Victor Cionga, revocat din functia de director al BVB: Nu am primit nici o explicatie

Vineri, 29 Martie 2013, ora 08:59
2603 citiri
Victor Cionga, revocat din functia de director al BVB: Nu am primit nici o explicatie

Consiliul Bursei de Valori Bucuresti a decis, in sedinta de joi seara, sa nu mai prelungeasca mandatul directorului general Victor Cionga.

Decizia Consiliului de Administratie al BVB survine ca urmare a faptului ca, raportat la asteptarile Consiliului de Administratie, procesul de restructurare al Bursei de Valori Bucuresti nu a inregistrat un progres suficient de rapid fiind la acest moment in etape incipiente, se arata intr-un comunicat al BVB, remis Ziare.com.

"Consiliul de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti ("BVB") a decis in sedinta sa din data de 28 martie 2013 transmiterea unei notificari de incetare a contractului de mandat incheiat cu dl. Victor Cionga in data de 18 iulie 2012, urmand ca incetarea contractului sa devina efectiva in termen de doua luni de la transmiterea notificarii", se precizeaza in comunicat.

In aceasta perioada de doua luni, Cionga va continua sa isi exercite responsabilitatile de director general al BVB, asigurand tranzitia cat mai usoara catre preluarea atributiilor de catre o alta persoana, care va fi selectata de Consiliul de Administratie al BVB pentru aceasta pozitie.

Cionga: Nu am primit explicatii

Victor Cionga sustine, intr-o declaratie de presa remisa Ziare.com, ca nu i-au fost explicate motivele pentru care a fost revocat din functia de director al BVB.

"Respect decizia Consiliului Bursei si sunt gata sa asigur tranzitia conform contractului. Nu am primit inca nici o explicatie clara cu privire la obiectivele majore pe care timp de sase luni nu le-as fi indeplinit. Ceea ce pot sa spun, insa, este ca restructurarea unei companii cum este Bursa de Valori nu se poate face 'heirupist'. Vorbim aici nu doar de viitorul unei companii, ci si de viata unor oameni, angajati ai acesteia. Cine isi imagineaza, mai ales in contextul economic actual, ca se poate juca cu asta sarind etapele unei analize serioase dovedeste ca nu este un leader si manager responsabil", a declarat Cionga.

"In ceea ce priveste consilierii si firmele de consultanta si/sau avocatura externe, pot sa spun ca am apelat la acestea din doua ratiuni. Prima, pentru ca aveam nevoie de profesionisti de incredere - presa a fost si este plina de scurgeri de informatii din Bursa de Valori, ceea ce este anormal. A doua, pentru ca acesti profesionisti - si vorbim aici atat de oameni cu o excelenta reputatie profesionala cat si de firme de renume - au acoperit o lipsa de expertiza pe care am constatat-o in BVB, lucru asupra caruia am informat CA-ul", a adaugat el.

Cionga a precizat ca problemele grupului BVB si ale pietei de capital raman, fie ca ramane el sau pleaca, iar o restructurare la nivelul intregului grup, facuta "ca la carte", este absolut necesara, "dincolo de orgolii personale, 'traditii istorice' si interese pe termen scurt".

Ce critici i s-au adus lui Cionga in trecut

Victor Cionga si-a atras critici puternice, in special dupa ce a propus ca BVB sa adopte o noua politica tarifara, prin introducerea unui comision fix pentru casele de brokeraj, de 3.500 de lei/luna.

Asociatia Brokerilor a considerat ca acest comision i-ar avantaja pe brokerii mari in fata celor mici.

Alte nemultumiri in piata, dar si printre angajatii BVB, au fost legate de faptul ca Cionga si-a angajat patru consilieri, se pare prin contracte de leasing de personal, pentru a nu creste cheltuielile cu angajatii, in bilant.

Consiliul de Administratie al BVB l-a numit pe Victor Cionga (care era managing partner AZ Capital Advisors) in functia de director general, in luna iulie, el primind validarea CNVM in luna septembrie.

Citeste si:
Ce spune Dan Vîlceanu despre Pilonul II de pensii: ”Ar fi neconstituţional să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate”
Ce spune Dan Vîlceanu despre Pilonul II de pensii: ”Ar fi neconstituţional să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate”
Ministrul Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a declarat vineri, 21 ianuarie, că nu există în PNRR prevederea conform căreia românii vor primi eșalonat banii din Pilonul II de pensii....
Vlad Voiculescu a devenit tată. Prima fotografie a fetiței născute de Laura Ștefănuț: ”Bun venit, Clara Maria! Să fii bine și să faci bine în jurul tău!”
Vlad Voiculescu a devenit tată. Prima fotografie a fetiței născute de Laura Ștefănuț: ”Bun venit, Clara Maria! Să fii bine și să faci bine în jurul tău!”
Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu și Laura Ștefănuț au devenit părinții unei fetițe, pe 14 ianurie 2022. Anunțul a fost făcut de proaspăta mămică vineri, 21 ianuarie....