Ziare.com

Ponta a facut tam-tam despre listarea Romgaz pe bursa din Londra - exista insa o miza reala?

de Constantin Pescaru
Miercuri, 13 Noiembrie 2013, ora 22:18

   

Ponta a facut tam-tam despre listarea Romgaz pe bursa din Londra - exista insa o miza reala?
Premierul Victor Ponta s-a deplasatt, marti, la bursa din Londra, unde actiunile Romgaz au inceput sa fie tranzactionate, eveniment pe care l-a clasificat ca fiind unul istoric. Totusi, companiile de stat care se listeaza in strainatate nu au foarte multe lucruri de castigat.

Statul a vandut 15% din actiunile Romgaz prin dubla listare, atat la Bursa de Valori Bucuresti, cat si la London Stock Exchange, la cea din urma fiind facuta prin instrumente financiare numite certificate de depozit (GDR).

Afla aici mai multe detalii despre listarea publica initiala Incepe cea mai mare listare din istoria Bursei: De ce buget ai nevoie si cum poti participa

Premierul Victor Ponta, prezent la sedinta de deschidere a Bursei din Londra, a subliniat ca pentru Romania este un moment istoric, avand in vedere ca este prima data cand o companie de stat este listata in cadrul unei asemenea operatiuni internationale.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Actionarii Romgaz dau lovitura la Londra. Ponta: E un moment istoric

In plus, el a precizat ca daca Romgaz se va dovedi un succes in Marea Britanie, atunci va adopta aceeasi strategie si pentru alte companii de stat energetice care se vor lista pe Bursa anul viitor, precum Hidroelectrica si Electrica.

Pot obtine beneficii companiile care aleg dubla listare?

Cel mai mare beneficiu pe care il pot obtine companiile din dubla listare este atragerea de investitori noi si, prin urmare, castigarea unui capital de imagine, avand in vedere ca sunt accesate mai usor resursele investitorilor mici din acele piete, considera Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct la casa de brokeraj Tradeville.

"Totusi, daca o companie listata la BVB arata rezultate financiare solide si o guvernanta corporativa buna, investitorii institutionali o pot gasi la fel de usor atat la Bucuresti, cat si la Londra", a spus brokerul, pentru Ziare.com.

Insa intrarea pe bursa din Londra nu asigura neaparat o transparenta mai mare pentru compania respectiva, avand in vedere ca acest lucru se intampla si in cazul listarii la BVB.

Exista, insa, si un dezavantaj major in cazul unei duble listari, anume faptul ca transmite un mesaj grav despre piata locala. Investitorii pot intelege ca nu exista incredere in capacitatea bursei locale de a putea finanta proiecte de anvergura.

"Instrumentele de tip GDR au, in opinia mea, mai mult sens atunci cand diferenta de fus orar impiedica unii investitori sa tranzactioneze in conditii optime actiunile in piata de baza. Aspectul valutar are si el un rol, ce-i drept secundar, in utilizarea acestor instrumente. Un intermediar care doreste sa maximizeze sansele de reusita ale unei listari poate apela si la acest procedeu, principala sa grija fiind in acel moment reusita ofertei", a transmis Ovidiu Dumitrescu.

Cati bani a obtinut Romgaz din Londra

Conform informatiilor publice existente, la Londra a fost alocata 36% din oferta, astfel ca, din cele 382,8 milioane de euro atrase, 137,8 milioane au venit din listarea secundara.

Insa valoarea obtinuta dintr-o listare la o bursa internationala depinde foarte mult de modul in care e structurata oferta si de varianta optima aleasa de intermediari, pentru ca listarea sa fie un succes.

"Acestea fiind spuse, atata timp cat exista suficient interes in piata locala pentru actiunile respective la pretul de oferta, o companie romaneasca ar trebui sa se listeze in Romania, deoarece aici este mult mai vizibila si are avantajul acelui 'home bias', care face investitorii dintr-o tara sa prefere actiuni ale companiilor autohtone.

Din contra, pe o bursa dezvoltata, o companie romaneasca - indiferent de soliditatea ei - este doar una din multe alte companii similare si are si dezavantajul sa fie vazuta ca apartinand unei tari subdezvoltate de tip 'frontier market'", a punctat Ovidiu Dumitrescu.

Cum s-a descurcat Romgaz in prima zi de tranzactionare

Pana marti, la ora 15:00, au fost inregistrate la BVB 3.173 de tranzactii cu actiuni Romgaz, in valoare totala de 65,25 milioane lei (14,65 milioane euro), iar preturile au oscilat intre un minim de 34 de lei pe actiune si un maxim de 35,95 lei /actiune. Actiunile au deschis la 35,85 lei/actiune, iar ultimul pret din piata, la ora 15,00, era de 34,43 lei/actiune.

Tinand cont ca pretul de inchidere a ofertei a fost de 30 lei/actiune, iar pentru cei care au achizitionat in oferta cu discount de 5% a fost de 28,5 lei/actiune, castigurile obtinute la bursa marti s-au situat intre 13% si 26%.

"Ca atare, pe termen scurt ne asteptam ca interesul inivestitorilor sa mentina cotatii relativ ridicate ale actiunii (desi nu excludem si unele corectii). Pe termen mediu, pe baza situatiilor financiare facute publice de companie si a asteptarilor noastre privind evolutia acestora, tinta noastra de pret la 12 luni este cu circa 16,5% mai mica decat pretul de inchidere din prima zi de tranzactionare, respectiv 28,8 lei/actiune.

Trebuie mentionat ca aceasta este opinia noastra pe baza datelor la care am avut acces in momentul intocmirii raportului si, in cazul in care intervin date noi, aceasta tinta de pret se poate modifica atat in sus, cat si in jos", a mai spus Ovidiu Dumitrescu.

La bursa din Londra, tranzactiile cu actiuni Romgaz au atins, marti, valoarea de 3,8 milioane de dolari, dupa primele doua ore.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1476 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ponta, la Londra... cred ca a trecut canalul inot...

Este imposibil: importul pisicilor in UK este interzis.
Trebuie sa stea in carantina inainte de a fi admis :)
Iar cotii castrati sint respinsi, nu pot ameliora rasa!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor