cresc atunci cand ceilalti se tem. Fac parte dintre cei care, in general, mizeaza impotriva pietei, asa ca, intr-o situatie ca cea de astazi, ma astept sa castig", a declarat Patriciu, pentru Adevarul. El considera ca cea mai proasta decizie pe care o poate lua un investitor este aceea de a vinde sub imperiul panicii.

"Fiecare investitor isi stabileste un prag de limitare a pierderii la care vinde orice s-ar intampla (2-4%). In functie de cat de rational si-a diversificat portofoliul, pierderea este minimizata si uneori castigi", a mai spus Patriciu.

De ce si pana cand vor scadea bursele? - Interviu Ziare.com

Actiunile Bancii Comerciale Carpatica, cotate la Bursa de Valori Bucuresti, au pierdut in ultimele trei sedinte de tranzactionare 20,83%. Astfel, omul de afaceri Ilie Carabulea, care detine peste o treime din banca, si-a vazut detinerea diminuata cu peste 3,7 milioane de euro.

Omul de afaceri, plasat pe locul 22 in clasamentul "Forbes 500 Miliardari", spune insa ca nu este afectat pentru ca el nu vinde, este investitor pe termen lung.

"Noi nu avem de vanzare. Daca nu avem de vanzare, nu ne afecteaza. Valoarea bancii ramane aceeasi prin know-how si imobiliarele pe care le detine", spune Carabulea. Mai mult, omul de afaceri spune ca scaderea cotatiilor este un moment bun pentru cumparare. "Normal ca o sa cumpar, dar nu m-am gandit la aceasta in acest moment si nici nu am banii alocati. Vor fi multi speriati de bombe care vor vinde ieftin", a spus el.

Martea de dupa "lunea neagra": Pietele s-au mai calmat, bursele inchid pe verde

Si titlurile Banca Transilvania (TLV) au avut de suferit. Cotatiile au scazut cu 8,72% in ultimele sedinte, desi marti au reusit sa recupereze usor.

Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania, care detine aproximativ 1% din actiunile bancii, spune ca nu are de gand sa vanda titlurile detinute chiar daca valoarea lor este in scadere. "Este clar o reactie la ceea ce s-a intamplat pe pietele internationale. Eu am cumparat actiuni la Banca Transilvania si am de gand sa mai cumpar, insa acesta nu este un sfat pentru investitori, este o decizie personala", a spus bancherul. Detinerile lui Rekkers la Banca Transilvania au scazut cu aproape 450.000 de euro din cauza declinului bursei din ultimele zile.

Florin Pogonaru, omul de afaceri care detine peste jumatate dintre actiunile producatorului de mase plastice Prodplast, spune ca, in ultimele sedinte bursiere, virtual, a pierdut foarte mult, dar ca se concentreaza pe productie.

"Lumea aceasta virtuala a actiunilor nu trebuie sa te fure in niciun fel cand este vorba de productie. Sunt speriat si eu ca toata lumea, dar, acolo unde fundamentul functioneaza, aceste probleme se vor rezolva", a spus Pogonaru.

El a adaugat ca nu a vandut in ultimele sedinte de tranzactionare si nici nu intentioneaza sa faca acest lucru pe termen mediu. Mai mult, el spune ca este interesat sa-si majoreze pachetul de actiuni detinut la Prodplast.

Citeste si:
USR anunță din opoziție că se opune taxei de solidaritate pentru marile companii. „Nu ar face decât să lovească în cei mai importanţi contribuabili în economie”
USR anunță din opoziție că se opune taxei de solidaritate pentru marile companii. „Nu ar face decât să lovească în cei mai importanţi contribuabili în economie”
USR a transmis miercuri, 8 decembrie, că taxa de solidaritate luată în discuție pentru marile companii nu va face decât să lovească în cei mai importanți contribuabili în economie....
PSD vrea ca numirea prefecţilor să se facă în funcţie de ponderea politică din parlament. Social democrații ar urma să aibă 21 de prefecţi, printre care şi Capitala
PSD vrea ca numirea prefecţilor să se facă în funcţie de ponderea politică din parlament. Social democrații ar urma să aibă 21 de prefecţi, printre care şi Capitala
Social-democraţii şi liberalii vor discuta, miercuri, în coaliţie, despre împărţirea funcţiilor de prefecţi şi şefi de agenţii şi autorităţi. Marţi, discuţia nu a ajuns la un acord...