Ziare.com

Cat te costa un card de credit?

Joi, 04 Aprilie 2013, ora 07:14

   

Cat te costa un card de credit?
Concepute special pentru plati directe la comercianti sau diversi furnizori de servicii, cardurile de credit sunt adesea utilizate pentru retrageri de numerar de la bancomate. Lucru total neinspirat, tinand cont de comisioanele si dobanzile percepute de banci!

Desi contestat de multi din cauza costurilor financiare pe care le implica, folosit responsabil, cardul de credit poate aduce numeroase beneficii: bonusuri la cumparaturi, premii constand in electronice, excursii, bilete la concerte etc. In sens contrar, acesta poate cauza grave probleme financiare.

Portalul de servicii financiare Efin.ro a analizat oferta de carduri de credit din portofoliile bancilor si va prezinta cinci astfel de imprumuturi cu dobanzile si comisioanele aferente.

Astfel, utilizarea cardului de credit de la ING Bank pentru retrageri de numerar la ATM-urile bancii este taxata cu 0,5% per tranzactie, in timp ce pentru retragerile de numerar efectuate la ATM-urile sau ghiseele altor banci se percepe un comision de 1%+5 lei. Pentru retragerile in euro efectuate la ATM-urile ING, atat din tara, cat si din straintate, se percepe un comision de 1,5%+15 lei. Dobanda aferenta acestui card de credit este de 17,06%, taxa de emitere a cardului este de 35 lei, ca de altfel si taxa anuala de administrare a instrumentului de plata.

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

Venitul lunar minim acceptat este 1.500 lei. Banca ofera o perioada de gratie de pana la 45 de zile pentru platile efectuate la comercianti prin POS.

Pentru a obtine un astfel de card de credit, cei interesati trebuie sa aiba o vechime in munca de minimum 1 an, fara intreruperi mai mari de 30 de zile, iar vechimea la ultimul angajator trebuie sa fie de cel putin 3 luni. Valoarea minima a creditului este de 1.000 lei, banca acordand de maximum 3 ori venitul net al solicitantului, dar nu mai mult de 50.000 de lei.

Cu Visa Classic de la Banca Comerciala Carpatica poti avea acces la o linie de credit de maximum 10.000 de euro, dar nu mai mult de 6 venituri lunare nete obtinute de solicitant. Banca ofera o perioada de gratie de maximum 55 de zile pentru toate tranzactiile de plata la comercianti si pentru retragerile de numerar de la ATM si POS. In fiecare luna, trebuie rambursat un nivel minim de 5% din suma utilizata.

Emiterea cardului costa 30 lei, iar administrarea anuala 40 lei. Dobanda se calculeaza dupa formula Robor 6 luni +15%, fiind 20.49%. Este important de precizat faptul ca banca aplica o dobanda penalizatoare de 30% la sumele restante aferente principalului.

Pentru utilizarea ATM-urilor bancii cu scopul de a retrage bani se percepe un comision de 1% din suma, minim 5 lei, in timp ce eliberarea de numerar de la bancomatele altor banci este taxata cu 1%+5 lei, iar de la ATM-urile altor banci din strainatate cu 1,5%+3 euro.

Persoanele care opteaza pentru cardul de credit MasterCard Standard de la Intesa Sanpaolo Bank pot obtine o linie de credit de 10.000 de lei, beneficiind totodata de o perioada de gratie de 45 de zile atat pentru retrageri de numerar, cat si pentru plati la comercianti. Suma minima lunara este de 5% din limita de credit folosita.

Taxa de emitere a cardului principal este de 15 lei, iar taxa anuala de administrare este 30 lei. Utilizarea cardului pentru retragerea de numerar de la ATM-urile bancii sau ale altor institutii financiare este taxata cu 1% din suma retrasa + 4 lei.

Cardul de cumparaturi de la Raiffeisen Bank este prevazut cu o perioada de gratie de 56 de zile, rambursarea lunara minima fiind de 5% din valoarea creditului utilizat. Limita de credit este stabilita de banca pentru fiecare utilizator, intre 700 si 20.000 lei. Banca nu percepe costuri pentru emiterea cardului, insa administrarea anuala a cardului de credit costa 40 lei.

Pentru retragerea de numerar de la ATM-urile bancii se percepe un comision de 1% din suma retrasa, minimum 2 lei, in timp ce eliberarea de cash de la bancomatele altor institutii de credit este taxata cu 1%+2,5 lei. Pe de alta parte, retragerea de numerar de la ATM-urile altor banci din strainatate costa 2%, minimum 11 lei.

Cardul de credit MasterCard Standard de la OTP Bank ofera o perioada de gratie de pana la 55 de zile pentru platile efectuate la comercianti. Suma minima lunara de rambursat este de 2% din creditul utilizat, la care se adauga eventualele dobanzi si comisioane datorate bancii. Banca nu percepe taxa de emitere a cardului, insa taxa lunara de administrare este de 5 lei.

Comisionul perceput de banca pentru retragerile de numerar de la propriile bancomate este de 1%, iar de la ATM-urile altor banci 1% + 2.5 lei. Eliberarea de numerar de la bancomatele altor banci din strainatate este taxata cu 1%+10 lei.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 11514 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Pe articolul asta scrie clar "publicitate"

nimeni cu capul pe umeri nu isi mai pune problema sa isi tina banii la banca sau sa mai ia credite de la banca.
dar noi facem publicitate la japca bancilor....

 

Mda...

Și un card de credit are rostul lui. Ideea e să inveți să-l folosești cum trebuie. Cu un pic de atenție poți ocoli dobinzile alea nesimțite complet. Dacă nu scoți bani de la ATM și restitui in perioada de grație ce ai cheltuit - dobindă zero...
Trebuie doar un pic de gindire.

 

Mda...

Intr-adevar.Platit la timp este singurul mod in care ai ceva avantaj.In rest dobanda este zdrobitoare:intre 19-23% la cumparaturi.La credit pe card este ucigatoare:22-30%.
La dobanzile actuale de cativa "firfirici" % platite de bancutze,diferenta te baga si mai mult in "subsol".


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor