Cardul de credit, imprumutul anului 2012. Ce promotii au bancile?

Luni, 13 Februarie 2012, ora 07:39
4567 citiri
Cardul de credit, imprumutul anului 2012. Ce promotii au bancile?
Foto: Arhiva

Inasprirea conditiilor de creditare pentru populatie, prin adoptarea noului regulament al creditelor de catre banca centrala, ar putea genera o migrare a consumatorilor catre cardul de credit, un produs, in general, mai flexibil si mai simplu, cel putin de accesat.

Noile norme de creditare, care restrictioneaza semnificativ imprumuturile in valuta, au efecte limitate asupra cardului de credit, accesat, in general, in moneda nationala.

Cardul de credit poate fi un produs ideal: pentru clienti, este singura forma valida de imprumut, pentru banci, singurul segment care sa mentina pe linia de plutire activitatea lor de baza, creditarea.

Anul trecut a marcat o scadere insemnata a numarului de carduri de credit valide in Romania, de la 2,25 de milioane de unitati, in martie 2010, la 1,9 milioane, un an mai tarziu, potrivit datelor BNR.

Totusi, pe parcursul anului 2011, se observa o crestere constanta a numarului de carduri de credit, acesta atingand, in septembrie, cea mai recenta perioada pentru care BNR a publicat statistici, numarul 1,96 milioane de unitati.

De asemenea, tranzactiile de plata cu carduri de credit au inregistrat o crestere neintrupta pe tot parcursul anului 2011, valoarea acestora ridicandu-se in septembrie 2011, la 5,22 milioane.

Cardul de credit, un plastic cu doua taisuri

Cardul de cumparaturi este insotit de costuri, pe langa dobanda cu un nivel superior celei aferente unui credit standard, precum: comision de emitere, comision de administrare, comisioane pentru utilizarea cardului in orice alt mod decat pentru plati direct la comercianti.

In acelasi timp, cardul de credit este prevazut cu o perioada de gratie de pana in 60 de zile in care nu se calculeaza dobanzi pentru sumele utilizate, atat timp cat banii cheltuiti sunt returnati integral in acest interval. Iar, pentru a promova acest timp de imprumut, bancile au lansat numeroase promotii atractive, constand in discounturi la anumite magazine partenere, returnarea unui procent din valoarea tranzactiei, diverse premii etc.

De exemplu, posesorii cardului de credit Citi Value de la Citibank primesc pana la 5% din banii cheltuiti in hypermarketuri si supermarketuri, cinematografe, restaurante si baruri, benzinarii, magazine de imbracaminte si incaltaminte, reduceri speciale la comerciantii parteneri, dar si asigurare extinsa pentru produsele electronice platite cu cardul.

Cardul este prevazut cu o perioada de gratie de pana la 54 de zile. Procentul anual al dobanzii este de 25,99%, iar comisionul anual de administrare a contului este de 60 de lei.

ING Credit Card, cu o perioada de gratie de 45 de zile, aduce reduceri cuprinse intre 3% si 22% pentru cumparaturile efectuate la partenerii bancii, care includ companii de asigurari, agentii de turism, restaurante, retaileri haine, gradinite particulare. Dobanda aferenta cardului este de 17,30% pe an, taxa de emitere este de 35 lei, iar taxa anuala de administrare card este de 3 lei.

Banca Transilvania desfasoara pana la sfarsitul lunii martie, o promotie la MasterCard Standard, eliminand taxa de emitere si taxa de administrare in primul an. Perioada de gratie, in acest caz, ajunge la 61 de zile. Rata dobanzii este de 23,64%.

Millennium Bank ofera reduceri de pana la 30% de zile la magazinele partenere cu cardul de credit Visa Classic. Cardul are o perioada de gratie de pana la 55 de zile. Comisionul anual de administrare este gratuit, in primul an, si de 40 lei ulterior, iat rata dobanzii este de 28%.

Cardul de credit MasterCard Standard RBS aduce reduceri la comerciantii parteneri: hoteluri, magazine de imbracaminte, centre medicale, librarii. Banca ofera, totodata, posibilitatea de a plati facturile prin telefon, direct din contul aferent cardului, fara comision. Perioada de gratie se intinde pana la 51 de zile. Rata dobanzii este de 27%, iar taxa anuala de administrare este 60 de lei.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#card credit, #imprumuturi banci, #bani imprumut, #credite , #card