Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Piata bursiera japoneza, "iradiata" de centrala nucleara de la Fukushima

Autor: Paul Barbu - Redactor
Marti, 15 Martie 2011, ora 13:50
1690 citiri
Piata bursiera japoneza, "iradiata" de centrala nucleara de la Fukushima
Foto: therealtimer.com

Piata bursiera nipona a cunoscut, in timpul sesiunii de tranzactionare de luni, cea mai abrupta cadere din ultimul sfert de secol, dupa ce Japonia a fost zguduita de un cutremur si apoi coasta de est a fost "maturata" de un tsunami necrutator.

Piata a fost zdruncinata si dupa ce premierul nipon Naoto Kan a iesit cu declaratii publice legate de posibile scurgeri radioactive de la centrala nucleara din Fukushima, potrivit Bloomberg.

In decursul zilei de luni, Nikkei 225, principalul indice bursier al pietei japoneze, a coborat cu 1.390 de puncte (13,90 puncte procentuale), apropiindu-se foarte mult de cea mai grava scadere din istoria proprie, petrecuta in 20 octombrie 1987, cand a cazut piata bursiera americana. Pentru SUA acea zi a ramas in memorie ca "Lunea Neagra", spun cei de la CNN.

A treia mare scadere din istoria indicelui nipon

Cu toate acestea, finalul sedintei de tranzactionare de marti a adus o scadere a piete de 10,55%, in conditiile in care luni scaderea a fost de doar 6,2%. Dupa cum aratau si cele mai recente analize financiare, majoritatea investitorilor care activau pe piata nipona s-au grabit sa vanda actiunile.

Potrivit autoritatilor, pierderea de 10,55% este a treia cea mai mare din istoria Indicelui Nikkei 225. Prima a fost cea din 1987, iar cea de-a doua s-a petrecut in 16 octombrie 2008, cand piata a scazut cu 11,41%.

Efectele unei piete disperate s-au simtit in mai toate bursele din zona. Astfel ca, Hang Seng, principalul indice bursier al Hong Kong-ului a cazut in ultima sesiune cu peste 3 puncte procentuale, in timp ce Seoul Kospi, indicele pietei coreene de sud, cu doar 240 puncte de baza.

Reticenta fata de investitii s-a simtit foarte bine si pe bursele europene. Inainte de amiaza, indicele geman DAX scazuse cu peste 3%, in timp ce indicele francez CAC 40 - 2,18%.

La Londra, FTSE 100 se apropia de o depreciere cu 200 de puncte de baza, la fel si indicele BET al BVB.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#bursa japoneza inchidere, #pericol iradiere anunt premier, #indici bursieri asiatici, #DAX BET CAC 40 , #bursa