Ce comisioane platim pentru banii pastrati in contul bancii?

Marti, 29 Mai 2012, ora 07:12
6768 citiri
Ce comisioane platim pentru banii pastrati in contul bancii?

Autoritatile din Romania urmeaza trendurile lansate pe plan extern in domeniul serviciilor financiare, din perspectiva echitatii acestora fata de consumatori, usor defazat, insa, identificand nereguli constatate de Comisia Europeana inca de acum trei ani.

Este cercetat in prezent nivelul ridicat al comisioanelor percepute de institutiile financiare clientilor care isi tin banii intr-un cont bancar.

Dupa ce Tribunalul Uniunii Europene a confirmat decizia Comisiei de a interzice comisioanele interbancare multilaterale practicate de MasterCard, seful Consiliului Concurentei (CC), Bogdan Chiritoiu, a dezvaluit ca CC a demarat, inca de anul trecut, un studiu care analizeaza nivelul comisioanelor bancare aferente cardurilor.

"Avem un studiu de piata pe carduri, inceput de anul trecut. Romania are unele dintre cele mai mari comisioane din Europa. Este un motiv de ingrijorare. Tragem cu ochiul si la ce se intampla in Uniunea Europeana. Comisia a castigat in instanta, la Curtea Europeana de Justitie, cu o decizie din 2007, in care s-a decis ca MasterCard si Visa practicau comisioane prea mari. Este un motiv de preocupare pentru noi. Desfasuram o analiza a noastra interna. Ar trebui sa fie concurenta si pe aceasta piata si tarife mai mici la carduri", a afirmat Bogdan Chiritoiu.

De fapt, decizia institutiei europene vizeaza comisioanele percepute de banca posesorului de card pentru fiecare tranzactie efectuata. Potrivit Comisiei, nivelul acestor comisioane a fortat vanzatorii sa majoreze preturile pentru a acoperi costurile rezultate. MasterCard nu obtine castiguri din aceste comisioane, insa bancile sunt stimulate sa emita carduri cu sigla MasterCard.

Studiul CC are insa in vedere si bancile emitente ale cardurilor, fiind analizate comisioanele percepute de acestea pentru operatiunile aferente contului curent si tranzactiilor cu cardul.

Conform unui raport al Comisiei Europene, publicat in 2009, clientii bancilor din Romania suporta unele dintre cele mai mari costuri pentru accesul la contul curent, in pofida gradului redus de penetrare a serviciilor bancare. Astfel, la acea vreme, costurile se ridicau la peste 80 de euro pe an pentru romani, in timp ce bulgarii achitau mai putin de 27 de euro anual, olandezii 60 de euro, iar grecii 54 de euro.

Comisioane intre 7,5 lei si zero lei

Intre timp, in contextul restrangerii activitatii de creditare si a veniturilor asociate, institutiile financiare au operat numeroase majorari ale comisioanelor percepute clientilor care isi pastreaza banii in conturi bancare. De exemplu, BCR si Raiffeisen Bank au majorat cu cate un leu comisioanele de administrare, la 3,5 lei/luna, respectiv 2,5 lei/luna.

In general, comisioanele lunare de administrare variaza intre 7,5 lei si zero lei.

Comisionul de administrare este de 3,5 lei si la Bancpost, Millennium Bank si Emporiki Bank percep un comision de 4 lei, iar Banca Romaneasca si Credit Europe Bank taxeaza acest serviciu cu 3 lei. La Leumi Bank si Bank of Cyprus comisionul de administrare este de 2,5 lei. Pentru gestionarea contului deschis la BRD, comisionul este 0,70 euro, echivalent in valuta contului.

La Alpha Bank, Banca Italo Romena, ING Bank si Piraeus Bank comisioanele au nivelul de 2 lei, iar la Garanti Bank si MKB NexteBank acesta coboara la 1,5 lei.

Intesa Sanpaolo percepe un comision de 1,25 lei, in timp ce clientii Volksbank, Libra Internet Bank, Romanian International Bank si RBS Bank platesc lunar 1 leu pentru administrarea contului.

Pe de alta parte, la UniCredit Tiriac Bank taxa de administrare ajunge la 7,5 lei pe luna.

In schimb, Banca Transilvania, Banca Comerciala Carpatica, CEC Bank, Citibank, OTP Bank, Marfin Bank nu percep comisioane.

Desigur, acesta nu este singurul comision aferent tranzactiilor printr-un cont bancar, bancile aplicand comisioane si pentru deschiderea contului, pentru transferuri, pentru retragere numerar sau pentru extras.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#comisioane banci, #comision cont curent, #comisioane carduri , #card