S-a modificat prin lege pragul pentru SIF-uri. E prea tarziu?

Joi, 15 Decembrie 2011, ora 18:33
4302 citiri
S-a modificat prin lege pragul pentru SIF-uri. E prea tarziu?
Foto: Arhiva

Mult asteptata majorare a pragului de detinere la societatile de investitii financiare de la 1 la 5 procente, ceruta de cea mai mare parte a investitorilor din Romania, a fost, in sfarsit, aprobata de Parlament, dupa votul pozitiv dat, joi, in Camera Deputatilor. Insa efectele la fel de pozitive, scontate, vor intarzia sa apara, potrivit analistilor.

Legea a fost adoptata cu 170 de voturi "pentru" si 63 de voturi "impotriva", dupa ce, in ultimele trei saptamani, votul a fost amanat de tot atatea ori, deoarece deputatii nu au mai avut timp, desi, de fiecare data, era inscris pe ordinea de zi.

Oare s-a luat decizia prea tarziu? In orice caz, s-a luat intr-un moment destul de nepotrivit.

"Sincer, nu pot sa-mi dau seama ce efect va avea. In mod normal, ar trebui sa fie o influenta pozitiva, dar, deocamdata, nimic nu este previzibil in Europa si in Romania. Exista zvonurile astea cu retrageri de capital, care, pana la urma, neutralizeaza aceasta masura, pentru ca a aparut intr-un moment de neclaritate", a explicat, pentru Ziare.com, analistul Mircea Cosea.

Potrivit spuselor sale, deocamdata, nu se intrevede nici un fel de modificare, nici un fel de avantaj, in urma majorarii pragului de detinere.

"Teoretic, insa, ar fi trebuit sa fie o masura buna. Ea circula de mai mult timp. S-a luat astazi (joi - n.red.), foarte bine, dar nu cred ca va avea, pe termen scurt, niciun fel de efect, pentru ca exista o lipsa de predictibilitate care nu va incuraja nimic pe domeniul asta", a completat Cosea.

La randul sau, Eugen Voicu, presedintele Certinvest, este de parere ca decizia nu a venit in cel mai potrivit context economic.

"Impactul cred ca va fi unul important, cu toate ca actualul context economic il diminueaza. Insa, pe termen mediu, vor fi niste acumulari de catre investitorii financiari, chiar institutionali, care vor duce la schimbari in administrarea SIF-urilor si la o mai multa transparenta si la noi standarde", a declarat Voicu, pentru Ziare.com.

De altfel, presedintele Certinvest nu se asteapta ca echipele de managment din prezent ale societatilor de investitii financiare sa reziste pentru o lunga perioada, dupa aceasta hotarare.

"Cred ca intram pe un trend usor crescator pentru SIF-uri, care va dura cateva luni. Va fi o perioada de acumulare de catre investitorii de care aminteam. Pana in martie, sa spunem, cred ca lucrurile vor arata diferit, in ceea ce priveste structura actionariatului. Multe fonduri de pensii, de exemplu, sunt pregatite sa-si creasca expunerea pe SIF-uri", a precizat Voicu.

Un alt efect ar putea fi imbunatatirea rezultatelor manageriale ale SIF-urilor, potrivit analistului Aurelian Dochia, lucru care se manifesta prin cresterea pretului, o demonstratie a faptului ca piata gandeste pozitiv o asemenea masura.

"Cred ca justificarea este ca, prin majorarea pragului, exista posibilitatea de concentrare a actionariatului si, prin asta, indirect, o mai buna supraveghere a performantei manageriale a SIF-urilor", a declarat Dochia, pentru Ziare.com.

"Este posibil ca performanta SIF-urilor sa creasca. Evident, nu imediat, dar, in ceva vreme, dupa ce se compenseaza detinerile, vom asista la schimbari si sunt sigur ca va creste performanta", a adaugat acesta.

Piata reactioneaza imediat: cresteri de 15 la suta

In opinia lui Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest, impactul va fi pozitiv, mai ales asupra preturilor actiunilor SIF-urilor.

De altfel, dupa ce s-a anuntat aprobarea majorarii pragului de detinere, preturile au sarit cu pana la 15 procente.

Indicele BET-FI, care monitorizeaza evolutia societatilor de investitii financiare, plus Fondul Proprietatea, a inregistrat o crestere de peste 10 la suta.

La inchiderea bursei, pretul actiunilor SIF Banat-Crisana era cu 14,25 la suta mai mare, pana la nivelul de 0,9940 lei/titlu. In cazul SIF Moldova, cresterea a fost de 11,98% (1,08 lei/titlu), la SIF Transilvania de 14,71% (0,5850 lei/unitate), la SIF Muntenia cu 14,73% (0,5840 lei/unitate), iar pretul SIF Oltenia a urcat cu 12,09 procente (1,14 lei/titlu).

Potrivit lui Pasol, decizia ar putea avea un impact indirect asupra evolutiei Bursei de Valori Bucuresti in ansamblu. "Eventual, va fi un efect indirect asupra bursei, nu afecteaza in mod direct celelalte actiuni. Sigur, atunci cand vin investitori mai mari, investitori noi pe anumite actiuni cum sunt SIF-urile, se vor uita si la celelalte actiuni. Dar efectul principal este asupra SIF-urilor", a subliniat Pasol.

Legea urmeaza a fi transmisa presedintelui Traian Basescu, pentru promulgare, iar, dupa publicarea in Monitorul Oficial, SIF-urile au la dispozitie 60 de zile pentru organizarea de adunari generale a actionarilor, in vederea modificarii statutului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#majorare prag detinere SIF, #societati investitii financiare, #actiuni SIF , #bursa