Cum sa iti protejezi de hoti banii din cont?

Duminica, 18 Iulie 2010, ora 08:07
8803 citiri
Cum sa iti protejezi de hoti banii din cont?
Foto: cardsmart.co.uk

Statisticile arata ca 51% din romani folosesc cel putin un card, ceea ce inseamna ca un cont bancar este in zilele noastre aproape la fel de comun ca un portofel. Asta mai inseamna si ca protejarea contului ar trebui sa fie la fel de importanta ca tinerea unei maini pe buzunar intr-un autobuz aglomerat.

Suntem obisnuiti sa avem grija de noi si de banii din buzunar cand ne aflam pe strada, dar protejarea contului bancar cere mai mult. Desigur, nu e indicat sa scoti bani noaptea de la un bancomat aflat pe o strada pustie, insa acesta nu este singurul pericol. De fapt, cine fura bani din conturi nu are nevoie nici de strazi pustii si nici de intuneric.

Ascunde-te cand tastezi codul PIN

Cine fura din conturi are de fapt nevoie de lumina pentru a vedea mai bine PIN-ul tastat de cineva la bancomat. Codul poate fi vazut din unele unghiuri de alte persoana de la coada, mai ales pentru ca limita de discretie nu prea este respectata, iar unele banci din Romania au mai multe bancomate unul langa altul. Mai multi clienti, cu atat mai bine.

PIN-ul mai poate fi vazut si de camere instalate in locuri ascunse, dar exact in cea mai buna pozitie pentru a vedea miscarile degetelor pe taste.

Ascunde informatiile si nu fi previzibil

Cand nu poate fi vazut, PIN-ul poate fi ghicit sau aflat prin alte mijloace. Folosirea unor parole diferite la conturi e deja un sfat clasic. Expertii spun ca una dintre cele mai simple metode de a intra in contul cuiva este de a-i afla parola de pe un site de socializare.

La fel de grava este si pastrarea informatiilor despre conturi sau coduri in documente de pe computer sau in telefonul mobil. Acestea pot fi oricand furate. Daca astfel de informatii sunt puse totusi intr-un fisier, acesta ar trebui sa fie si el protejat cu o parola. Si mai bine ar fi daca fisierul ar fi ascuns printre altele. Ai grija, un fisier numit "parole" ar atrage imediat atentia.

Scapa de informatiile delicate

Hotii de identitati cauta inclusiv in gunoi pentru a gasi cateva documente valoroase despre tinta lor. Extrasele bancare au numarul contului si in unele cazuri adresa de e-mail, adica exact ce le trebuie celor care vor sa fure identitatea ceva.

Inainte sa fie aruncate la gunoi, documentele cu informatii financiare ar trebui maruntite astfel incat sa nu se mai inteleaga cifrele. Un tocator de hartie ar fi, desigur, ideal.

Stai cu ochii pe bani

Si chiar daca se intampla sa iti dispara bani din cont, ii poti recupera daca acest lucru este anuntat destul de repede la banca. De asemenea, bancile ofera si servicii de alerta in cazul unor operatiuni suspecte. Totusi, e bine ca banii din cont sa fie verificati cat mai des. Pentru asta nu e nevoie de o vizita la banca in fiecare zi, ci de un cont de online banking prin care totul poate fi verificat de pe calculatorul propriu, chiar de acasa.

Cum te protejezi cand folosesti online banking?

Desi un astfel de serviciu te scuteste de destule drumuri pentru plata facturilor sau a ratelor, multa lume este in continuare reticenta cand vine vorba de folosirea pentru tranzactii a unui Internet care vine prin cablul aruncat peste bloc.

Bancile au grija ca operatiunile sa fie cat mai bine securizate, dar asta nu inseamna ca Internet banking-ul este lipsit de riscuri.

In primul rand, exista phishing-ul. Hackerii copiaza complet site-urile bancilor si il trimit prin e-mail clientilor cerandu-le date personale sau sa se autentifice ca la Internet banking. Diferenta dintre aceste site-uri si cele originale este foarte mica si se vede doar in adresa.

Pe astfel de site-uri se mai ajunge si din cauza unor virusi informatici care ii redirectioneaza pe utilizatori atunci cand acestia acceseaza site-ul bancii pe care au un cont de Internet banking.

Conexiunea trebuie sa fie sigura pentru un Internet banking fara griji, dar aceasta problema este si mai delicata in cazul retelelor wireless. Daca acestea nu sunt securizate, oricine poate intra si folosi fragmentele de informatii confidentiale gasite acolo.

Scandalul Google Street View a pornit tocmai pentru ca programul de fotografiere si cartografiere a strazilor colecta din greseala date din calculatoarele celor cu WiFi nesecurizat.

Contul bancar poate fi la fel de expus ca bancnotele indesate in buzunarul de la spate, dar siguranta lui depinde tot de cateva masuri de bun simt. Si chiar daca hotii de bani de pe carduri sunt ceva mai destepti decat hotii de buzunare, pentru a reusi sa fure banii au nevoie doar de slabiciunea si neatentia noastra.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#protectie cont bancar, #siguranta cont bancar, #protectie hoti card bancar , #card
Comentarii
Poza srelu
srelu
rank 5
Am citit intr-un ziar o stire, nu pot sa cred, spuneti-mi ca sunt iidiot si n-am inteles o iota, dar nu-mi spuneti ca poate fi adevarat