Tradeville: Cum s-au descurcat in criza companiile romanesti, listate la BVB

Marti, 24 August 2010, ora 10:28
2589 citiri
Tradeville: Cum s-au descurcat in criza companiile romanesti, listate la BVB

Primul semestru al anului 2010 nu s-a remarcat prin rezultate financiare bune pentru companiile listate la BVB, cu exceptia catorva sectoare care au raportat profit in plina recesiune.

Un raport intocmit de Tradeville arata, cum era de asteptat, ca in categoria companiilor pe profit intra Transgaz, din sectorul utilitati, Petrom in sectorul petrolier, si sectorul farmaceutic, unde cele patru companii listate s-au remarcat atat printr-o crestere a vanzarilor, cat si a profitului net.

Inca trei sectoare au trezit interesul investitorilor, chiar daca au avut rezultate financiare mai slabe decat in trecut sau au inregistrat pierderi. Este vorba despre sectorul chimic, metalurgic si cel de utilaje auto.

Per total, pentru a doua jumatate a anului situatia ramane dificila, avand in vedere ca in curand vor deveni vizibile efectele masurilor de austeritate adoptate de Guvern in luna iunie.

Tradeville apreciaza ca modelul de iesire din recesiune bazat pe exporturi al altor tari din Europa Centrala si de Est ramane o incertitudine in cazul Romaniei, iar consumul intern ramane o problema, desi sporadic s-a bucurat de o usoara relansare.

Sistemul bancar a suferit din plin efectele mediului economic dificil din semestrul intai al anului 2010. Bancile au incheiat, per ansamblu, cu o pierdere de 234 milioane lei, comparativ cu un profit net de 90 milioane lei in primul semestru al anului trecut.

Totusi, bancile listate s-au mentinut profitabile, prin practicarea unei politici de gestiune atenta a cheltuielilor, cu exceptia Bancii Comerciale Carpatica.

Sunt sanse ca activitatea de creditare sa nu-si revina anul acesta, in conditiile in care exista posibilitatea de inrautatire a mediului economic pana la sfarsitul anului, pe masura ce se vor resimti consecintele masurilor de austeritate.

In sectorul utilitati, afacerile Transgaz (TGN) au crescut in primul semestru cu 17,7%, iar profitul net a fost cu 56% peste cel din prima jumatate a lui 2009.

Desi in perioada aprilie - septembrie consumul de gaze naturale scade, rezultatul din exploatare din perioada aprilie - iunie a fost de 4 ori mai mare decat in perioada similara din 2009, iar cresterea veniturilor totale se datoreaza in special ajustarii tarifelor reglementate pentru serviciile de transport al gazelor naturale, precum si cresterii cu 12,15% a cantitatii de gaze naturale transportate.

Compania estimeaza o crestere a cifrei de afaceri cu 16% in acest an.

Profitul Transelectrica se afla in scadere cu 53,6% fata de perioada similara din 2009, cu toate ca tariful pentru transportul energiei electrice stabilit de ANRE a crescut de la 1 ianuarie 2010, si pretul pe MWh pentru servicii de sistem a crescut cu 3% pana la 20,68 lei. Transelectrica estimeaza o scadere a cifrei de afaceri pentru 2010 cu 11,4%.

Sectorul bunuri de consum si retail s-a caracterizat, in general, printr-o diminuare a cifrei de afaceri si prin rezultate nete inferioare celor din primul semestru din 2009.

Gradul de indatorare a sectorului s-a marit comparativ cu un an in urma, cu exceptia Albalact si Boromir Prod (Spicul). Cei mai multi emitenti si-au redus personalul, cea mai importanta diminuare fiind constatata la Ves, cu 22,3%.

Nou introdus in analiza rezultatulor financiare, producatorul de lactate si branzeturi Albalact a obtinut profit, desi acesta a fost in scadere fata de perioada de comparatie.

Operatorii din turism au inregistrat, in medie, o crestere a cifrei de afaceri in semestrul I din 2010, comparativ cu semestrul I din 2009, insa aceasta nu s-a reflectat si in cresterea profitului.

Situatia este cauzata de dificultatile in mentinerea unui grad ridicat de ocupare a unitatilor de cazare si tendintei turistilor de a prefera destinatii externe, mult mai competitive ca raport calitate-pret.

In semestrul I comparativ cu primele 6 luni din 2009, volumul lucrarilor de constructii a scazut cu 15,7%, componenta cea mai afectata fiind cea de constructii noi, volumul acestora scazand cu 22,5%.

Tradeville a compus un indice sectorial al companiilor ce activeaza pe piata imobiliara si a constructiilor listate la bursa, incluzand atat constructorii de cladiri precum Transilvania Constructii si Impact Bucuresti, cat si producatorii de materiale de constructii Comcm Constanta, Teraplast si Alumil.

Afacerile cumulate ale celor cinci companii au scazut in semestrul I fata de perioada similara din 2009 cu 7,6%, doar doua dintre companii, Transilvania Constructii si Teraplast reusind sa isi creasca veniturile. Excluzand Impact din calculul profitabilitatii sectorului se ajunge la o variatie negativa de aproape 60% fata de primele 6 luni din 2009.

In sectorul ingrasaminte si produse chimice, producatorul de ingrasaminte Amonil Slobozia (AMO) a incheiat primul semestru al acestui an cu o contractie de 29,8% a cifrei de afaceri si o reducere cu 65% a profiturilor fata de perioada anterioara.

Combinatul chimic Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT) a functionat la capacitate redusa (30%) din cauza lipsei principalei materii prime, etilena, utilizata in procesul de productie. Cresterea cifrei de afaceri a fost de doar un punct procentual, iar in componenta acesteia o pondere de 76% o ocupa exporturile, a caror valoare a crescut cu 8,5% fata de perioada similara, atingand o suma de 99,000 mii euro.

Singurul sector care a inregistrat o crestere a profitului in semestrul I este cel farmaceutic, profitul net ponderat al celor patru companii crescand cu 68% fata de semestrul I 2009.

Zentiva (SCD) a avut cea mai consistenta crestere a cifei de afaceri (+35%).

Antibiotice Iasi (ATB) si Biofarm (BIO), cele mai cunoscute companii din industria farmaceutica listate la BVB, au inregistrat rezultate bune si o crestere a afacerilor cu 7% pentru BIO si cu 21,5% pentru ATB. Rezultate similare au fost inregistrate si de Biofarm (BIO), compania obtinand un profit operational cu 30% mai mare.

Sectorul utilaje industriale a fost afectat de criza conjuncturala in care se afla industria de aviatie si de aparare, evolutiile recente ale cursului euro-dolar si cresterea pretului petrolului, precum si fenomenele naturale din aprilie.

Producatorul de subansamble si echipamente pentru industria aeronautica Aerostar Bacau (ARS) a inregistrat o crestere a volumului vanzarilor cu 14,6% fata de aceeasi perioada a anului 2009, insa cu 5% mai mica decat previziunile financiare realizate la inceputul anului.

Turbomecanica (TBM), furnizor pe pietele interne si externe de produse si servicii atat in domeniul apararii cat si in domeniul aviatiei civile, a incheiat S1 cu o pierdere de 9,6 mil lei.

Producatorul de utilaje agricole Mecanica Ceahlau (MECF) din Piatra Neamt, controlat de SIF Moldova (SIF2) in proportie de 55,1%, a raportat pentru primul semestrul al acestui an un profit de 4 ori mai mare decat cel estimat pentru intregul an. Rezultatul financiar a fost tot unul negativ, in special datorita cheltuielilor cu dobanzile aferente creditelor bancare contractate.

In sectorul metalurgic, TMK-Artrom Slatina (ART), parte a grupului siderurgic rus TMK, companie producatoare de tevi din otel, a inregistrat pierderi de 63 milioane de lei, de 5 ori mai mari decat cele ale perioadei anterioare de referinta.

Indicatorul de lichiditate curenta prezinta de asemenea o deteriorare in primele 6 luni ale acestui an, ajungand la o valoare de 1,55, care desi este peste media de 1,06 a sectorului metalurgic, la nivel de companie este in scadere fata de perioadele anterioare.

Pentru o imagine de ansamblu a evolutiilor companiilor romane la BVB, consultati documentul PDF atasat.

A.I.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio, sub denumirea ULT, destinată iubitorilor de muzică care preferă un bas puternic. Linia include patru produse: ULT Field 1, ULT Field 7, ULT Tower 10...
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins recent portofoliul de produse, lansând nu doar noua serie de telefoane mobile Edge 50 - care include modelele Moto Edge 50 Pro, Moto Edge 50 Ultra și Moto Edge 50 Fusion -...
#analiza companii romanesti bvb, #tradeville analiza bvb , #bursa
Comentarii
I
I.E.Feher
rank 1