Previziuni 2012: Anul esecurilor in privatizari?

Luni, 02 Ianuarie 2012, ora 12:10
2989 citiri
Previziuni 2012: Anul esecurilor in privatizari?
Foto: Arhiva

Dupa esecul rasunator al incercarii de privatizare a companiei Petrom, in vara lui 2011, guvernul spera ca in acest an va reusi sa vanda participatii pe care le detine nu in una, ci in cinci companii.

Transelectrica, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz si Transgaz se afla pe lista companiilor din care statul intentioneaza sa vanda intre 10 si 15 procente, prin intermediul Bursei de Valori Bucuresti. O parte din oferte ar trebui sa aiba loc in luna primavara, in timp ce altele se vor vinde, spera autoritatile, in toamna.

Pachetul de 15 procente din actiunile transportatorului national de energie electrica Transelectrica ar putea fi pus in vanzare chiar la sfarsitul lunii februarie, potrivit sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Florin-Laurentiu Vladan.

Cei 15 la suta din transportatorul de gaze Transgaz ar putea fi vanduti in perioada martie - aprilie, in timp ce listarea la bursa a Hidroelectrica si Nuclearelectrica s-ar putea face intre octombrie si decembrie.

Avand in vedere faptul ca situatia din piata nu s-a imbunatatit in comparatie cu momentul organizarii licitatiei pentru Petrom, va reusi statul sa inceapa privatizarea acestor companii, asa cum se cere, de altfel, si in acordul cu Fondul Monetar International?

Analistii nu cred acest lucru. Potrivit lui Mircea Cosea, exista o multe de argumente impotriva unor astfel de actiuni. "Cred ca intram intr-o perioada in care rolul statului national creste, in pofida incercarilor de a crea o unitate economica europeana mai puternica. Tocmai aceasta unitate, cere ca in fiecare tara in parte sa se faca ordine, or aceasta ordine se face prin masuri pe care statul le reglementeaza, iar puterea statului rezida si in puterea capitalului pe care il gestioneaza", a explicat acesta, pentru Ziare.com.

Desi admite faptul ca Romania nu prea are de ales, avand in vedere intelegerea cu FMI, nu crede ca aceste incercari de vanzare a unor pachete de actiuni vor avea succes. "In primul rand, incercarea de privatizare a Petromului a aratat ca nu avem competenta necesara pentru pregatirea unor astfel de actiuni. Bursa romaneasca nu lucreaza la capacitatea la care ar trebui. In alt treilea rand, momentul este prost. E complicat sa menti costurile de tranzactionare la un nivel acceptat, atat timp cat cererea nu va fi foarte importanta, recesiunea fiind foarte puternica", a adaugat Cosea.

Analistul Aurelian Dochia este de parere ca termenul dat, in aceasta primavara, este foarte ambitios, mai ales ca, in mai multe cazuri, nu s-a facut nici macar selectia consultantului, care, la randul sau, va avea nevoie de timp pentru a pregati calendarul. "Doar daca ar merge ceas incepand cu 1 ianuarie, ceea ce niciodata nu se intampla, ar putea sa fie facute privatizarile in aprilie", a precizat Dochia, pentru Ziare.com.

Cine ar putea cumpara si cat va plati

Desi companiile europene s-ar putea sa nu fie extrem de interesate de aceste vanzari, din cauza problemelor existente in tarile de origine si a lipsei fondurilor, ar putea exista aparitii surpriza din afara Europei.

Potrivit lui Cosea, Fondul Golfului si-a manifestat deja interesul pentru energia din Romania, iar alti jucatori importanti ar putea veni din China, o tara cu multe resurse in acest moment, dar si din Statele Unite ale Americii.

O importanta majora in succesul privatizarilor prin bursa o va avea pretul stabilit, acesta fiind si unul din motivele esecului Petrom, potrivit analistilor.

"Daca ideea este sa maresti volumul si lichiditatea de pe bursa, sa oferi alternative de plasament, care lipsesc foarte tare in momentul de fata si, pe termen mediu, sa maresti si transparenta si, prin asta, supravegherea si performanta societatilor de stat, atunci cred ca sunt beneficii care trebuie sa fie obtinute, nu neaparat pretul de vanzare", a explicat Dochia.

Cu toate acesta, avand in vedere ca este vorba de cele mai mari companii romanesti, nici pretul de vanzare nu poate fi coborat prea mult, consultantul fiind responsabil pentru convingerea guvernului de pretul corect. "De asemenea, metoda de vanzare. La Petrom, si metoda de vanzare a constituit un handicap. Metoda de subscriere a fost mai ciudata, care nu a mai fost folosita pana acum si nu cred ca a facut bine tranzactiei", a subliniat analistul.

Pe de alta parte, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, este de parere ca solutia pentru societatile de stat nu este privatizarea, ci schimbarea managementului, chiar daca vanzarea unor pachete de actiuni ar aduce fonduri suplimentare la bugetul de stat.

"E adevarat ca statul s-a dovedit un prost gestionar, dar, in vremurile de criza, nici companiile private nu au dovedit mai mult iscusinta. In momentul de fata, solutia pentru foarte multe companii ale statului, nu este privatizarea, ci managementul. Iar, daca statul doreste cu orice pret, un manangement bun se poate asigura. Este o solutie, dar cu masuri serioase si cu criterii foarte solide", a incheiat oficialul bancii centrale.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#privatizare Hidroelectrica, #privatizare Nuclearelectrica, #Bursa Valori Bucuresti , #bursa
Comentarii