Ce sa faci si ce sa nu faci cu un card de credit

Sambata, 24 Decembrie 2011, ora 12:05
5766 citiri
Ce sa faci si ce sa nu faci cu un card de credit
Foto: Arhiva

La prima vedere, cardul de credit sau cardul de cumparaturi, asociat, in general, unui imprumut permanent si scump, poate parea un instrument complicat si plin de capcane. Gradul scazut de intelegere, sustinut de caracterul neinteligibil al contractului redactat de emitent, este si motivul pentru care utilizatorii de carduri de credit inregistreaza cel mai frecvent restante.

Totusi, daca sunt cunoscute principalele reguli de functionare, cardul de credit se poate transforma intr-un instrument util pentru achizitionarea anumitor bunuri si servicii.

Cel mai important atuu al cardului de credit este, fara indoiala, perioada de gratie, in conditiile in care bancile nu percep comisioane si nu calculeaza dobanda pentru aceste cumparaturi achitate integral intr-un interval de pana la 60 de zile.

Perioada de gratie variaza de la o banca la alta. Totusi, cum bunurile achizitionate prin credit au, de obicei, o valoare mai mare, pe care clientii nu isi permit sa o returneze intr-un timp foarte scurt, perioada fara dobanzi si comisioane nu ajuta foarte mult, astfel incat este nevoie de adoptarea unui comportament care sa conduca la minimalizarea costurilor implicate de utilizarea unui card de credit.

Va prezentam in continuare un set de reguli simple pentru utilizarea cat mai avantajoasa a cardului de cumparaturi. Cateva dintre aceste reguli au fost publicate pe credit.about.com.

Ce sa nu faceti:

Nu folositi cardul de credit pentru retrageri de numerar, daca nu aveti neaparat nevoie, aceasta operatiune fiind suprataxata de majoritatea bancilor.

Nu folositi cardul de credit pentru cumparaturile cotidiene. Articole precum mancare, haine si benzina nu trebuie sa fie achizitionate cu un card de credit, acest comportament putand conduce rapid la datorii. Pentru plati de zi cu zi, utilizati bani cash sau cardul de debit.

Nu va rezumati la a plati doar suma minima lunara. Doar restituirea sumei minime lunare duce la prelungirea timpului necesar pentru achitarea datoriei, precum si la cresterea cantitatii dobanzii pe care o veti plati in final. Pentru a va plati datoria mai ieftin si mai repede este indicat sa platiti cat de mult posibil in fiecare luna.

Nu folositi cardul de credit pentru a cumpara lucruri pe care nu vi le permiteti. Daca nu va permiteti o achizitie astazi, este posibil sa nu va permiti acel bun nici maine si nici luna viitoare.

Ce sa faceti:

Utilizati cardul de credit pentru plati direct la comercianti sau achitarea facturilor si puteti beneficia, pe langa zero comisioane, de bonusuri si returnari de bani in cadrul campaniilor promotionale frecvent derulate de institutiile emitente.

Faceti o distinctie clara intre bunurile de care aveti cu adevarat nevoie si bunurile pe care doar le vreti. Folosim adesea cuvantul "nevoie" pentru a descrie ceva ce doar ne dorim foarte mult, iar achizitionarea pe datorie a unui bun care nu ne este necesar poate dezechilibra bugetul personal.

Anuntati banca din timp daca veti considera ca nu veti putea efectua plata lunara in anumite perioade, pentru a evita comisioanele de penalizare.

Alegeti un card de credit ieftin. Principalul cost in cazul unui card de credit este dobanda, al carei nivel este superior oricarui alt imprumut bancar. Nu sunt de neglijat, insa, nici comisionul perceput de banca pentru emiterea cardului sau taxa anuala de administrare. Costurile totale ale cardului de credit sunt incluse in dobanda anuala efectiva (DAE), cel mai sigur indicator pentru departajarea ofertelor din punct de vedere al pretului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#avantaje card credit, #dobanda card credit, #imprumut card credit, #cumparaturi card credit , #card