Securizarea la BVB nu a existat niciodata

Luni, 04 Octombrie 2010, ora 16:40
1697 citiri
Securizarea la BVB nu a existat niciodata

Zvonul ca o echipa CNVM s-ar afla la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) ca sa examineze sistemul de securizare a datelor confidentiale de piata se confirma drept stire certa.

Comisarul Lorand Kralik conduce investigatiile in privinta securizarii, dar examineaza si respectarea legalitatii in scandalul minciunilor BVB privitoare la demisia lui Daniel Tepes, se arata intr-un comentariu al cotidianului financiar Bursa.

O surprinzatoare perspectiva asupra scandalului minciunilor BVB pune in evidenta jonctiunea dintre cazul demisiei lui Tepes si problema de principiu a securizarii datelor. Presa a fost informata despre demisie de insusi Tepes, in jurul orei 11.30.

Asta creeaza o ridicata probabilitate ca demisia sa fi fost inregistrata oficial, la BVB, ceva mai inainte, in jurul orei 10:00.

Faptul ca s-a razgandit a aparut in presa in jurul orei 15:30, ceea ce inseamna ca "echipa de negociatori" din Consiliul Bursei, care i-a oferit lui Tepes ceea ce-si dorea (numirea lui Valentin Ionescu drept director general BVB, ca sa se razgandeasca sa mai provoace alegeri anticipate si sa-si retraga demisia), ei bine, aceasta "echipa" condusa de presedintele BVB Stere Farmache a luat cunostinta de faptul razgandirii lui Tepes, candva inainte de orele 15:00.

Ora 16.13 (circa sase ore de la producerea evenimentului) este cea la care figureaza, pe site-ul BVB, Comunicatul mincinos, din ziua de 24 septembrie, care ascunde ca Tepes si-a dat demisia, informand, insa, ca s-a razgandit.

Cazul genereaza urmatoarele intrebari, arata sursa citata:

1. De ce a fost ascunsa investitorilor o informatie certa?

2. De ce nu a fost dat un Comunicat despre demisie, "cat mai curand posibil", asa cum o cere Codul BVB? (sectiunea 3, capitolul VI, titlul II Art. 100 "Emitentul are obligatia de a transmite B.V.B. informatiile prevazute la art. 99, cat mai curand posibil, dar nu mai tarziu de 24 de ore de la producerea res-pectivului eveniment").

3. De ce Comunicatul BVB (fie el si mincinos) despre subiectul demisiei a fost amanat, deliberat, circa 80% din timpul sedintei de tranzactionare?

Aceasta inhibare deliberata a diseminarii informatiei despre BVB, ca emitent, a fost posibila pentru ca...nu este un caz de exceptie. Da, este o obisnuinta! Bursa de Valori Bucuresti prezinta numeroase cazuri in care, intre momentul primirii unui comunicat de la emitent si momentul cand informatia este diseminata in sistem, se scurg ore!

Acest interval de timp nu este reglementat. Responsabilii BVB gestioneaza acest timp cum vor ei si pot argumenta ca intarzierea s-ar datora verificarii corespondentei informatiilor cu realitatea, ori cine stie carei alte operatiuni "absolut necesare".

Asa ca, daca sincer ar dori sa constate situatia securizarii datelor confidentiale, atunci domnul Lorand Kralik si echipa CNVM degeaba vor examina echipa IT si sistemul IT ale Bursei de Valori Bucuresti - astea probabil ca n-au defecte.

Nu, sistemul procedurilor este cel care trebuie examinat; portile lasate deschise, pe unde are loc hemoragia de informatii confidentiale din BVB. Daca ar face-o, comisarul va constata ca asa-zisa "securizare" nu a existat niciodata.

Citeste si:
Secretarul general adjunct al PNL, după ce a „cercetat povestea demisiilor” din filiala Sectorului 3: „Pare să fie o furtună într-un pahar cu apă”
Secretarul general adjunct al PNL, după ce a „cercetat povestea demisiilor” din filiala Sectorului 3: „Pare să fie o furtună într-un pahar cu apă”
Deputatul liberal Gheorghe Pecingină şi secretar general adjunct al PNL a anunţat sâmbătă, 27 noiembrie, că va prelua patrimoniul organizaţiei PNL Sector 3. El a adăugat că povestea...
AUR, acuzații la adresa guvernului după ce furnizorii de energie electrică au anunţat o creştere a preţurilor de la 1 ianuarie 2022 pentru clienţii casnici
AUR, acuzații la adresa guvernului după ce furnizorii de energie electrică au anunţat o creştere a preţurilor de la 1 ianuarie 2022 pentru clienţii casnici
AUR acuză că, a doua zi după învestirea Guvernului Ciucă, cel mai mare furnizor de energie electrică pentru clienţii casnici din România, ELECTRICA SA, a anunţat creşterea substanţială,...
Comentarii
ALTERNANTZA
rank 4
O mare porcarie aceasta BVB, care, in principiu, ar fi trebuit sa se numere printre cele mai importante institutii ale statului roman!