Cat platim pentru utilizarea cardului in vacanta?

Marti, 19 Iunie 2012, ora 07:14
3963 citiri
Cat platim pentru utilizarea cardului in vacanta?
Foto: Flickr

Simplu si comod de utilizat in calatorii, cardul bancar reprezinta o alternativa mai sigura la portofelul plin cu bani lichizi. In acelasi timp, taxele percepute pentru operatiunile cu carduri de debit sau de credit in strainatate pot insuma, in final, o parte semnificativa din costul vacantei.

Daca platile cu cardul direct la comercianti sunt gratuite, costurile pentru alte tipuri de operatiuni, precum interogarea soldului sau retrageri de numerar, sunt, de regula, aproape duble comparativ cu cele platite in tara pentru aceleasi tipuri de tranzactii.

In plus, in grila de costuri a anumitor banci este inclus si comisionul pentru conversie valutara, perceput atunci cand banca schimba automat sumele de pe card pentru cumparaturile in valuta cu un card emis in lei.

De asemenea, in cazul in care cardul este pierdut sau furat pe teritoriul altei tari, costurile pentru inlocuire, precum si pentru eliberare de numerar in regim de urgenta ajung la valori semnificative.

Cateva banci ofera conditii mai avantajoase pentru utilizarea cardurilor la sucursalele grupului din afara Romaniei.

In favoarea utilizarii cardului bancar in vacanta putem mentiona servicii, oferite gratuit de unele institutii financiare, precum asistenta medicala, asigurare de calatorie, asigurare in caz de accident, reduceri in anumite magazine sau hoteluri, acumulare de puncte etc.

In ceea ce priveste costurile aferente diverselor operatiuni cu carduri peste hotare, am selectat in continuare cateva exemple valabile atat pentru carduri de debit, cat si pentru cele cu functie de credit, in scopul identificarii tipurilor de comisioane aferente tranzactiilor cel mai des efectuate in astfel de situatii si al nivelului acestora.

Astfel, in cazul cardului de debit de la CEC Bank se percepe un comision de 1,5 lei pentru interogarile de sold prin ATM in reteaua bancilor din strainatate care ofera aceasta facilitate si un comision de 1% plus 3,50 euro pentru eliberari de numerar de la ghiseul bancilor, respectiv de 1% plus 2,50 euro de la ATM.

Comisioanele aferente cardului de credit de la CEC Bank sunt mai ridicate, de 1,50% sau minimum 4 euro pentru retrageri de numerar de la ghiseu sau de 1,50% sau minimum 3 euro prin ATM.

Pentru inlocuirea cardului, de debit sau de credit, pierdut sau furat, in regim de urgenta, clientul va plati 120 de euro, iar pentru eliberarea de numerar in regim de urgenta, 80 de euro. Aceste operatiuni sunt valabile doar pentru cardul MasterCard.

Posesorii cardurilor de debit sau de credit BRD vor plati un comision de 1,5% plus 10 lei pentru retrageri de numerar in strainatate, la ATM sau ghiseu. De asemenea, comisionul pentru inlocuirea cardurilor in regim de urgenta este cuprins intre 148 de dolari si 225 de dolari, in functie de tipul de card.

Cu cardul de debit BCR, comisionul de retragere prin ATM sau POS este de 0,75% plus 4,5 lei, in timp ce, pentru cardul de credit, acesta este de 2%, minimum 4,5 lei.

Utilizarea cardului la ATM-uri apartinand Erste Group pentru numerar, in Austria, Croatia, Cehia, Ungaria, Serbia, Slovacia si Ucraina, este taxata cu 0,2% min 0,2 RON. Banca percepe in plus in comision de conversie valutara de 2%.

Pentru cardurile de debit Raiffeisen Bank, se percepe un comision pentru operatiunea de eliberare de numerar de 1% plus 3,5 euro la ghiseele bancilor acceptatoare din strainatate si de 1% plus 2,5 euro prin ATM.

In cazul cardului de credit, comisionul de retragere de numerar de la ATM este de 2% din suma retrasa, minimum 11 lei, iar de la ghiseul bancii din strainatate comisionul este de 2%, minimum 15 lei. Taxa de inlocuire a cardului este de 120 de euro, iar taxa pentru eliberare de numerar, in acesta situatie, este de 80 de euro.

Pentru cardurile de debit si de credit emise de OTP Bank, comisionul perceput pentru retrageri de numerar de la ATM-urile si POS-urile altor banci din strainatate este de 1% plus 10 lei. Daca sunt utilizate ATM-urile OTP Bank Group din strainatate, comsionul se reduce la 3,5 lei.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#costuri card vacanta, #comisioane card credit, #comisioane card debit , #card